In het kader van kerst wilde ik met jullie een receptje delen wat makkelijk, maar toch ook enigszins fancy is.

Ik ben van mening dat een kerstdiner niet per definitie heel zwaar, machtig en vullend hoeft te zijn. Een van de opties waar je dan bijvoorbeeld voor kunt kiezen is deze combinatie van zalm, aspergetips en hollandaise saus. Nu is de saus natuurlijk best wel heftig, maar met mate kan bijna alles.

Ik serveerde mijn zalmpje met behoorlijk veel asperges, omdat ik er op die manier geen aardappeltjes of iets dergelijks bij hoefde te serveren, bovendien vind ik asperges echt enorm lekker.

 

Als je nu geen asperges lust of wilt kan je natuurlijk ook een andere groente erbij serveren, kleurtechnisch vind ik het persoonlijk het mooiste om dan wel voor een groene groente te kiezen. Dat haalt voor mij namelijk echt de kleuren van de zalm en de saus op, waardoor je eten er nog lekkerder uitziet.

 

Nog een dingetje wat ik graag even wil zeggen is dat ik echt een ramp ben met het opmaken van borden. Meestal ga ik pas naar de winkel als ik trek begin te krijgen, dan moet ik vervolgens nog koken, het op een bord mikken en er een foto van maken. De twee stappen die ik afraffel zijn het opmaken van de borden en het maken van de foto’s. Als iemand hier tips voor heeft (en “eerder beginnen” werkt niet bij mij.), hoor ik het graag! 🙂

 

Wat heb je nodig?

Voor de saus:

 • 4 eierdooiers
 • 5 theelepel zwarte peper
 • 3 eetlepels witte wijn (azijn)
 • 3 eetlepels water
 • Een flinke snuf zout
 • 1 citroen
 • 250 gram gezouten roomboter
 • Eventueel wat extra peper

 

Per persoon:

 • 200 gram asperges (of andere groente)
 • 1 zalmfilet

 

Hoe maak je het?

 1. Bij dit gerecht is de saus het ‘moeilijkste’ om te maken, maar gelukkig kan je een hollandaise maximaal een week van te voren maken en op de avond zelf weer au bain-marie verwarmen. Daarom beginnen we met de saus. Begin met het klaren van de boter. Dit is het op heel laag vuur smelten van de boter, waardoor je een helder deel vet krijgt, wat op een troebel deel drijft. Giet voorzichtig het heldere deel in een kommetje en zet dat apart, het troebele deel gebruiken we niet.
 2. Kneus de peperkorrels en zet een klein steelpannetje op het vuur, met 2 eetlepels water, 3 eetlepels witte wijn (azijn), het zout en de gekneusde peperkorrels. Laat het geheel in zo’n 3 minuutjes inkoken en zeef het geheel vervolgens. Zet het azijnmengsel vervolgens weer apart en gooi de peperkorrels weg.
 3. Zet een pan op het vuur voor een au bain-marie, klop in een vuurvaste kom de eierdooiers los met de laatste theelepel water. Voeg het azijn-mengsel toe aan de dooiers en klop het in de au bain-marie voor zo’n 5 minuten tot je linten kan trekken van de saus.
 4. Breng de saus op smaak met wat citroensap, en eventueel nog wat peper en zout.
 5. De saus is nu dus klaar. Maak de asperges schoon en kook ze in zo’n 3 minuten beetgaar. Breng de zalm op smaak met peper en zout en bak de zalm in zo’n 6 minuutjes gaar. Een zalm filet bak je in principe als eerste op de huid, zodat die knapperig kan worden, bak vervolgens beide zijkanten en eindig met de bovenkant van je filet. De bovenkant heeft maximaal 2 minuutjes nodig. Je zalm is goed bereid als hij makkelijk uit elkaar valt als je er met een vork in prikt en hij gelijkmatig roze is van binnen.

 

De saus is heerlijk, maar dus wel behoorlijk ongezond. Pas er dus een beetje mee op als je niet kilo’s aan wilt komen met kerst.

IMG_1481

Liefs!

Advertentie