Met het warme weer van de afgelopen dagen heb ik nooit echt trek. Dat wil zeggen overdag eet ik waterijsjes en drink ik liters water en ’s avonds vind ik het nog steeds veel te warm om te eten. Ook heb ik met warm weer helemaal geen zin om uren in de keuken te gaan staan. Dit uit zich onder andere in het feit dat ik al geruime tijd niks heb gepost! Want als ik in de keuken staan al erg vind, vind ik achter mijn computer zitten nog veeeeeel erger. Maar omdat het wel een hele saaie blog zou worden als ik de hele zomer niks zou posten heb ik een van de weinige dingen gemaakt die ik wel lekker vind om te eten in de hitte, namelijk focaccia.

Eigenlijk vind ik brood in het algemeen lekker met dit weer. Het is lekker bij de barbecue, het is lekker bij een soepje, bij een salade of gewoon alleen zo. Helemaal focaccia. Dit komt omdat je je focaccia zo op smaak kan maken als je zelf wilt. Je kan hem maken met bijvoorbeeld rozemarijn en zout, of met groenten, met kaas, en zelfs met aardappel. Maak het zo gek als je zelf wilt. Omdat het brood op zich al zo goed op smaak is, vind ik het persoonlijk niet nodig om het brood te beleggen, maar je kan er natuurlijk altijd wat gegrilde groenten of kaas tussen doen. Het maken van focaccia is ongelofelijk makkelijk en enorm de moeite waard! Het maken kost wel wat tijd maar dat komt omdat je het twee keer laat rijzen en vervolgens (goud)bruin moet bakken in de oven. Maar in die tijd kan je lekker in de zon gaan liggen, om zelf ook een beetje bruin te bakken!

 

Wat heb je nodig

500 gram bloem+ een beetje extra, 1 zakje gist, 300 ml water, snufje zout, olijfolie en wat dingen om je focaccia te ‘versieren’ ik gebruikte, basilicum, cherry tomaatjes en wat kaas.

 

Hoe maak je het

Roer je zakje gist door het water en laat het even staan, roer het zout door het bloem en sprenkel er een flinke scheut olijfolie over. Roer met een lepel beetje bij beetje het water door het bloem. Op het moment dat je echt niet meer kunt roeren met je lepel kun je gaan kneden met je handen. Gebruik hiervoor wat extra bloem om je handen  en het aanrecht mee te bestuiven. Kneed het deeg door voor zo’n 10 minuutjes om een super soepel super elastisch deeg te krijgen. Maak een balletje van je deeg en laat het afgedekt voor zo’n 40 minuten rijzen. Na 40 minuutjes kan je een ovenschaal pakken, die voorzichtig invetten en het gerezen deeg voorzichtig in de ovenschaal doen. Je vormt het eerst voorzichtig en vervolgens kan je met je vingers voorzichtig kleine deukjes maken in het deeg. Prik er niet volledig doorheen, je hoeft alleen maar kleine deukjes te maken. Die deukjes vul je vervolgens met je ‘vulling’. Ik deed per deukje eerst een blaadje basilicum erin, en daarna een half tomaatje. Als je zo je hele brood hebt ‘versierd’ dek je het geheel weer af en laat je het voor zo’n 45 minuutjes rijzen. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celcius en schuif het gerezen brood er voor 20 minuutjes in. Als je de focaccia uit de oven haalt besprenkel hem dan nog ruim met olijfolie. Hier krijgt je brood net dat kleine beetje extra smaak waardoor hij net nog lekkerder word.

 

wpid-img-20150626-wa0010.jpeg

 

Byee!

 

– edit-

de grootste hitte is inmiddels voorbij, maar het brood blijft wel lekker!

Advertentie