Hoi!

Het is Dinsdag, dat betekend dat het weer tijd is voor een klein maar fijn receptje. Vandaag daarom het recept voor chocolade chili truffels!

Eerst even een kleine mededeling, het koken staat bij mij namelijk even op een laag pitje. Dit komt, doordat ik even niet helemaal, of beter gezegd, helemaal niet lekker in mijn vel zit. Gelukkig zijn er in mijn omgeving genoeg mensen die ook van koken houden en/of die van mij houden (talking ‘bout the boyfriend), dus die zijn op het moment lekker voor mij aan het koken.

Nu heb ik voor de druk op de pan te hoog werd voor mij, op een of andere manier in voren weten te werken, en dus heb ik wat foto’s van receptjes in voorraad. Het is geen grote voorraad, maar op het moment beter iets dan niets. Het uitschrijven enzo moet allemaal nog gebeuren, dus waar beter te beginnen op chewsday. Waar alles mondjesmaat gaat 😉

Maar goed weer terug naar de orde van de dag: chocolade chili truffels. Ik ben al jaren fan van chocolade truffels, maarja, wie is dat niet. Ik heb me wel altijd afgevraagd hoe de romige goodness in hemelsnaam gemaakt werd. Het was me namelijk echt een raadsel hoe het van buiten ‘hard’ kon zijn, terwijl het van binnen zo fluweelzacht is. Stom dat ik het niet eerder heb opgezocht, want het maken van de truffels is echt superduper makkelijk.

De basis van de truffels is een chocolade ganache. De ganache voor het recept hieronder heb ik op smaak gebracht met chili, maar er is een vuistregel voor ganache waarmee alles altijd goedkomt. Die vuistregel is dat je altijd de dubbel zo veel chocolade als vocht gebruikt. Ik zeg even vocht, omdat je ervoor kan kiezen om naast room bijvoorbeeld ook drank toe kan voegen. Denk hierbij aan iets als baileys of grand marnier. Dus als je 100 gram ‘vocht’ gebruikt, heb je 200 gram chocolade nodig.

Voor de meest simpele truffels heb je ook maar 3 ingrediënten nodig. Chocolade, room en iets om je truffels doorheen te rollen (bijvoorbeeld cacaopoeder).

Voor het recept hieronder heb ik lactosevrije melk en super pure chocolade gebruikt omdat op die manier iedereen ervan kan genieten en niet alleen de lucky bastards onder ons die wel tegen lactose kunnen.

Ook heb ik er dus chili doorheen gegooid om een beetje pit te geven. Ook is dit een heel fijn voorbeeld van chili door iets zoets, in plaats van chocolade door iets hartigs (zoals chili con carne en Mexicaans stoofvlees.)

 

Wat heb je nodig?

200 gram lactose vrije room (ik gebruikte minus-l), 400 gram pure chocolade, 1 Spaanse peper, ½ theelepel chilipoeder, ongeveer 3 volle eetlepels cacaopoeder, eventueel wat zeezout kristallen.

Hoe maak je het?

  1. Snijd de Spaanse peper door de helft en verwijder de pitjes.
  2. Doe de peper met de room in een pannetje en verwarm het langzaam tot vlak bij het kookpunt. Breek ondertussen de chocolade in stukjes en doe deze met de chilipoeder en eventueel met het zout in een vuurvaste bak.
  3. Als de room heet is, vis dan de peper eruit, en giet vervolgens alle room over de chocolade.
  4. Laat dit zo een minuutje of 2 staan, voor je het door begint te roeren. Roer net zolang door tot alle chocolade is gesmolten en je overblijft met een en al donkere romige goodness.
  5. Zet geheel voor een uurtje in de koelkast zodat het goed kan afkoelen. Als het goed is afgekoeld kan je beginnen met het afmaken van de truffels.
  6. Doe de cacaopoeder in een bakje en leg een vel bakpapier klaar voor de truffels.
  7. Schep met een of 2 lepels bolletjes of quenelles van het mengsel en rol hem even tussen je handen, zodat hij mooi glad is van de buitenkant.
  8. Leg de truffel in het bakje met cacaopoeder en schud even met het bakje, zodat de cacaopoeder overal rondom de truffel zit, maar niet op je vingers.
  9. Leg de klare truffel op wat bakpapier. Dit is moeilijker dan dat het lijkt, omdat je na de eerste truffel je handen onder de ganache hebt zitten. Het is dus wel een beetje een smeerboel. Maar je hebt wel het vooruitzicht om als alles klaar is, letterlijk je vingers af te kunnen likken.

Doe de truffels in een bakje en laat ze weer eventjes afkoelen in de koelkast, voor je ze serveert.

Ik gebruikte cacaopoeder als laagje om de truffel, als je ervoor kiest om bijvoorbeeld poedersuiker te gebruiken, meng dit dan met een klein beetje maizena. Poedersuiker ‘verdwijnt’ namelijk op de truffels. Dat wil zeggen dat het er nog wel zit, maar het lost als het ware op. Door de poedersuiker een klein beetje met maizena te mengen heb je naast de poedersuikersmaak, ook de poedersuikerkleur.

Ohja, zoals je kan zien is de lay-out van het recept anders dan normaal. Dit maakt het volgen van het recept een stuk makkelijker en overzichtelijker. You’re welcome!

IMG_0243

Ik ga wegkwijlen bij de foto! Ciao!

Advertentie