Oeps, na bijna een week radiostilte is het ondertussen toch echt weer tijd  voor een receptje. Ik zit ondertussen vlak voor m’n tentamens en zat de laatste tijd dus meer met m’n neus in de studieboeken dan in de keuken. Daarnaast zit ik alweer zo’n beetje met m’n kont in Rome, om nog even tot rust te komen voor m’n tentamens. Om alvast een beetje in Italiaanse sferen te komen heb ik hieronder voor jullie een recept voor lasagne. 

 

Normaal ben ik niet zo’n lasagne fan. Ik vind het vaak stukken makkelijker om een pastaatje in elkaar te flansen (zoals: klik klik klik klik en veeeeel meer), maar het werd nu dus een keertje lasagne. Hier kan je stiekem namelijk lekker veel groente in verstoppen en met het herfstige weer van de afgelopen tijd, zijn extra vitamientjes geen straf.

Op de lasagnebladeren na, vond ik het heel erg leuk om alle onderdelen van de lasagne helemaal zelf te maken, maar als je geen zin hebt om dat te doen, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld een kant-en-klare bechamel te pakken. Al is dat natuurlijk wel veel minder lekker.

De reden waarom ik alles zelf wilde maken, is omdat je dan precies weet wat er in je eten zit. Bovendien kan je het zo op smaak brengen als je zelf wilt. Ik houd bijvoorbeeld erg van nootmuskaat, dus ik breng mijn bechamel lekker op smaak met extra veel nootmuskaat.

Een goede lasagne is goud waard, en dit recept is super prima. Let wel, het lijkt misschien alsof je super veel dingen nodig hebt. Maar het valt op zich wel mee, en bovendien is dat het gewoon dubbel en dwars waard.

 

Wat heb je nodig?(voor 6 personen)

 • Voor de bechamel:
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 200 gram kaas (ik gebruikte half-half mozzarella en cheddar)
  • Nootmuskaat, zout en peper
 • voor de bolognese saus:
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 kilo half-om-half gehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree (of 1 groot blikje)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel worchestershire saus
  • Olijfolie, peper en zout
 • Voor de extra vitamines:
  • 300 gram verse spinazie
  • 2 courgettes
  • Olijfolie
  • Peper, zout
 • Voor bovenop de lasagne:
  • Parmezaanse kaas (hoe meer hoe beter
  • Verse basilicum

 

Hoe maak je het?

 1. Ik begin zelf met het maken van de bolognesesaus, puur omdat deze minimaal 2 uur (maar liever langer) op moet staan. Snipper hiervoor alle ui, knoflook, wortel en bleekselderij fijn en bak ze op laag vuur voor zo’n 5 minuutjes zacht maar niet bruin. Voeg vervolgens het gehakt en de oregano en de laurierblaadjes toe en rul het gehakt bruin en gaar.
 2. Als het gehakt rul gebakken is kan je de tomatenpuree toevoegen en eventjes meebakken, zodat je het zuurtje weg bakt. Voeg vervolgens de rode wijn toe en laat de alcohol enigszins verdampen voor je de gepelde tomaten toevoegt. Voeg vervolgens ook een half blikje aan water toe. Roer het geheel goed door, voeg de melk en de worchestershire saus toe, roer het nog eens door en laat het met een deksel op de pan voor zo’n 3 uur op laag vuur sudderen.
 3. Begin vervolgens aan de groente. Doe de spinazie in een hete pan met wat zout en peper en laat de spinazie slinken. Doe de spinazie vervolgens in een vergiet en laat het geheel uitlekken. Snijd de courgette in kleine blokjes, verhit wat olie in de spinazie-pan en bak de courgette goudbruin. Voeg naar smaak weer wat peper en zout toe.
 4. Knijp de spinazie zo goed mogelijk uit, probeer echt zo veel mogelijk vocht uit de spinazie te knijpen, zodat je lasagne niet te zompig word. En roer vervolgens de spinazie en de courgette blokjes door elkaar in een kom.
 5. Voor de bechamel, smelt je de boter en ‘bak’ je hier vervolgens de bloem gaar in. Let op! Blijf continu roeren, want je wilt wel dat de bloem gaar wordt, maar je wilt niet dat de bloem aanbakt. Voeg na een minuutje of 3 beetje bij beetje de melk toe. Als het goed is heb je aan het einde een homogeen sausje. Voeg hier de kaas aan toe, en roer goed totdat alles gesmolten is en je een heerlijk kaassausje hebt. Breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 6. De lasagne bouw je door afwisselend lagen bolognese, pasta, bechamel en groente op elkaar te leggen, net zolang totdat ofwel de schaal vol is, ofwel de ingrediënten op zijn. Eindig met de bechamel en rasp er Parmezaanse kaas over en verdeel er wat van de basilicum over.
 7. Op dit punt is het wel handig als je de oven van te voren hebt voorverwarmd op 220 graden Celsius. Want de lasagne moet voor 20 tot 25 minuutjes in de voorverwarmde oven.
 8. Laat de lasagne voor je hem aansnijd 10 minuutjes ‘afkoelen’. Dan blijft hij iets beter in elkaar zitten en kan je de laagjes echt heel duidelijk zien!

 

Heel veel liefs! IMG_0664 (2)

 

Advertentie