Jaaa, als bloginsider van 2wmn en santa maria mag ik weer meedoen aan de verrasmettexmex actie van santa maria! Al voor dat ik een enorme doos met goodies binnen kreeg had ik nagedacht over wat ik wilde maken en een dan die gerechten ga ik dan ook nu met jullie delen! Wil jij ook weten hoe je een gepofte zoete aardappel maakt? Kijk dan snel verder!

Een van mijn lievelingsdingen om te doen met zoete aardappel is om deze te poffen in de magnetron. Op deze manier kan je ondertussen aan de slag met andere dingen terwijl je zoete pieper lekker zacht ligt te worden in de magnetron. Maar, alleen een gepofte aardappel is natuurlijk een beetje saai, dus besloot ik mijn aardappel te vullen.

Naar mijn idee kan dit een prima lunchgerecht kan zijn, mits je een magnetron hebt op je kantoor/werkplek/studieruimte of waar je dan maar ook wilt lunchen. Wanneer je de dag van te voren de rest van de dingetjes voorbereid hoef je op het moment zelf namelijk alleen nog maar de aardappel te poffen en een beetje dingetjes door elkaar te roeren. Eitje toch?

Als je niets hebt voorbereid is dit ook echt een top recept omdat het in een kwartiertje klaar is! Zelf heb ik geluncht met deze gevulde aardappels tussen een veel te lange studiesessie en na deze lunch kon ik er weer helemaal tegenaan!

Er zijn twee dingetjes die ik wel even moet delen van mezelf. Zoals ik al zei heb ik dit gerechtje als lunch gegeten, daarom dacht ik dat een aardappel voor mij meer dan genoeg zou zijn. Maar ik had een paar uur later toch wel weer echt trek, dus misschien is twee aardappels per persoon een betere hoeveelheid. Daarnaast werkt het met twee aardappels ook fijner, omdat je de aardappel uit de schil schept en hier de rest van de ingrediënten doorroert. Met de inhoud van twee aardappels werkt dat toch een stuk makkelijker dan met de 3 eetlepels die je uit een aardappeltje haalt.

En het tweede dingetje is dat ik dit recept heb gemaakt met het volgende gerecht dat ik wil maken (of wil proberen te maken) in m’n achterhoofd. Daarom dat de hoeveelheden misschien een beetje gek lijken, want wie snijd er nou 2 hele puntpaprika’s, of wie maakt een heel zakje kruiden open om vervolgens maar een halve eetlepel van te gebruiken, maar de rest heb ik dus allemaal verwerkt in mijn andere recept!

Maar goed, ik merk aan mezelf dat ik hier in m’n uitleg stukje al de hele tijd over het recept begin, maar we zijn natuurlijk nergens zonder ingrediënten! Dus lees snel verder voor wat je nodig hebt en hoe je deze gepofte en gevulde zoete aardappel maakt!

 

Wat heb je nodig? (voor 1 persoon)

  • 1 zoete aardappel
  • 1 handje fijngesneden puntpaprika’s in 2 kleuren(wat je overhoud kan je gebruiken voor mijn andere texmex-recept)
  • 0,5 eetlepel santamaria fajita kruidenmix (meer mag ook, maar proef het goed)
  • Ranch mix van santa maria
  • Sour cream
  • Eventueel wat kaas, chilipeper(vlokken) of wat koriander/peterselie

Hoe maak je het?

  1. Begin met het wassen en met een vork inprikken van de zoete aardappel. Schuif deze vervolgens voor 10 minuten in de magnetron. Halverwege moet je de aardappel even omdraaien. Kijk dan ook direct even hoe ver je zoete aardappel is, want je kan je aardappels schijnbaar laten verbranden als je ze poft in de magnetron. Dat wist ik ook niet, maar nu wil ik het nooit meer meemaken, want het stinkt echt verschrikkelijk.
  2. In de tijd dat je aardappel lekker ligt te chillen in de magnetron kan jij de rest van de ingrediënten voorbereiden. Maak de ranchsaus volgens de verpakking en was en snijd de puntpaprika’s in kleine blokjes. Je kan ook alvast je halve eetlepel fajita mix afmeten en dan heb je nog even tijd over voor iets anders, ik schreef in die tijd deze blogpost #multitasken.
  3. Als je aardappel zacht en gaar is snijd je hem aan de lange kant in. Vervolgens lepel je de zoete aardappel leeg en meng je de inhoud(hoe heet dat spul, aardappelvruchtvlees? Wie weet dit? Help me out! Ik zit hier ondertussen al dagen over na te denken.) met de paprika en de fajita kruiden. Vervolgens schep je het paprika/aardappelmengsel weer in de aardappel en je kan nu al klaar zijn. Serveer de zoete aardappel dan met de ranch saus en strooi er voor de sier wat koriander op. Of peterselie als je, net als ik, een hekel hebt aan koriander. Als je het op deze manier doet is je lunchgerechtje naast lekker ook nog vegan.
  4. Maaarrrr, je kan er ook nog voor kiezen om je gevulde zoete aardappel te gratineren. Verwarm hiervoor de grillstand van je oven of combimagnetron voor zodat deze goed heet is en strooi wat kaas over je gevulde aardappel. Schuif de aardappel voor zo’n twee a drie minuutjes onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Ook hier serveer je je aardappel weer met de ranchsaus, want die is mega lekker! En eventueel kan je er voor de sier weer wat koriander of peterselie overheen strooien. En klaar is je gepofte aardappel!

Gevulde zoete aardappel

 

Liefs!!

Advertentie