Wanneer je voor (grote) groepen kookt, is het makkelijk wanneer je een stuk vlees in de oven kan schuiven. Zo hoef je het alleen voor te bereiden, in de oven te schuiven, en op het moment suprême alleen nog maar te trancheren. Je kan natuurlijk kiezen voor rollades, chateaubriand of zelfs een hele kip of kalkoen, of je kiest voor mijn favoriet en maakt deze varkenshaasjes! 

 

Het recept voor dit varkenshaasje en ik gaan way back. 5 jaar ongeveer. Toen ik met vriendinnetjes besloot een kerstdiner te koken en we een rollade wilde maken. We dachten, dat je aardappelpuree uit een zakje prima ’s ochtends kon maken om het vervolgens ’s avonds weer op te warmen. Gelukkig was het vlees wel een enorm succes. En even for the record, instant aardappel puree opwarmen kan dus niet. Het wordt een soort aardappellijm wanneer je dit doet. Never do this. Do not try this at home!

 

Maar goed, in die 5 jaar tijd is het recept een beetje veranderd. De grootste verandering is dat ik er tegenwoordig voor kies om de rollade ververvangen voor een varkenshaasje. Een rollade heeft wanneer je hem niet goed bakt ,de reputatie wat droog te kunnen worden, terwijl je echt je best moet doen om een varkenshaasje te verpesten.

 

Voor het mini kerstdiner wat ik voor the boyfriend maakte wilde ik de haasjes eigenlijk op zoete aardappelpuree serveren, maar die waren volledig uitverkocht in de supermarkt. Daarom werd het normale aardappelpuree (dit keer niet uit een zakje). Kijk hieronder verder voor het recept voor het haasje + voor de jummie saus die je erbij kan serveren!

 

Wat heb je nodig voor de varkenshaasjes (4 a 5 personen)

 • 2 varkenshaasjes
 • 1 potje gedroogde Provençaalse kruiden.
 • 3 tenen knoflook
 • 3 eetlepels olijfolie + extra om in te bakken
 • Eventueel een klontje boter
 • Peper en zout

 

 

Hoe maak je het haasje?

 1. Zorg dat je varkenshaasjes op kamer temperatuur zijn en begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Breng de haasjes een beetje op smaak met peper en zout.
 2. Verwarm je boter/olie om in te bakken in een pan en bak de haasjes rondom bruin.
 3. Pers de teentjes knoflook. Meng in een vijzel de Provençaalse kruiden, de geperste knoflook, de olijfolie en eventueel wat extra peper en zout tot een kruidenpasta.
 4. Wrijf de haasjes in met de kruidenpasta. Je kan ervoor kiezen om ze helemaal rondom in te wrijven, je kan het er ook gewoon op drukken, zodat je echt een korstje krijgt.
 5. Leg de haasjes in een ovenschaal en bak de haasjes in zo’n 20 minuutjes gaar. Ik moet hier heel eerlijk zeggen dat ik 20 minuten net aan vind, van mij mogen ze er net wat langer in, maar dit is hoe the boyfriend ze het lekkerste vindt. Je kan ervoor kiezen om de kruiden eraf te halen, maar je kan het ook gewoon opeten.

 

 

Wat heb je nodig voor de appel-uien saus

 • 4 grote uien
 • 2 kruidnagels
 • 1 laurierblaadje
 • Eventueel wat tijm.
 • 1 appel
 • Sap van 1 appel (ongeveer 150 ml)
 • 1 klont boter
 • Peper en zout
 • Eventueel wat extra water

 

Hoe maak je de saus?

 1. Smelt de boter in een steelpan en snij de uien in halve ringen. Bak de ui samen met de kruidnagel, laurier en tijm in 20 minuten tot een half uurtje zacht en laat ze licht karamelliseren.
 2. Schil de appel en snijd deze in blokjes. Voeg de appelblokjes toe aan de pan en bak de appelstukjes een beetje bruin. Voeg vervolgens het appelsap toe. Ik heb het appelsap zelf gemaakt door een appeltje in m’n slowjuicer te gooien, maar je kan natuurlijk ook gewoon appelsap uit een pak gebruiken.
 3. Laat de saus even pruttelen, ik zou zeggen op z’n minst een kwartiertje, maar wanneer je de saus wat langer laat pruttelen kan je een beetje water toevoegen zodat de boel niet gaat aanbranden.
 4. Vis de kruidnagels, het laurierblad en de takjes tijm uit de pan en serveer de saus bij de haasjes met het kruidenkorstje!

Liefs!!

Advertentie