Deze CHEWSday heb ik voor jullie weer een persoonlijk favoriet! Ik denk overigens dat dit niet alleen een favorietje van mij is, maar dat er behoorlijk veel mensen zijn die vrolijk worden van dit receptje! Vandaag maakte ik namelijk aioli.

Ik weet nog heel goed de eerste keer dat ik aioli proefde, ik was denk ik een jaar of acht en nog niet echt fan van knoflook. Naast dat ik het vond stinken, vond ik het ook veel te scherp. Er was iemand jarig in ons gezin, en mama had een borrelplankje gemaakt met onder andere tapenade, pesto en iets wat ik niet herkende. Nieuwsgierig als ik was, pakte ik een mini soepstengel en doopte die een klein beetje in de witte derrie en vervolgens stak ik het geheel in m’n mond. Ik wist niet wat me overkwam en zwoor vervolgens nooit meer aioli te eten. Ook durfde ik de rest van de dag niet meer echt van dichtbij met mensen te praten omdat ik bang was dat ik naar die aioli zou ruiken.

Ik weet niet meer hoe of wanneer mijn aioli haat is omgeslagen in liefde, maar ik ben er wel heel erg blij mee. Toen ik net op kamers woonde kocht ik altijd die fijne kant en klare aioli in die gele bakjes, totdat ik me bedacht dat het maken van aioli eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Tegenwoordig maak ik mijn aioli dus lekker zelf.

Één klein dingetje alleen is dat er een rauw ei door zit, als je zwanger bent raad ik je dus niet per se aan om deze aioli te eten.

En nog iets, maar ik denk dat ik dat niet meer hoef te zeggen, als je ’s avond naar een feestje gaat ofzo, raad ik je ook niet per se aan om dit te eten, er zitten namelijk 6 tenen knoflook door en dat is eigenlijk best wel veel. Altijd als ik dit maak ben ik bang dat ze me in Arnhem nog ruiken.

Het heeft me een aantal keer proberen gekost om uiteindelijk tot dit recept te komen en dit recept is voor mij ondertussen failproof. Als je aioli onverhoopt toch mislukt kan het aan een aantal dingen liggen, waarschijnlijk heb je de olie te veel in een keer toegevoegd. Anders kan het er nog aan liggen dat je ingrediënten te koud zijn. Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Tot slot kan het er ook nog aan liggen dat je niet hard of niet lang genoeg hebt geklopt. Het is maken van een goede aioli kost mij op z’n minst 10 minuten, maar dan moet ik echt stevig doorwerken en stevig doorkloppen met m’n garde. Houdt er dus rekening mee dat het iets meer werk is dan een potje aioli opentrekken en het in een bakje kwakken.

Wat heb je nodig? 

  • 1 eierdooier
  • 6 tenen knoflook
  • ½ theelepel zeezout
  • 1 eetlepel limoensap
  • 180 ml olie (ik gebruikte extra vierge olijfolie)

Hoe maak je het?

  1. Snijd de knoflook heel erg fijn en maal er in vijzel, met het zout een puree van. Als je geen vijzel hebt kan je met een mes op een snijplank de knoflook met het zout mengen, fijn drukken en heen en weer schrapen. Net zolang tot je een knoflook puree hebt, dit duurt ongeveer 5 minuutjes.
  2. Doe de knoflookpuree samen met het eigeel en de limoensap in een kom en klop het geheel een beetje luchtig met een garde.
  3. Voeg beetje bij beetje de olie toe en blijf goed roeren. Als alle olie toegevoegd en erdoor geklopt is, hoort je aioli een beetje lobbig/drillerig te zijn. Als je zelf een iets dunnere aioli wilt kan je ervoor kiezen om wat meer olie toe te voegen.

IMG_0581

Je maakt een behoorlijke portie aioli, bovendien is de aioli sterker van smaak dan de aioli die je in de winkel koopt. Houdt er dus rekening mee dat je wat aioli overhoudt voor in de koelkast. Als je de aioli in de koelkast bewaard blijft hij zo’n 5 dagen goed.

Ohja en dit receptje is dus ook lactose- en glutenvrij!

Liefs!

Advertentie