Halloo!

Op het moment ben ik druk bezig voor de laatste tentamens van het jaar. Met nog ruim 1,5e week knallen voor de boeg, begint de stress en het slaapgebrek een beetje z’n tol te eisen. Met andere woorden, ik probeer me te verstoppen in de keuken. Helaas lukt dat niet helemaal goed, want ik ben naar thuis-thuis gegaan om te studeren en heb dus 24-uurs surveillance van pap en mam. Erg fijn om erop gewezen te worden, dat met open geslagen boeken met je telefoon zitten spelen, niet hetzelfde is als studeren. Mam heeft gelukkig iets slims bedacht en laat mij, als ik goed gestudeerd heb, lekker experimenteren in de keuken. Met vanavond als resultaat een spannende versie van chili con carne!

Mama maakte vroeger op drukke dagen altijd chili con carne. En die heb ik nooit echt superduper lekker gevonden. Dat komt waarschijnlijk door een combinatie van redenen: Ten eerste zorgt een kom gloeiend hete chili con carne in een kwartier naar binnen werken, om vervolgens overhaast weg te fietsen naar tennis training om met een volle maag conditietraining te doen, nooit echt voor goede herinneringen. Ten tweede ben ik niet zo’n fan van het zakje kruidenmix dat mam gebruikte.

De versie die ik hieronder met jullie ga delen maak je dan ook zonder pakjes en zakjes, maar met 2 onverwachte maar bijzonder lekkere ingrediënten. Wil je graag weten wat ze zijn, en hoe de chili erdoor gaat smaken? Dan moet je zeker verder lezen, en de keuken induiken!

Wat heb je nodig (voor 4 personen)

500 gram gehakt, 2 grote uien, 2 tenen knoflook, 1 scheut olijfolie, een halve rode peper, 1 theelepel gemalen komijnpoeder (djintan), 1 theelepel gedroogde koriander (ketoembar), 2 theelepels paprika poeder, 1 theelepel gedroogde cayenne peper, 1 kaneel stokje, peper en zout, 2 rode paprika’s, 1 flinke scheut whiskey , 1 blik gepelde tomaten, 25 gram pure chocolade, 2 blikken kidneybonen, 1 blik maïs.

Eventueel om erbij te serveren: tortillachips, sour cream, rijst

Hoe maak je het?

Verwarm de olijfolie in een grote pan en snipper de ui. Fruit de ui aan en snijd ondertussen de knoflook en de rode peper fijn. Als de ui glazig is, kun je de peper en de knoflook erbij gooien. Bak dit zo 1 minuutje voordat je de djintan, ketoembar, paprikapoeder, cayenne peper en het kaneelstokje erbij gooit. Bak dit ook 1 minuutje mee. Door gedroogde kruiden even te bakken, komen de smaken beter vrij! Gooi het gehakt in de pan en bak dit rul, terwijl je het ruim op smaak brengt met peper en zout. Snijd de rode paprika’s in stukjes en gooi die bij het kruiden/uien/gehakt mengsel. Als je dit geheel eventjes hebt gebakken kan je de whiskey erdoor roeren. Als je niet met alcohol wilt koken/het zonde vind om je whiskey door je eten te gooien (I’m talking to you, Dennis), kan je het natuurlijk gewoon weg laten. Maar je weet niet wat je mist. Als de alcohol een beetje verdampt is, kun je de gepelde tomaten erbij gooien. Roer het goed door en laat het mengsel uurtje sudderen. Als het uur voorbij is kun je de chocolade fijn hakken en door je chili con carne roeren. Ook is dit het moment om de bonen en het maïs door de chili heen te roeren. Als je dit eerder doet en de bonen mee laat sudderen, worden de bonen heel zacht en papperig, in plaats van een beetje stevig. Serveer je chili con carne met een beetje sour cream en wat tortilla chips en laat je eters raden wat je geheime ingrediënten zijn!

Oh ja, vergeet niet je kaneel stokje uit je chili te vissen voor je hem serveert!

wpid-20150617_180352.jpg

XX

Advertentie