Zoek jij ook wel eens naar een lekkere, veelzijdige, makkelijke saus of dressing die enorm veel karakter geeft aan jouw gerechtjes? Zoek niet verder, maar lees wel vooral verder voor mijn basilicum vinaigrette!

Mama maakte vroeger altijd een soort tomaten salade met een heerlijke vinaigrette met basilicum. Mam’s recept heb ik niet, maar ik heb wel mijn eigen versie hiervan ontwikkelt!

Zoals ik al zei maakte mam de vinaigrette eigenlijk alleen in combinatie met kleine tomaatjes, maar je kan het ook voor heel veel andere dingen gebruikten. Gebruik het bijvoorbeeld op bruchetta, door je pasta of op je pizza. Eigenlijk kan je de vinaigrette zien als een soort lichtere, frissere pesto.

 

Hahaha ik zit trouwens heel even mezelf keihard uit te lachen. Toen ik mijn foto voor bij dit artikel aan het uitzoeken was, raakte ik in eerste instantie een beetje in de war, want in een beugelflesje ziet deze vinaigrette er ineens enorm uit als een beugeltje Grolsch. Dus zat ik, enigszins verdwaasd naar m’n laptop te staren en me af te vragen waarom ik in hemelsnaam foto’s van biertjes had lopen maken en vooral ook wanneer ik dat had gedaan.

 

Maar goed, gelukkig ben ik geen slaapwandelende alcoholist en was het gewoon mijn basilicum vinaigrette, waarvan je hieronder het recept vindt.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 basilicum plant
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels appelcider azijn
  • Peper en zout
  • Ongeveer 120 ml olijfolie
  • Eventueel wat citroensap

 

Hoe maak je het?

  1. Eigenlijk kan het niet makkelijker. Snijd de knoflook en de ui in grove stukken en snijd/knip/trek de basilicum van de plant af. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie en de citroensap in een keuken machine en pureer alles tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe, totdat jij tevreden bent met hoe vloeibaar de vinaigrette is. Ik gebruik zelf de ‘volle’ 120 ml, maar als je liever een wat lobbiger sausje hebt dan een wat dunnere vinaigrette kan je altijd wat olijfolie weglaten. Breng de vinaigrette eventueel nog wat op smaak met wat citroensap en ready is je all round keuken topper! Je kan de vinaigrette een dag of 3 bewaren. Vergeet trouwens niet om de vinaigrette even goed te schudden (of door te roeren) voor je hem serveert. Als je hem even wegzet wil de olie nog wel eens bovenop de rest van de vinaigrette gaan drijven.

Liefs!

Advertentie