Wie houdt er nog meer van suikerbrood? Ik in ieder geval wel.

Wel ben ik een beetje kieskeurig wat suikerbrood betreft, ik vind het namelijk het aller aller aller lekkerste als het suikerbrood heel erg plakkerig en klef is. Omdat ik voor een ander ideetje, wat heel snel volgt, suikerbrood nodig had, dacht ik hé laat ik het zelf maken en dan het recept met jullie delen.

 

Voor suikerbrood idealiter parel-/greinsuiker. Als je dat niet hebt kan je ook wel suikerklontjes gebruiken, gebruik dan het liefste die kleinere suikerklontjes omdat je anders echt brokken suiker krijgt. Maar je kan ook gewoon ‘grote’ suikerklontjes gebruiken. In het recept zie je staan dat je 250 gram parel-/greinsuiker nodig hebt, als je iets minder hebt is het niet heel erg, dan zou je het kunnen aanvullen met gewone kristalsuiker. Sterker nog, in het suikerbrood dat je op de foto ziet is de verhouding 180 gram suikerklontjes met 70 gram kristalsuiker. Ik was niet helemaal goed voorbereid voor het foto-momentje hahaha.

Maar dat is prima, want dat geeft alleen maar aan dat je prima met dit recept kan variëren en het helemaal naar je eigen smaak kan aanpassen!

Je kan dit suikerboord ook prima lactosevrij maken, soms werkt een recept niet helemaal wanneer je de ingrediënten vervangt met lactosevrije ingrediënten. Soms verliest het aan smaak of krijg je de structuur simpelweg niet zoals hij moet zijn. Bij dit suikerbrood is dit niet zo. Wanneer je goede plantaardige margarine (goed kijken, sommige margarines bevatten nog steeds melkeiwitten ed.) en lactose vrije melk kunt krijgen werkt het recept prima! Ik heb het overigens nog niet met soja-, amandel of andere plantaardige melksoorten geprobeerd, maar met de lactosevrije variant van arla ging het primaa.

Het originele recept voor dit suikerbrood komt vanuit mam. Ik heb het wel naar mijn eigen smaak aangepast, want mam gebruikt onder andere anijs in haar brood en ik vind anijs heel erg smerig. Hieronder vind je mijn versie!

 

 

Wat heb je nodig?

 • 250 ml melk
 • 100 gram boter
 • 5 eetlepels gembersiroop (Mam gebruikt 4 eetlepels)
 • 500 gram bloem
 • 14 gram gist
 • 2 eetlepels kaneelpoeder
 • 0,5 theelepel gemberpoeder
 • 0,5 theelepel nootmuskaat
 • 10 gram zout
 • 250 gram parel-/greinsuiker
 • Verder nog: extra boter om in te vetten, bakpapier en bakblik

 

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de melk, de boter en de gembersiroop in een steelpannetje. Laat de boter smelten, maar zorg dat het niet te warm word (als het te warm is werkt de gist straks niet goed).
 2. Roer de bloem, de gist, de specerijen en het zout door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Voeg de verwarmde melk toe (Maar echt pas wanneer het lauwwarm is) en roer alles goed door elkaar tot je een deegbal hebt. Laat de deegbal afgedekt 15 minuten rusten.
 3. Vet je bakblik heel goed in, leg het bakpapier erin en vet ook dat goed in. Ik ben hier misschien een beetje overdreven in, maar het is echt heel jammer als je suikerbrood niet uit de vorm wil komen, dus geloof me nu maar gewoon. Kneed met de hand de suiker door het deeg. Dit werkt het beste door de deegbol in de suiker te drukken, het deeg er vervolgens omheen te vouwen en dan het suiker er als het ware steeds verder in te drukken. Maak vervolgens een deegrol die zo groot is als je bakblik en leg de deegrol in het bakblik. Laat het deeg op een afgedekte plek nog voor een uurtje rijzen op een warme plek.
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak het brood in de voorverwarmde oven in zo’n 30 minuten goudbruin. Haal het brood uit de oven en laat het met een snijplank op de bovenkant van het blik afkoelen. Op deze manier stoomt het brood als het ware nog een beetje door waardoor het extra plakkerig wordt.

Liefs!!

Advertentie