Ik had eigenlijk nog nooit empanadas gegeten, tot ik een jaar of 3 geleden op een foodtruck festival het meest schattige foodtruckje ooit zag waar ze empanadas verkochten. Sindsdien ben ik ook verkocht.

Het zelf maken van goede empanadas is nog best wel lastig omdat het deeg zowel een beetje flaky en luchtig als stevig moet zijn. Daarnaast moet je ook de vorm goed krijgen wat, als je net als ik onhandig bent, best ingewikkeld kan zijn. Gelukkig is mijn moeder een enorme reddende engel die me en een goed recept voor het deeg heeft gegeven, maar ook empanada vormen. Het is dus dankzij haar dat ik vandaag niet alleen een lekker, maar ook een mooi receptje voor jullie heb.

Mama’s vormen komen geloof ik van tupperware, maar je kan ook empanada vormen kopen bij verschillende kookwinkels en bij bijvoorbeeld de dille en kamille. Als de zoekterm ‘empanada vorm’ niks oplevert is ‘deeg pers’ een andere zoekoptie die je kan proberen.

Met deze hoeveelheid deeg kan je ongeveer 12 empanada’s maken. Ik ga bij deze hoeveelheid deeg zelf uit van ongeveer 350 gram vulling. Dan kom je als het goed is precies uit. Wat vulling betreft ga ik zelf voor 200 gram van iets met veel eiwitten, denk bijvoorbeeld aan vlees(vervanger), bonen of quinoa de overige 150 gram is een elke keer wisselende combinatie groente.

Zoals je weet ben ik uitgedaagd door santa maria om verrassende recepten te verzinnen. De eerste box met producten die ik kreeg had als thema vega, vandaar dat ik deze empanadas heb gevuld met een vegetarische twist op mijn go-to texmex combinatie. Ik koos hier voor vega gehackt, maar zoals ik al zei, je kan ook versies maken met ‘gewoon’ gehakt, kip, bonen of met alleen maar groentes. Lees snel verder voor de rest van de benodigdheden en de rest van het recept!

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

 • 230 gram zelfrijzend bakmeel (plus een beetje extra voor het uitrollen van het deeg
 • 1 theelepel zout
 • 70 gram boter op kamertemperatuur
 • 80 gram verse roomkaas
 • 70 gram melk
 • 1 ei

Voor de vulling:

 • 200 gram mager rundergehakt
 • 150 gram gemixte groente (ik koos een rode paprika, wat maïs, een uitje, een teen knoflook en wat fijn gehakte peterselie
 • 20 gram roomkaas
 • 50 gram geraspte echte cheddar
 • 2 eetlepels fajita kruiden
 • 1 kleine roma tomaat
 • Een handje geraspte cheddarkaas (niet die plastic nep kaas, maar echte cheddar)
 • 1 eetlepel olie

Om te serveren:

Hoe maak je het?

 1. Begin met het maken van de vulling. Snipper hiervoor de ui, knoflook en de rest van de groente zo fijn mogelijk. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hier alle groente behalve de tomaatjes en het (vega)gehakt even in mee. Voeg, als de groente gaar zijn de fajitakruiden toe en haal de pan van het vuur. Zodra de vulling lauwwarm is kan je de zuivelspread, cheddarkaas en de tomaatjes door het mengsel roeren. Proef even of het goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout of peper toe.
 2. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden Celsius en begin aan het deeg. Meng hiervoor alle ingrediënten voor het deeg, behalve het ei, door elkaar tot je een elastisch deegje hebt. Kneed het nog even goed door en verdeel het in twaalf balletjes. Rol elk balletje uit tot een cirkel, vul het met 1,5 à 2 eetlepels vulling en vouw je empanada dicht. Alternatief kan je de uitgerolde deegcirkel in een empanadavorm leggen hem daarna vullen en met behulp van het vormpje dichtvouwen. Bestrijk de empanadas met een dun laagje geklutst ei.
 3. Leg alle vormpjes op een bak plaat en bak ze in zo’n 25 minuutjes tot ze goudbruin zijn. In de tussentijd kan je de guacemole maken. Halveer hiervoor de avocados, schep het vruchtvlees eruit en pureer dit tot een gladde massa. Roer de kruiden erdoor en laat het een minuutje of tien staan. Je kan de avocado’s overigens ook gewoon fijnpletten met een vork. Serveer de empanadas bijvoorbeeld met guacemole, salsa en sourcream.

Het maken van empanadas kost best wel wat tijd, maar een groot voordeel is dat ze heel goed in te vriezen zijn. Houd er dan wel rekening mee dat de korst iets zachter kan worden, maar een kniesoor die daarop let. Zowel gebakken als ongebakken kan je je empanadas invriezen. Eenmaal ingevroren blijven de empanadas ongeveer 3 maanden houdbaar.

Om gebakken empanadas in te vriezen laat je ze na het bakken volledig afkoelen, wikkel je ze daarna per stuk in plastic folie en stop je ze in de vriezer. Vanwege hygiëne en bacteriën enzo is het wel belangrijk om de empanadas binnen twee uur dat ze gebakken zijn in de vriezer te hebben liggen. Idealiter verspreid je ze in eerste instantie een beetje door je vriezer zodat ze snel bevriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn kan je ze wel gewoon bij elkaar leggen.

Om ongebakken empanadas in te vriezen leg je de empanadas een stukje uit elkaar op een (bak)plaat) bedek de plaat losjes met wat plasticfolie en schuif de plaat met empanadas in de vriezer. Als de empanadas bevroren zijn kan je ze in diepvrieszakjes doen of individueel in plasticfolie wikkelen en zo in de vriezer bewaren.

Het afbakken van de ongebakken en de gebakken empanadas is ongeveer het zelfde. Je schuift ze namelijk voor zo’n 30 minuutjes in een oven die je op 200 graden Celsius hebt voorverwarmd . Mijn advies is om de empanadas dan de laatste 10 minuten wel goed in de gaten te houden omdat met name de al gebakken empanadas de neiging hebben om af en toe te verbranden. Kleine voetnoot is dat de tijd en temperatuur op mijn oven zijn gebaseerd, het is verstandig om er rekening mee te houden dat het voor je eigen oven iets kan afwijken.

De gebakken bevroren empanadas kan je ook verwarmen in de magnetron. Hiervoor leg je een empanada per keer in de magnetron en verwarm je hem op de hoogste stand voor een paar minuten. Ook hier is de duur afhankelijk van hoe veel vermogen je magnetron heeft.

Vega empanadas 2
The boyfriend kon niet wachten 🙂

Liefs!!

Advertentie