Afgelopen week was ik op een of andere manier weer extreem druk, en als ik druk ben wordt ik vergeetachtig, slordig en chaotisch. Met als resultaat dat ik keurig allemaal fotootjes had gemaakt van mijn eten, maar vervolgens vrolijk ben vergeten de foto’s van m’n camera op m’n laptop te zetten, en daarna ben ik ook nog eens mijn hele camera vergeten mee te nemen. Gelukkig had ik nog een aantal receptjes in de wachtrij staan, dus daarvan deel ik er nu een met jullie: Pasta al forno! 

Pasta al forno klinkt heel spannend (not), maar het betekend gewoon pasta uit de oven. Ik maak het met tomaat een kaas, wat vast een enorme verrassing is aangezien ik nooit met tomaat en kaas kook (klik klik klik klik klik etc.).

Maar goed, ik vind het heerlijk om ’s middags al te koken, vervolgens te gaan borrelen, en zo rond een uur of 7 eens een keer iets in de oven te schuiven. Deze pasta is daar bij uitstek geschikt voor. Bij wijze van spreken kan je alles de dag van te voren al helemaal voorbereiden, en tien minuutjes voor je het nodig hebt hoef je het geheel alleen nog maar in de oven te schuiven om nog even door te warmen (en om de kaas te laten smelten). C’est tout!

Ik zit nu overigens al een kwartier te proberen om toch nog een iets uitgebreider stukje hier te schrijven, maar omdat het gerecht zo heerlijk simpel is, klopt het ook niet echt om er nog meer woorden aan te besteden. Het gerecht is namelijk enorm rustiek, absoluut niet fotogeniek maar wel enorm comfort food. Dus tja, het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

De pasta bouw je op als een soort van lasagne. Ik maak altijd m’n eigen tomatensaus, dit zorgt ervoor dat de pasta net iets meer speciaal is, dan wanneer je een tomatensaus uit een potje gebruikt, maar als je echt weinig tijd hebt staat het je natuurlijk vrij om een unit sugo op te trekken en die te gebruiken.

Ik maak mijn tomatensaus altijd door een uitje en wat knoflook te fruiten, dit af te blussen met wat rode wijn (azijn) en hier tomaten uit blik aan toe te voegen. Eventueel breng ik het op smaak met peper en zout. Dit laat ik vaak een kwartiertje pruttelen en afhankelijk van in wat voor bui ik ben, blender ik alles fijn met een staafmixer of stamp ik de tomaten fijn met een pollepel, voor een saus waar nog wat stukjes in zitten. De verhoudingen kan je helemaal zelf bepalen, ik houdt bijvoorbeeld van een wat zachtere saus, maar als knoflook helemaal jouw ding is kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om meer dan 1 teentje te gebruiken. Misschien dat ik mijn receptje nog wel eens met jullie ga delen, maar het is zo makkelijk, dat ik dat eigenlijk een beetje onzin vind.

Maar het recept voor de pasta al forno vind je hieronder!

Wat heb je nodig?

  • 400 gram orecchiette (of een andere soort pasta in schelpjesvorm)
  • 3 bollen mozzarella
  • 1 stuk Parmezaanse kaas, om te raspen (ik denk dat je minimaal 100 gram nodig hebt, maar het ligt er een beetje aan hoe erg je van kaas houdt)
  • Wat blaadjes basilicum
  • Tomatensaus naar keuze! Je hebt op z’n minst een halve liter saus nodig, maar meer saus is beter, omdat je in wat overblijft met een stukje brood uit de ovenschaal kan dippen en dat is heeeerlijk.

Hoe maak je het?

  1. Maak je eigen tomatensaus, of verwarm de tomatensaus die je hebt gekocht.
  2. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en kook de pasta volgens de verpakking en roer, na het afgieten van de pasta, de helft van de warme tomatensaus door de pasta.
  3. Doe wat van de tomatensaus op de bodem van een ovenschaal, schep hier wat van de pasta op, gevolgd door wat mozzarella en Parmezaanse kaas, en wat basilicum blaadjes, en vervolgens weer saus, pasta, kaas etc. totdat alles op is. Eindig met de kaas!
  4. Schuif de pasta voor 10 minuten tot een kwartier in de oven (of totdat de kaas goudbruin is) en buon appetito!

IMG_0129

Liefs!

Advertentie