Afgelopen jaar heb ik van the boyfriend een tajine gekregen voor mijn verjaardag. Ik vind tajines er altijd zo mooi uitzien. De versies met de mooie kleurtjes, maar ook gewoon de super simpele terracotta gekleurde tajine vind ik heel erg mooi. Echter het koken in een tajine is voor mij nog best wel moeilijk. Deze rundvlees tajine is gelukkig wel erg lekker en lukt mij ook altijd.

Het koken met een tajine vind ik moeilijk, omdat ik niet helemaal thuis ben in de Marokkaanse keuken. Bovendien ben ik met mijn stoofvlees gewent, dat ik de deksel op de pan kan zetten en rustig drie uur weg kan gaan. Het vocht blijft dan namelijk gewoon in de pan zitten en dus kan er bijna niks aanbranden.

Bij een tajine is dit anders, vanwege het gaatje bovenin het tuutje kan alle stoom lekker ontsnappen waardoor de inhoud van de tajine wel kan aanbranden. Dit vergeet ik altijd, en dus brandt mijn tajine wel eens aan. Maar goed.

Sinds ik mijn tajine heb, heb ik er behoorlijk veel mee gekookt. Het eerste (en enige) recept wat ik met deze tajine heb gemaakt en gepost is dan ondertussen ook een beetje gedateerd. Ik heb ook geprobeerd tajines te maken met kip, lam of gewoon vegetarische tajines. Maar dit blijft een beetje mijn favoriet.

Je kan ervoor kiezen om te gaan spelen met de kruiden. Je kan bijvoorbeeld koriander gebruiken in plaats van peterselie, of je kan extra kaneel, of iets dergelijks toevoegen. Ook kan je in plaats van de zoete aardappel kiezen voor pompoen. Dat doe ik ook wel eens, maar ik blijf deze combinatie by far het lekkerste vinden.

Een ding over tajines is dat je er rekening mee moet houden dat het aardewerk is. Dit betekend dat je de tajine, voor je hem de eerste keer gebruikt, 24 uur moet laten weten in water. Daarmee voorkom je dat de tajine barst als je hem op het hete vuur zet. Ik laat mijn tajine zelf altijd een half uurtje ofzo weken voor ik hem gebruik, maar ik gebruik hem relatief vaak. Als je hem niet zo vaak gebruikt, zou ik hem een uurtje of 3 laten weken voor gebruik.

 

Wat heb je nodig?

 • 400 gram riblappen
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 3 theelepels ras el hanout
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 blik kikkererwten
 • 400 ml groentebouillon
 • 1 zoete aardappel
 • 10 gedroogde pruimen
 • Verse peterselie
 • Pitabrood, couscous, naan (of iets anders voor erbij)
 • Olijfolie, peper en zout

 

Hoe maak je het?

 1. Zet de tajine op een warmhoudplaatje op het vuur en verwarm de olie in de tajine
 2. Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Bak de blokjes vlees rondom bruin in de tajine en breng op smaak met peper en zout.
 3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn en voeg eerst de ui en dan de knoflook toe aan de tajine. Bak het geheel zachtjes tot de ui glazig is. Voeg de ras el hanout toe en bak de kruiden ook even. Als je de kruiden even bakt, wordt de smaak een stuk intenser. Bak het geheel 5 minuutjes, terwijl je constant roert.
 4. Voeg na de kikkererwten toe en laat het geheel weer 5 minuutjes bakken, terwijl je roert.
 5. Snijd wat peterselie fijn en voeg dit ook toe.
 6. Voeg de tomaten en de bouillon toe en zet de kegelvormige deksel op de tajine. Laat het geheel stoven voor zo’n 1,5 uur en houdt het goed in de gaten. Roer af en toe en voeg, zo nodig, wat water toe.
 7. In de 1,5 uur wachttijd heb je vast wel even tijd om de zoete aardappel te schillen en in blokjes te snijden. Voeg de zoete aardappel en de pruimen (die je ook in stukjes kan snijden) toe aan de tajine, roer het geheel goed door, en laat het weer voor 1,5 uur pruttelen.
 8. Snijd nog wat peterselie fijn, en strooi dat over de tajine, wanneer deze klaar is.

Je weet of je tajine klaar is, door in een stukje van het gestoofde rundvlees te knijpen, als het een beetje uit elkaar valt is het goed. In principe is de 3 uur die het rundvlees heeft gehad voldoende om dit te bereiken, anders kan je er altijd voor kiezen om je tajine nog langer op te laten staan, maar blijf er dan wel goed bij in de buurt.

Ik serveerde zelf de tajine met wat pitabroodjes, omdat ik daar zin in had. Je kan er dus ook couscous of iets anders bij serveren, maar dat moet je helemaal zelf weten!

IMG_0637

Liefs!!

Advertentie