Pasta bolognese is volgens mij echt een enorme klassieker, iedereen heeft het op z’n minst wel een keer gegeten of gemaakt en het staat volgens mij ook op bijna elke menu kaart van Italiaanse restaurants. Waarom? Omdat het gewoon gruwelijk lekker is.

Bolognese komt, zoals de naam al doet vermoeden uit Bologna. De Bolognese saus is behoorlijk gevuld, er hoort bijvoorbeeld naast rundvlees, ook pancetta, wortel, bleekselderij en wortel in. De bolognese saus die sommige mensen uit potjes kopen is dan ook eigenlijk geen ‘echte’ bolognese, maar meer tomatensaus met gehakt. Volgens het ‘officiële’ recept moet je bolognese saus minstens 2 uur op staan, maar geldt ook de regel ‘hoe langer, hoe beter’. Zoveel tijd heb ik doorgaans niet (bovendien, als ik die tijd wel heb, maak ik liever stoofvlees), dus mijn favoriete versie is sneller klaar.

Een dingetje wat ik jullie wel nog op het hart wil drukken is dat je bolognese idealiter niet met spaghetti eet. Dit heeft een vrij simpele reden: doordat de saus vrij ‘chunky’ is, kan je de saus beter combineren met een pasta waar de saus lekker ‘in’ kan gaan zitten. Denk hierbij aan parpadelle, tagliatelle maar ook bijvoorbeeld aan rigatoni. Ik koos in dit geval voor een pasta die papa en mama voor mij hebben meegenomen uit Rome.

Wat heb je nodig?

1 ui, 2 tenen knoflook 1 wortel, 1 stok bleekselderij, een flinke hand vol kastanjechampignons, 150 gram pancetta (in blokjes), 500 gram mager rundergehakt, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 blik gepelde tomaten, 1 glas rode wijn, 1 glas met runderbouillon (ongeveer 200 ml), 2 eetlepels worchestershire saus, scheut olijfolie, peper en zout. En pasta, kaas, basilicum of wat je voor de rest graag bij je pasta eet.

Hoe maak je het?

  1. Bak de pancetta bruin in een pan met wat olie en voeg het gehakt toe, wat je vervolgens rul bakt.
  2. Snipper de ui en de knoflook fijn en bak deze voor zo’n 2 minuutjes mee met het spek en gehakt.
  3. Snijd ook de wortel en de bleekselderij in kleine stukjes en bak ook dit mee. Wrijf ondertussen de champignons schoon, snijd deze in plakjes en bak ze ook mee.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook deze eventjes mee om van het zuurtje af te komen.
  5. Gooi de wijn erbij en laat de alcohol eerst verdampen voor je de bouillon en de tomaten toevoegt.
  6. Laat 5 minuutjes pruttelen, voeg de worchestershire saus toe en laat het nog een half uur tot 45 minuten pruttelen.
  7. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer de pasta met de saus en een klein scheutje olijfolie!

IMG_0407

Enjoy!

Advertentie