Laatst had ik weer eens zin in bietjes (net als laatst en nog langer geleden), dus besloot ik een oude favoriet van mij te maken. Borsjt. Ik moet er wel heel eerlijk bijzeggen dat mijn versie van borsjt waarschijnlijk vrij weinig te maken heeft met de echte borsjt. De belangrijkste ingrediënten zijn wel nagenoeg hetzelfde, dus ik vind het goed genoeg.

Borsjt zit bomvol met allemaal groentes, dus het is best wel ok gezond, wat ook wel fijn is met het rotweer van de afgelopen tijd. (ik heb geloof ik al 20 pakjes zakdoekjes versleten de afgelopen week). Naast dat het dus semi-gezond is, heeft het ook een hoog comfort-food gehalte. Ik heb stom genoeg een diep soepbord gepakt waar ik niet mee kan lopen, waardoor de soep overal over de randjes liep. Maar je moet je voorstellen dat je met een grote soepkom gevuld met borsjt op de bank kan kruipen, onder een dekentje met kaarsjes aan, een netflix aan en een flesje wijn erbij.

Het enige wat ik je aanraad is om geen wit aan te trekken als je dit eet, want de soep is echt zo rood-roze als op de foto en dat krijg je niet 1-2-3 uit je kleren (en ja, ik spreek helaas uit ervaring).

 

Wat heb je nodig? (Voor 1 grote pan borsjt, voor 4 tot 6 grote kommen)

 • 4 gekookte bietjes (ongeveer 500 gram)
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 uitje
 • 1 à 2 teentjes knoflook
 • 1 winterpeen
 • Boter of olie om in te bakken
 • 750 ml runderbouillon (of groentebouillon als je het vegetarisch wilt houden)
 • Eventueel gemberpoeder, suiker, azijn, peper en zout om het geheel op smaak te brengen
 • Zure room ter garnering
 • Eventueel wat wodka

 

Hoe maak je het?

 1. Snipper de ui en knoflook en fruit beide in de boter of olie in een soeppan.
 2. Maak de winterpeen schoon en snijd deze in kleine stukjes. Gooi de stukjes in de pan bij de ui en de knoflook en bak het geheel eventjes mee.
 3. Voeg na 5 minuutjes de tomatenpuree toe en bak dit ook even mee
 4. Snijd of rasp de bietjes en voeg ook dit toe in de pan. Bak dit voor 1 à 2 minuutjes en voeg vervolgens de bouillon toe.
 5. Laat het geheel zo’n 10 minuutjes koken en pureer het geheel glad met een staafmixer. Breng de soep eventueel op smaak met gemberpoeder, suiker, azijn, peper en zout. Je kan er ook voor kiezen om wat wodka toe te voegen, maar ik moest nog studeren dus heb de wodka maar even weg gelaten. Wel heb ik een kwak zure room door mijn soep geroerd, wat ook erg lekker was.

 

Zoals je kunt zien is deze borsjt mega makkelijk om te maken, je kan hem echter zo fancy maken als je wilt. Ik heb wel eens een versie gegeten op basis van een visbouillon met zalm, garnaaltjes en dille. Ook erg lekker.

Liefs!!

Advertentie