Blondes have more fun and brunettes do it better!

Dat je als blondie meer lol hebt is schijnbaar algemeen bekend, maar of blondies ook lekkerder zijn laten we voor nu even in het midden. Al denk ik dat jullie na het uitproberen van het onderstaande receptje het volledig met mij eens zullen zijn.

Ik wil jullie ook heel even meenemen naar het waarom van dit recept. Ik ben namelijk de laatste tijd weer aan het sporten en dan is het over het algemeen behoorlijk zonde om zo’n klein caloriebommetje te eten. Noem het trouwens gerust een caloriekernbom. Maar in ieder geval, papa had van een Canadese collega echte Canadese maple syrup gekregen. Met daarbij een volledige uitleg dat dit DE maple syrup is. Het schijnt namelijk dat de maple syrup die je hier in Nederland hier en daar kunt vinden echt bocht is. Echte maple syrup is namelijk niet zo lang houdbaar en kan beschreven worden op een vergelijkbare manier als wijn.

 

In ieder geval, na de maple syrup geproefd te hebben in combinatie met american pancakes was ik om en is maple syrup mijn nieuwe guilty pleasure. We kregen gister bezoek van mijn oom en tante (yes yes yes ik ben nog steeds bij pap en mam) en zelfs the boyfriend kwam even langs, dus er moest wel echt iets bijzonders op tafel staan. Dat gebeurde in de vorm van een blondie met maplesyrup saus. De saus is echt hemels en de blondie is verrukkelijk dus negeer de hoeveelheid suiker en boter die erdoor geen gaat en geniet van, maar geniet wel met mate.

 

Wat heb je nodig?

Voor de blondie:

150 gram gezouten roomboter, 115 gram walnoten, 250 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 0,5 theelepel baking soda, 1 theelepel zout, 300 gram lichtbruine basterdsuiker, 3 grote eieren, 2 theelepels vanille extract, 200 gram witte chocolade(in stukjes).

Voor de saus:

75 ml maple syrup, 100 gram gezouten roomboter, 60 ml slagroom

Voor erbij te serveren

Vanilleroomijs, walnoten.

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden en begin met het fijnsnijden van de helft van de walnoten. Ik heb dit gewoon in een keukenmachine gedaan. Het moet fijn genoeg zijn om door het bloem te mengen, maar super duper fijn hoeft ook weer niet, er mogen best nog wel wat stukjes in zitten. Meng de gemalen walnoten, de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout door elkaar en zet dit vervolgens even aan de kant. Klop in een andere kom de roomboter zacht en luchtig en klop hier vervolgens beetje bij beetje de suiker doorheen, totdat je een romig geheel krijgt. Klop vervolgens ook 1 voor 1 de eieren door het boter-suikermengsel. Als je alle eieren erdoor hebt geklopt kan je beetje bij beetje je droge ingrediënten erdoorheen gaan roeren. Op het moment dat alle bloem erdoor zit en je een streeploos mengsel hebt kun je de overgebleven walnoten en de fijngehakte chocolade erdoorheen roeren. Stort je beslag in een bakvorm van 23 bij 33 cm. En schuif hem voor zo’n 30 minuutjes in de oven.

Terwijl je de blondie aan het bakken bent kun je aan de slag met de saus. Smelt de boter in de maple syrup op een laag vuur voor zo’n 6 minuutjes tot het geheel iets is ingedikt roer er vervolgens de slagroom door en laat ook voor zo’n 6 minuutjes inkoken. Het is de bedoeling dat je strepen kunt trekken met de de saus als hij lauwwarm is.

Als je blondie gaar en afgekoeld is kun je hem in blokjes snijden. Ik heb the boyfriend de blondie in 18 blokjes laten snijden. Leg een blokje blondie op een bordje, knal er een bolletje ijs op (of laat the boyfriend dat doen, want ijsscheppen is zwaar werk) en besprenkel hem met wat van de maple syrup saus en wat walnoten. En enjooyy!

 

Op de onderstaande foto ben ik om wat voor reden dan ook vergeten om de extra walnoten over de blondie te sprenkelen. Maarja, shit happens.

IMG_3103

 

XX

Advertentie