Ten eerste excuus voor de verschrikkelijk slechte titel, ik wist bij god niet hoe ik het recept anders moest noemen en op zich verklaard 1-2-3 ook waar het om gaat. Ten eerste zijn het koekjes die je in een handomdraai op tafel zet, ten tweede heeft het te maken met de ratio van de koekjes. In ieder geval is dit het makkelijkste en meest veelzijdige recept voor koekjes wat je ooit gaat tegenkomen!

1-2-3 ik zei het zojuist al, maar het is de verhouding van de basis ingrediënten in de koekjes. Je gebruikt namelijk:

 • 1 deel suiker
 • 2 delen vet
 • 3 delen bloem

Als je het heel erg standaard wilt houden, zou dit bijvoorbeeld dus kunnen betekenen dat je koekjes maakt van 100 gram suiker, 200 gram roomboter en 300 gram bloem. Roer dit door elkaar en je hebt je koekjes deeg al.

Een voordeel van deze ratio is, dat je er eindeloos mee kan variëren. Je kan bijvoorbeeld in plaats van suiker, wat men doorgaans gebruikt voor koekjes, honing gebruiken. Je kan in plaats van boter, (kokos)olie gebruiken. Je kan ook de helft boter en de helft olie gebruiken.  En nu varieer je alleen maar met het deeg.

Je kan namelijk ook gewoon alles door de koekjes gooien wat je wilt. Dat veranderd namelijk niks aan de verhoudingen van je koekjesdeeg. Je kan er gedroogd fruit, chocolade, koffiepoeder, noten of weet ik veel wat doorheen gooien en je koekjes blijven goed. Het enige waar je eventueel aan moet denken, is dat je bij te veel, te droge vulling misschien een eitje nodig hebt om het geheel iets beter te binden. Maar dit veranderd in principe niks aan de verhouding suiker, vet en bloem.

Ik begon met het maken van deze koekjes, omdat ik thuisthuis was, en we daar een enorme hoeveelheid chocolade hebben liggen. Heel apart, want er is eigenlijk niemand bij ons thuis die chocolade eet. Mijn plan was dus om de chocolade te verwerken in de koekjes, omdat in mijn gedachten koekjes altijd veel sneller op gaan dan chocolade.

Maar goed. Ik was dus bezig met het deeg, toen ik me herinnerde hoe ik vroeger altijd koekjes maakte. Ik weet niet meer precies hoe we ze noemde, maar volgens mij was het zoiets als ‘Babette’s botermopjes’ (zo bescheiden als ik op 4-jarige leeftijd was). Maar goed, dat waren super simpele zandkoekjes, met een suikerrandje. (zo creatief als ik op 4-jarige leeftijd was).

Geheel impulsief besloot ik dus de suikerkoekjes te maken, en nu zitten pap en mam naast met een enorme chocolade voorraad, ook met een klein voorraadje koekjes.

En met klein, bedoel ik ook echt klein. Doordat ik maar 3 ingrediënten heb gebruikt voor deze koekjes, en doordat al die ingrediënten prima af te wegen zijn, kon ik het recept zo klein maken als ik wilde.

Wat heb je nodig? (voor 12 kleine koekjes)

 • 25 gram kristalsuiker (plus wat extra om de koekjes door te rollen
 • 50 gram boter
 • 75 gram bloem
 • Eventueel een klein beetje zout

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Weeg alle ingrediënten af, gooi ze in een kom en kneed alles goed door elkaar tot een deegbal. Ik voegde ook een klein beetje zout toe, omdat ik zoete dingen pas lekker vind als er een klein beetje zout door zit.
 3. Rol een worst van de deegbal die je hebt gemaakt en rol de deegworst door wat suiker, zodat er een laagje suiker om de gehele worst zit.
 4. Snijd plakjes van ongeveer een halve centimeter en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
 5. Schuif de koekjes voor 10 minuutjes in de oven en laat ze afkoelen voor je ze serveert. De koekjes zijn namelijk wel vrij kruimelig, dus het kan zijn dat ze uit elkaar vallen als je ze te lomp van de bakplaat af pakt.

 IMG_3270

Ik zei dat je 12 koekjes kom maken met deze hoeveelheid, maar op de foto zie je er maar 11. Dit komt omdat het mij een goed idee leek om een koekje dat echt net uit de oven kwam, direct vanaf de bakplaat te proeven. Geloof me als ik je zeg dat dat GEEN goed idee was.

 

Advertentie