Laatst had ik alle dingen gekocht om mini beef wellington’s te maken als kerstreceptje. Op het laatste moment bedacht ik me en dus lag er onder andere een rol vers bladerdeeg in de koelkast. Een dag later zou ik met the boyfriend eten en die wilde graag varkenshaas eten. In combinatie met de ingrediënten die ik nog had liggen besloot ik een varkenshaas en croûte te maken. Ook best kerst-achtig toch?

En croûte betekend niet heel veel meer dan ‘gebakken in een deegkorst’. Je kan er dus voor kiezen om zelf een deeg te maken, of je kan net zoals ik kiezen voor gemak en kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken. Je kan ook zelf bladerdeeg maken, maar dat is best wel moeilijk en veel werk, zoveel zelfs dat zelfs ik het niet de moeite waard vind. Dat wil zeggen, dat ik het normaal nog wel leuk vind, maar in dit gerecht is de hoofdrol weggelegd voor de varkenshaas, als je bijvoorbeeld ragoutbakjes maakt is het wel leuk om zelf bladerdeeg te maken.

 

De varkenshaas is best prima geschikt voor een kerstdiner, omdat je hem ruim van te voren klaar kan maken en het ook geen alledaags gerecht is. Het is altijd wel leuk om met kerst bijzonder te eten en deze varkenshaas is dat wel een klein beetje.

 

Wat heb je nodig? (voor 4-6 personen)

 • 2 varkenshaasjes
 • 1 rol vers bladerdeeg
 • 8 plakken parmaham (dit komt neer op rond de 80 gram)
 • 250 gram kastanje champignons
 • Een scheutje olijfolie
 • 2 tenen knoflook
 • Een paar takjes tijm (een stuk of 5)
 • 20 gram boter
 • Peper en zout
 • Grove mosterd
 • 1 ei
 • Vershoudfolie

 

Hoe maak je het?

 1. Het maken van deze varkenshaas en croûte bestaat uit verschillende stappen. Begin met het aanschroeien van de varkenshaas. Verwarm hiervoor de boter in een pan en kruid de varkenshaasjes met peper en zout. Schroei de varkenshaas rondom dicht en laat hem vervolgens 10 minuten rusten.
 2. In die tijd kan je alvast de champignon-vulling maken. De vulling bestaat uit alle champignons de knoflook, de tijmblaadjes en de olie, het is dus een soort duxelles. De vulling kan je op 2 manieren maken, de eerste bestaat uit alles heel fijn snijden. De tweede manier is veel makkelijker en sneller, dan gooi je gewoon alles in een keukenmachine en pureer je alles super fijn tot een puree. Kijk zelf even wat je fijn vind.
 3. Bak de vulling in ieder geval in een droge pan, totdat het vocht eruit is. Dit duurt ergens tussen de 5 en 10 minuten, let in de tussentijd goed op dat het geheel niet aanbrand en blijf continu roeren.
 4. Laat het champignon-mengsel afkoelen en smeer de varkenshaasjes in met de grove mosterd.
 5. Leg 4 plakjes parmaham dakpansgewijs op een stuk vershoudfolie en besmeer de ham met de helft van het champignon-mengsel. Leg hier de varkenshaas op en rol het geheel zo strak mogelijk op. Gebruik de folie om het rolletje zo strak mogelijk te krijgen en om het rolletje in te pakken. Herhaal dit ook voor het andere varkenshaasje en leg beide rolletjes voor minstens 1 uur in de koelkast. Tot zover kan je dit helemaal voorbereiden. Voor het afmaken van de varkenshaas heb je ongeveer een half uur nodig.
 6. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius en haal de varkenshaas-rolletjes(en de bladerdeeg) uit de koelkast. Haal de varkenshaas-rolletjes uit de folie en pak ze per stuk in het bladerdeeg in. Eventueel kan je uit het bladerdeeg wat je overhoud vormpjes steken en die op het gladde bladerdeeg leggen. Persoonlijk vind ik het mooier om de deegkorst simpel te houden.
 7. Leg de varkenshaasjes met de bladerdeeg-‘naad’ naar beneden op een bakplaat en bestrijk het deeg met een losgeklopt ei. Strooi eventueel nog wat zout, peper of tijmblaadjes over het met ei bestreken deeg en schuif het geheel voor zo’n 25 minuten in de oven.
 8. Laat de haasjes voor zo’n 5 tot 10 minuten afkoelen voor je ze aansnijd.

 

Liefs

Advertentie