Als ik geen zin heb om te koken maak ik meestal soep. Tegenwoordig kun je overal soep van maken,  zelfs van kaas, maar good old tomatensoep blijft toch wel een favoriet.  Mijn opa maakt de beste tomatensoep ooit, maar ik durf te zeggen dat mijn soepje een goede tweede is. 

Het is een super gezond soepje,  zonder gezond te smaken (als je begrijpt wat ik bedoel). De hieronder beschreven portie is officieel voor 4 kleine voorgerecht porties,  maar het is zo lekker dat ik altijd wat meer zou maken.

Wat heb je nodig? 
500 gram tomaten,  1 grote ui,  25 gram boter, 0.5 liter water, 1 groente bouillon blokje, 1 eetlepel suiker, eventueel peper en zout.

Hoe maak je het?
Eigenlijk zou je eerst de tomaatjes moeten ontvellen,  maar ik ben daar te lui voor, dus er zijn twee opties 3 als je het ontvellen mee telt of je haalt de soep op het blendermoment door een passé vite of je laat alles iets langer sudderen en gaat voor een soep met iets meer bite.
In elk geval begin je met het snipperen van de ui en het smelten van de boter in een soeppan. Fruit vervolgens de ui op laag vuur terwijl je de tomaatjes wast,  in kwarten snijd en ontdoet van dat harde groene stukje. Gooi de in stukken gesneden tomaatjes bij de ui en laat het geheel eventjes sudderen.  Ik zou zeggen als je de tijd ervoor hebt,  een minuut of 10, anders totdat de tomaatjes een beetje zacht zijn geworden.  Schep dan de tomatenpuree erbij en bak die even mee.  Na 1 a 2 minuutjes is het tijd om het water, het bouillon blokje en de suiker toe te voegen.  Breng dit aan de kook en laat het weer zo’n 10 minuutjes pruttelen.  Nu is het tijd om je soep fijn je maken, of met een staafmixer of met een passé vite, dat mag je helemaal zelf weten.  Als je soep fijn is,  kun je hem nog even goed proeven en op smaak brengen met zout,  peper en eventueel nog wat meer suiker.  Serveer hem met room, basilicum,  kaas, brood,  soepstengels of wat jij lekker vindt, of kies ervoor om hem zonder poespas te serveren!

IMG_3152

Enjoy!

Advertentie