Op het moment ben ik in de keuken heel erg fan van zout met zoet combineren. Ik gooi bijvoorbeeld vaak wat zout door mijn (chocolade)baksels of andersom juist wat chocolade, suiker of honing door hartige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan deze brownies, deze chocolade truffels, de salted caramelsaus van deze blondies, deze fudge, of deze chili met chocolade. Ik wilde dit ook graag doortrekken naar cheesecakes en besloot een cheesecake te maken met maple syrup en daarbij maple glazed bacon te maken!

Bacon en maple syrup is altijd al een goede combinatie, bijvoorbeeld bij wafels of american pancakes, waar je bacon bij kan serveren en er vervolgens maple syrup overheen kan gieten, maar op de manier die ik vandaag met jullie deel maak je als het ware een soort snoepjes van de bacon en dat is awesome. Het maken van de maple glazed bacon is heel makkelijk!

Mocht je nu geen maple syrup kunnen vinden in je supermarkt, kijk dan vooral of ze ook ahornsiroop verkopen, dat is namelijk exact hetzelfde, maar dan met een lekker oerhollandse naam.

Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius en verdeel wat bacon of, als je geen bacon kan vinden gewoon ontbijtspek, over een rooster. Bestrijk de bacon met wat maple syrup en schuif het rooster voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na de 10 minuten het rooster uit de oven, draai de bacon om en bestrijk het weer opnieuw met maple syrup. Schuif het rooster weer voor zo’n 10 minuutjes de oven in. Laat het geheel op het rooster, buiten de oven afkoelen en tadaaaa klaar zijn je fantastische maple-spekjes! Een tip van mij, zet wel een bak of een extra plaat onder het rooster in de oven, zowel de maple syrup, als het vet uit de spekjes druipt namelijk van het spek af en als het eenmaal aankoekt op de bodem van je oven is het lastig om het weer mooi schoon te krijgen.

 

Maar genoeg over de spekjes, want hoewel ze los ook al lekker zijn, zijn ze in combinatie met de cheesecake echt verslavend lekker!

Wat heb je nodig?

 

 • 210 gram digestive koekjes
 • 50 gram boter
 • Snufje zout
 • 600 gram roomkaas
 • 10 eetlepels (150 ml) maple syrup
 • 3 eieren
 • 125 gram crème fraîche
 • Wat maple glazed spekjes voor bovenop de cheesecake
 • Wat extra boter voor het invetten

Verder: Een springvorm met een diameter van 24 cm

 

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het voorbereiden van je springvorm, ikzelf bekleed de bodem met wat bakpapier en ik vet de zijkant in met boter.
 2. Verkruimel vervolgens de koekjes. Je kan ze in een ziplock zakje doen en je frustratie erop uiten met een deegroller, je kan ze ook gewoon in een keukenmachine doen. Roer het snufje zout door de koekkruimels en smelt vervolgens de boter en voeg deze geleidelijk bij de koekkruimels, tot je tevreden bent met hoe vochtig het is. Doe het koekmengsel in de vorm en druk het stevig aan in de bodem. Zet de vorm vervolgens voor zo’n 20 minuutjes in de koelkast om goed af te koelen.
 3. Verwarm de oven voor op 100 graden en roer in een beslagkom met een spatel de roomkaas en de crème fraîche  door elkaar. Schep en roer lepel voor lepel de maple syrup door het mengsel en blijf het proeven totdat je tevreden bent met hoe erg het naar maple syrup smaakt. Als je tevreden bent met de smaak kan je de eieren erdoor spatelen totdat het mengsel klontvrij en glad is. Doe het mengsel in de springvorm en zet de cheesecake voor 1,5 uur in de oven. Laat hem na de kooktijd nog 2 uur afkoelen in de oven. Laat de gehele 3,5 uur de ovendeur dicht, als je wilt voorkomen dat je cheesecake een barst krijgt. Laat na de 2 uur afkoelen de oven nog op z’n minst 2 uur afkoelen in de koelkast.
 4. Maak in de tussentijd de maple glazed bacon, zoals ik eerder in dit bericht beschreven heb. Wanneer zowel de cheesecake als de bacon goed zijn afgekoeld kan je de bacon over de taart heen verkruimelen. Doe dit echt pas vlak voordat je de cheesecake serveert want dan blijft de bacon ultiem krokant!

 

Liefs!!

Advertentie