Kaas is naast the boyfriend mijn grote liefde. Waar normale meisjes chocolade schijnen te eten en graag bonbons willen van hun vriendje, heb ik het liefste kaas. Ik neem aan dat jullie dan ook wel begrijpen dat ik kaasfondue geweldig vind.

Vroeger was dit wel anders, omdat ik als kind wijn verschrikkelijk vond ruiken en smaken. Als kinderen mochten mijn zus en ik altijd alles proeven, dus we mochten ook af en toe een slokje wijn van pap en mam. Ik vond dat verschrikkelijk en vond het ook altijd jammer dat mam wijn door de kaasfondue gooide, want dat ‘verpeste de goede kaas’. Gelukkig voor mij zijn die tijden veranderd.

Als ik zeg dat ik alle kaasfondue lekker vind, bedoel ik ook echt alle kaasfondue. Zelfs de kant en klare tjak die je in een pak koopt, en je alleen maar hoeft op te warmen. Ja, ik heb het over die kaasfondue waar geen echte kaas in zit. Maar eerlijk is eerlijk, ‘echte’ kaasfondue is toch wel een stuk lekkerder.

Vol enthousiasme vertelde ik laatst aan pap en mam dat ik ‘echte’ kaasfondue wilde maken. Dat vonden ze prima, en pap wilde me zelfs erg graag helpen, omdat het maken van kaasfondue nog niet  zo makkelijk is. Dus alle tips die je hieronder zult tegenkomen zijn tips van kaasfondue-expert papa.

Ik wilde perse de fondue maken met echte kaasfondue kaas. Dus gingen we naar de kaasboer in het dorp waar pap en mam wonen en daar weken we enigszins af van het plan. Een klassieke kaasfondue bestaat namelijk uit emmentaler en gruyère. Wij kozen voor emmentaler en een of andere fancy kaas uit een grot in Frankrijk. Ook luisterden we naar de kaasmevrouw, die zei dat je de beste kaasfondue maakte door er een stukje raclette kaas aan toe te voegen. Na 5 minuutjes liepen we enigszins beduusd de winkel uit met voor 34 euro aan kaas. Dat doen we dus ook nooit meer.

Normaal gesproken reken je op ongeveer 150-200 gram kaas per persoon voor een hoofdmaaltijd. Ik vind dit persoonlijk wat veel, gezien het feit dat je naast de 250 gram kaas, ook nog de dingen eet, die je in de kaas doopt. Maar 150-200 gram p.p. schijnt dus normaal te zijn.

Maar goed voor de kaasfondue heb je in principe maar 2 ingrediënten nodig: witte wijn en kaas. De verhouding hiervoor ligt zo ongeveer op 0,75 dl wijn op 150 gram kaas. In theorie is het dus zo dat je voor 1,5 kilo kaas, 1 fles wijn nodig hebt. Toch raad ik je aan om niet de hele hoeveelheid wijn in een keer te gebruiken. Meet af wat je nodig hebt, en voeg steeds beetje bij beetje wat wijn toe, totdat je een substantie hebt waar jij zelf tevreden mee bent.

Één heel belangrijk ding volgens papa, is dat de kaas niet te warm mag worden. Als de kaas te warm wordt krijg je een beetje een plastic/rubberachtige structuur, en dan kan je niet lekker kaasfonduen.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 1 teen knoflook
  • 800 gram geraspte kaas (kies een kaas die je zelf lekker vindt!)
  • 4 dl witte wijn
  • Eventueel nootmuskaat en peper
  • Eventueel een scheutje kirsch
  • Dingen om in de kaasfondue te dippen: denk hierbij aan stokbrood, verschillende soorten groenten (broccoli, bloemkool, tomaat, worteltjes), of bijvoorbeeld ham, of andere soorten vlees

Hoe maak je het?

  1. Plet de knoflook en smeer je caquelon in met de knoflook.
  2. Giet wat van de wijn in de caquelon (niet alles!) en verwarm dit op een laag vuurtje. Laat de wijn niet koken! Eventueel kan je de knoflook even in de wijn laten, zodat je een wat heftigere knoflook smaak hebt, maar dit kan je helemaal zelf weten. Vergeet alleen niet de knoflook uit de wijn te halen, voor je de kaas toevoegt.
  3. Roer beetje bij beetje de kaas toe, en laat de kaas op laag vuur smelten. Voeg alleen wat extra wijn toe als je denkt dat dat echt nodig is!
  4. Breng de kaasfondue op smaak met wat kirsch, nootmuskaat en peper, als je dat nodig vindt.

IMG_3257

Liefs!

Advertentie