Zoals jullie ondertussen vast wel weten ben ik gek op tomaten en probeer ik (bijna) overal dan ook tomaten in te stoppen. Zo ook met kerst. Omdat niet iedereen zo wild wordt van tomaten als ik, maar wel bijna iedereen gek is op tomatensoep besloot ik voor jullie te gaan knutselen met een fancy-tomatensoep voor kerst.

 

Omdat ik het voor kerst bedoeld heb, besloot ik het ‘soepje’ zo licht mogelijk te maken, maar wel vol te proppen met smaak. Derhalve dat ik besloot een bouillon te trekken van de tomaten. Als je een kerstdiner hebt met een gang of 6 vind ik het altijd lekker om als tussengang een bouillon te hebben. Ossenstaartbouillon is een klassieker, maar deze bouillon met tomaatjes is ook niet mis.

Bovendien kan je deze bouillon heel makkelijk vegetarisch en zelfs veganistisch maken. Hiervoor vervang je de gevogelte fond die ik gebruik door groentebouillon, of als je wilt kan je de bouillon zelfs helemaal weglaten. Als je de bouillon/fond weg laat heb je een ‘gewone bouillon’.

Ik koos voor een dubbel getrokken bouillon omdat ik vind dat een dubbel getrokken bouillon meer smaak heeft. Dubbel getrokken houdt niet heel veel meer in dat dat je eerst een bouillon maakt, en dan vervolgens in die bouillon nog een keer een bouillon maakt (de tweede keer vervang je het water voor de bouillon die je de eerste keer al hebt gemaakt).

Als je in plaats van tomaten bouillon graag toch andere soep wilt, kijk dan ook zeker naar deze tomatensoep, uiensoep, borsjt , bloemkoolsoep of pompoensoep.

 

Wat heb je nodig?

 • 2 sjalotten
 • 1 teen knoflook
 • Een paar takjes tijm
 • 750 gram tomaten
 • 1 pot gevogelte fond + water om het aan te vullen tot 750 ml in totaal)
 • Eventueel cherry tomaatjes of iets anders om je glas me te garneren.
 • Een scheutje (olijf)olie

 

Hoe maak je het?

 1. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan, snijd de sjalotten in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Bak de sjalotten in zo’n 5 minuutjes glazig, voeg de knoflook toe en bak het geheel nog een minuut.
 2. Haal de blaadjes tijm van de takjes en bak ook deze eventjes mee op laag vuur.
 3. Was de tomaten en snijd deze in stukjes. Je hoeft ze niet super fijn te snijden, maar in kwarten zijn ze nog te groot. Ik sneed de tomaten eerst in drie plakken en vervolgens snijd ik die plakken weer in drieën, dat was prima.
 4. Laat de tomaten en de uien voor zo’n 10 minuten pruttelen. In die tijd zal je zien dat de tomaten helemaal tot pap koken.
 5. Voeg na die 10 minuten de fond en het water toe en laat het geheel een half uur zachtjes koken.
 6. Zeef de bouillon en serveer de bouillon in een klein glaasje. Ik heb geen kleine glaasjes maar wel martini glazen, dus deed ik daar mijn bouillon in. Bovendien garneerde ik mijn glas met een tomaatje. Ik bedenk me nu dat ik eigenlijk drie tomaatjes of olijfjes op een prikkertje had moeten doen om het martini gevoel helemaal compleet te maken, maar dat is dan iets voor de volgende keer 😉

Het lijkt me ook erg lekker om iets van drank door de bouillon te doen, zoals bijvoorbeeld madeira. Maar dat heb ik op het moment niet in huis, dus dat is ook iets om te proberen voor de volgende keer.IMG_1518 (2)

 

Liefs!

Advertentie