Helloo,

Met de herfst in aantocht is het weer tijd voor herfstachtige recepten. Ik vind pompoen altijd heel erg lekker en enorm onderschat. Dit soepje kan daar verandering in brengen! Mam heeft, naar eigen zeggen, altijd een hekel gehad aan pompoen, maar door dit soepje is ze overstag gegaan en is ze nu ook pompoen(soep) fan!

In het dorp waar pap en mam wonen is in September altijd een heuze pompoenshow. Deze wordt georganiseerd door een zorgboerderij (de Green valley) , en je kan er van alles doen, onder andere pompoenen kopen, maar mijn herinnering eraan is dat er altijd een grote pompoen was, waar pompoensoep in zat en dan kon je een kopje pompoensoep uit die pompoen krijgen. Heerlijk. Volgens mij ben ik er als kind maar een keer of  3 geweest, maar die herinnering blijft steeds terugkomen als ik een pompoen zie.

Nu was een aantal weken geleden de intromarkt van de Uni hier in Nijmegen, waar een supermarkt stond die gratis dingen uitdeelde. Als student was ik daar natuurlijk als de kippen bij. Nu staat die supermarkt er elk jaar, maar dit jaar stond er een kraampje bij, waar ze pompoensoep uitdeelde. Geloof me, als je een kleine kater hebt van de avond ervoor, en het is koud en het regent, is er niks zo lekker als een lekker warm soepje.

De soep was zo lekker, dat een vriendinnetje het recept ging vragen. De meneer die het soepje had gemaakt was helemaal blij en begon uit te leggen hoe hij het soepje had gemaakt. Ik heb het recept van die meneer iets aangepast, vooral omdat de meneer in kwestie verse pompoen gebruikte en ik daar met geen mogelijkheid aan kon komen.

Wat heb je nodig?

Voor de soep: 1 vingerlengte gember, 1 ui, scheutje olijfolie, 2 zakken pompoenstukjes à 400 gram per zakje, 2 blokjes kippenbouillon, 1 liter water

Voor de room: 125 ml slagroom, 2 theelepels groene pesto, eventueel een beetje peterselie ter garnering

Hoe maak je het?

  1. Snipper de ui en fruit deze op laag vuur in de olijfolie.
  2. Schil de gember en snijd deze zo fijn mogelijk. Bak dan voor 2 minuutjes mee met de gesnipperde ui.
  3. Gooi de pompoen erbij en bak voor zo’n 5 minuutjes.
  4. Voeg het water en de bouillon toe, breng aan de kook en laat voor een ruim kwartier koken, totdat de pompoen zacht is.
  5. Pureer de soep, als de pompoen zacht is. Als er geen stukjes meer in de soep zitten, zet dat de soep weer voor zo’n 10 minuutjes op het vuur om ietsjes in te koken.
  6. Klop ondertussen de slagroom op, voeg de pesto toe aan de opgeklopte slagroom.
  7. Serveer de soep in kleine borrel-/shotglaasjes met een klein beetje van de slagroom erbovenop.

Tip: Doe de slagroom in een spuitzak, dit werkt makkelijker. En gebruik eventueel een beetje peterselie ter garnering.

Ohja, houdt er rekening mee dat de slagroom enorm uitloopt. Daarom kies ik ervoor om de room gewoon helemaal bovenop de soep te doen, in plaats van er een figuurtje mee te maken.

IMG_3225

Oeps, ik zie nu pas dat ik tijdens het maken van de foto heb scherpgesteld op de tafel in plaats van op de soep. Nu is het ook een hele mooie tafel, maar de soep had ook wel wat meer aandacht mogen krijgen.

Ik heb de soep hier in een flink shotglas geserveerd, ten eerste omdat je dan de kleuren mooi ziet, ten tweede is het zo een soort van amuse en kan je dus heel veel mensen ermee blij maken. Als je grotere porties wilt serveren kan je het bijvoorbeeld in een tumbler serveren, dan heb je nog steeds het mooie effect van de laagjes.

XX

Advertentie