Ik zeg altijd dat als ik ooit een foodtruck zou beginnen deze de ‘De krokette(n) van Babette’ zou heten. Waarom? Ten eerste omdat kroketten fantastisch zijn en ten tweede omdat het rijmt en ik dat leuk vind. Daarom kon ik het dan ook niet laten om in het kader van de bloginsiders actie van 2wmn en santa maria een echte texmex kroket te maken!

Kleine voetnoot, dit is eigenlijk best een lastig recept, helemaal als dit de eerste keer is dat je kroketjes wil gaan maken. Dit komt omdat je niet werkt met een vulling op basis van gelatine, die behoudt een stuk beter z’n vorm. Als je twijfelt raad ik je aan om ofwel wat gelatine in de vulling te doen (1 zo’n velletje is genoeg bij deze hoeveelheid) ofwel om de paprika weg te laten uit het recept. Deze zorgt er namelijk voor dat je bechamel wat vochtiger wordt en dus wat lastiger om mee te werken. En als je een stoer iemand bent die er toch vol voor wilt gaan, let dan heel goed op bij het maken van de bechamel en zorg dat je dat echt met geduld en beleid doet. Als je bechamel mislukt, mislukken je kroketjes namelijk direct ook.

Oh en nog een voetnootje. Ik gebruik zelf in het recept kip die ik nog over had. Als je wilt kan je ook gewoon kipfilets bakken en die in kleine stukjes snijden, maar je kan dus ook gewoon een restje kip gebruiken. Bijvoorbeeld een restje dat je overhebt als je dit recept hebt gemaakt.

Wat heb je nodig?

 • 40 gram boter
 • 40 gram bloem
 • 400 ml melk
 • 200 gram leftover kip
 • 2 puntpaprika’s fijngesneden (of gebruik wat je over houdt van dit recept)
 • 20 gram Fajita kruiden
 • 1 verpakking tacoschelpen
 • 3 eetlepels paneermeel
 • 3 eieren
 • Bloem (voor het paneren)
 • Eventueel: Salsa saus, ranch saus, etc.

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het maken van je bechamel. Smelt hiervoor de boter tot hij bubbelt, maar niet verkleurd. Voeg vervolgens de bloem toe en bak deze net zolang totdat hij gaar is. Dat duurt ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe, totdat de bechamel de dikte heeft van dikke vla.
 2. Bak je restje kip even op en roer het samen met de fijn gesneden paprika en de fajita kruiden door de bechamel. Dit is de basis van wat je kroketjes gaan worden dus proef het mengsel goed en zorg dat het goed op smaak is. Doe het vervolgens in een platte bak en zet het in de vriezer. Je kan het ook in de koelkast zetten, maar omdat je het gaat paneren en het een lastige vulling is voor kroketten, vond ik het zelf ook fijner om de vulling in de vriezer te laten uitharden. Dit geeft je net wat meer speling bij het paneren, en dat is dan weer belangrijk om te voorkomen dat de vulling uit je kroket loopt tijdens het bakken.
 3. Als de vulling bevroren is, kan je de spulletjes klaarzetten voor het paneren, ik zet zelf altijd 3 soepborden klaar en 1 schaal. De soepborden vul ik met, op deze volgorde: Bloem, geklutste eieren, en fijn verkruimelde tacoschelpen gemengd met wat paneermeel. Het is het handigste als je de tacoschelpen zo klein mogelijk verkruimeld, want dan krijg je een mooier korstje om je kroket. Ik heb het gewoon met m’n handen gedaan, maar als je het in een keukenmachine wilt doen is dat denk ik makkelijker.
 4. Snijd je plak vulling in kroket- of, als je er echt een feest van maakt, in bitterbal vorm en rol ze even door je handen zodat ze geen harde hoeken hebben, maar meer zachte randjes. Rol vervolgens de vulling, door de bloem, het ei, nog een keer het bloem en nog een keer het ei en tot slot door het taco/paneer-kruim. Leg de kroketjes die klaar zijn op een schaal en schuif deze schaal, zodra alle kroketten af zijn, weer terug in de vriezer. De kroketjes moeten op z’n minst even een half uurtje rusten in de vriezer, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon even bewaren in de vriezer.
 5. Dan het frituren. Ik raad je eigenlijk af om deze kroketjes echt in de frituurpan te frituren, want mocht een kroketje onverhoopt toch gaan lekken kan je direct je hele frituurpan gaan poetsen. Daarom is het makkelijker om de kroketjes te bakken in een laagje olie. Als je een goede keukenthermometer hebt is dit het ideale moment om hem te gebruiken. De olie moet namelijk 180 graden zijn voor een ultieme kroketervaring. Heb je geen oventhermometer, gebruik dan de truc met een stukje brood (Houdt een stukje brood in de hete olie. Je zit goed als hij direct gaat bubbelen). Bak de kroketjes in 5 minuten gaar en goudbruin en serveer de kroketjes met een sausje zoals bijvoorbeeld deze salsa!!

 

Liefs!!

Advertentie