Afgelopen zomer heb ik een nieuw recept voor uiensoep geprobeerd. Vroeger maakte ik mijn uiensoepen altijd op de manier die ik van pap en mam heb geleerd, met o.a. een rouxtje, maar dit recept sloeg dat allemaal over. Het recept is erg anders dan het recept wat ik normaal volg, dus ik was in het begin een beetje sceptisch. Maargoed, sinds de zomer heb ik vaak genoeg weer uiensoep gemaakt, en ondertussen ben ik om.

Eerlijk is eerlijk, ik moet wel toegeven dat ik halsstarrig laurier, kruidnagel en tijm door mijn soepje blijf gooien, ook al hoeft dat ‘officieel’ niet. Verder  heb ik het idee dat je echt heel erg hard je best moet doen om de soep te laten mislukken, zolang je het recept maar volgt. Het kan gewoon niet fout gaan.

Uiensoep is voor mij wel altijd een soepje dat beter past bij herfst of winterweer. In de zomer is hij voor mij net een tikkeltje te zwaar, wat heel gek is, omdat er eigenlijk voornamelijk ui en bouillon in zit. Maar toch. Helaas/gelukkig is het weer nu een stuk minder dan de afgelopen tijd, dus dit is de uitgesproken kans om lekker uiensoep te gaan maken.

De soep is lekker, maar de croutons zijn echt heerlijk. Als je de kans hebt zou ik er een paar extra maken, omdat het echt heel erg lekker is om te knabbelen om de knapperige croutons.

Een laatste dingetje waar je nog rekening mee kan houden is de prijs. Ik dacht dat uiensoep met mijn studentenbudget mijn beste vriend zou worden, want hé er zit toch bijna alleen maar ui door. Maar, omdat ik dacht dat ik goedkoop ging eten dacht ik ook dat ik best wel de duurdere kaas en de duurdere wijn kon pakken. Het was heerlijk, maar als je met een budget kookt laat de gruyère dan links liggen en pak bijvoorbeeld emmentaler of andere pittige, goed smeltende kaas en pak ook een wat betaalbaardere wijn.

 

Wat heb je nodig? (voor 4 flinke porties)

100 gram boter, 1 eetlepel olijfolie, 1,5 kilo uien, 500 gram sjalotten, 250 ml witte wijn, 1 liter runderbouillon, zout en peper, 1 stokbrood, 1 teen knoflook, 125 gram gruyère. Eventueel laurierblaadjes, kruidnagel en tijm.

Hoe maak je het?

  1. Verhit de boter en de olie in een pan met dikke bodem en snijd de ui en de sjalotten in dunne ringen. Zet ook een pannetje met de bouillon op, als je laurier, kruidnagel en tijm gebruikt, kan je ze laten meekoken met de bouillon.
  2. Bak alle ui en sjalotten voor 1 uurtje op laag vuur tot ze kleuren en donkerbruin zijn.
  3. Zet na dat uur het vuur hoger en voeg de helft van de witte wijn toe. Laat de wijn verdampen en laat de ui weer een beetje aankoeken, voeg de rest van de wijn toe en gebruik die om de aanbaksels los te roeren.
  4. Zet het vuur weer lager zodra de wijn is verdampt. Schenk de bouillon in vier porties in de pan en wacht steeds 3 minuten voor je de volgende portie bouillon toevoegt.
  5. Je soeppie is zo klaar, laat hem op laag vuur eventjes staan totdat je klaar bent met het maken van de croutons.
  6. De croutons maak je als volgt: Snijd je stokbrood in plakken van ongeveer 1 cm dikte en wrijf beide kanten van de plakken brood in met de knoflook. Verwarm de grill van je oven voor en rooster één kant goudbruin en de andere kant donkerbruin.

 

  1. Schep de soep in 4 ovenvaste kommen en leg in elke kom drie plakjes geroosterd brood, met de donkere kant naar beneden. Leg er een hoopje geraspte gruyère op en zet de soep onder de gril tot de kaas gesmolten is, met hier en daar wat schroeivlekjes.

2015-08-07 18.29.30

 

Dit recept is zwaar geïnspireerd op een recept van Matt Preston, uit het kookboek “Matt Prestons 100 beste recepten” met ISBN nummer 978-90-215-5471-6. Het boek bevat veel (100 dus) goede recepten. De recepten zijn vernieuwend, klassiek, makkelijk en het allerbelangrijkste: Erg lekker! Als je de uiensoep geprobeerd hebt en lekker vond, moet je ook zeker kijken of je het kookboek ergens kan kopen!

 

 

 

Advertentie