Soep is altijd goed. In de zomer kan je variëren met lichte soepjes, zoals gazpacho, komkommer/meloensoep of bijvoorbeeld doperwtmuntsoep. In de winter neig ik persoonlijk altijd naar wat ‘zwaardere’ soepen, zoals uiensoep, of bijvoorbeeld deze bloemkoolsoep!

Ik vind bloemkool altijd een beetje een gekke groente. Ten eerste omdat ie wit is, en dat voor mij op een of andere manier gewoon geen groente-kleur is. Ten tweede omdat ik bloemkool altijd gebruik als aardappel-vervanger, als ik een keertje koolhydraat arm wil eten. Ondanks het feit dat ik bloemkool dus meer zie als een soort gezondere aardappel vind ik bloemkool soep wel altijd erg lekker.

Omdat je vrij snel een behoorlijke portie maakt, je kan namelijk niet een halve bloemkool kopen, of een halve prei, houdt je waarschijnlijk wat soep over. Geen probleem, want als ik heel eerlijk ben vind ik deze soep een dag later altijd nog lekkerder. Ik denk dat het komt omdat de smaken dan nog meer in elkaar zijn getrokken en het zijdezachte soepje nog zachter wordt, als je het nog een keer warm maakt.

Een ander ding wat ik altijd doe als ik deze soep maak, is dat ik eigenlijk net iets te veel bloemkool koop. De bloemkoolroosjes die ik niet gebruik voor de soep, gebruik ik als gezonde snack. Bloemkool kan je namelijk prima rauw eten en dat is enorm lekker als je zin hebt in iets hartigs. De bloemkool is fris en knapperig en als je wilt kan je er bijvoorbeeld een heel klein beetje mosterd of hummus bij serveren om in te dippen.

Maar goed, vandaag gaat het over de bloemkoolsoep, die helaas niet zo gezond is. Maar hij is wel erg lekker. Als je de soep nu iets gezonder wilt maken, kan je de room en de kaas vervangen voor wat magere smeerkaas en wat magere melk.

Wat heb je nodig? (voor 6-8 personen)

 • 1 bloemkool (in roosjes)
 • 1 gesnipperde ui
 • 1 teen knoflook, fijngesneden
 • 1 prei in ringen
 • ¾ liter groentebouillon
 • 200 ml slagroom
 • 1 handje geraspte kaas
 • 1 à 2 eetlepels grove mosterd (afhankelijk van wat je zelf lekker vindt)
 • Scheutje olijfolie
 • Eventueel peper en zout

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de olie in een grote soeppan en fruit hier de ui en de knoflook in, totdat ze zacht, maar niet bruin zijn.
 2. Voeg de prei toe en bak ook deze even mee.
 3. Voeg, als de prei ook een beetje zacht is geworden, de bloemkool toe en bak het geheel zachtjes voor een minuut of 2.
 4. Voeg de groente bouillon toe. Ik doe dit altijd een beetje op gevoel. Afhankelijk van hoe dik of hoe dun je de soep wilt hebben kan je wat groentebouillon achter houden of wat extra water toevoegen. Laat de soep voor ongeveer een half uurtje tot drie kwartier pruttelen, zodat de bloemkool echt super zacht is.
 5. Voeg de mosterd en de helft van de kaas en de slagroom toe, en pureer alles glad met een staafmixer.
 6. Voeg de rest van de room en de kaas toe en proef of de soep goed op smaak is. Voeg eventueel wat peper, zout of extra mosterd toe.

Ik serveerde de soep zelf met bieslook en spekjes en croutons, maar het is puur wat je zelf wilt. Ik zou er persoonlijk wel iets groens bij serveren, omdat je anders een enorm wit soepje hebt, en das een beetje saai.

IMG_0607

Liefs!

Advertentie