Hoewel ik oprecht al vanaf november kerstmuziek luister en ook al vanaf 6 december m’n kerstboom op heb staan, heb ik op m’n blog nog verbazingwekkend weinig gedaan met kerst-eten. Daar moet natuurlijk verandering in komen! Ik heb daarom de komende dagen een aantal makkelijke kerstreceptjes waarmee je super makkelijk en zonder stress je kerstdiner door kan koken!

Vandaag heb ik voor jullie een receptje voor mega makkelijke vitello. Je kan er natuurlijk voor kiezen om ook je vlees helemaal zelf te braden, maar dat kost behoorlijk wat tijd en het dun snijden van je vlees is ook nog best wel lastig. Daarom kies ik voor al gebraden kalfsfricandeau, omdat ik m’n vingers niet wil branden aan een mislukt stuk vlees. Bijkomend voordeel van deze makkelijke versie is dat je het in een vloek en een zucht klaar hebt.

 

Normaal maak ik een wat klassiekere vitello, met kappertjes, maar omdat the boyfriend kappertjes niet mega chill vind en ik de vitello een kerst-tintje wilde geven heb ik gekozen voor walnootjes en cranberry’s. De combinatie was mega goed, dus ik raad hem je zeker aan. Maar als je geen walnoten/cranberry’s wilt eten kan je natuurlijk altijd voor iets anders kiezen.

 

Wat heb je nodig? (voorgerecht voor 4 personen, amuse voor ongeveer 20 personen)

 • 200 gram gebraden kalfsfricandeau (in plakjes)
 • 1 blikje tonijn
 • Ongeveer 3 eetlepels mayonaise
 • 1 eetlepel citroen sap
 • Eventueel peper en zout en wat olijfolie
 • 4 handjes rucola
 • Walnoten
 • Gedroogde cranberry’s

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het maken van de vitello saus. Laat hiervoor de tonijn een beetje uitlekken en doe de tonijn in een keukenmachine. Doe hier eerst 2 eetlepels mayonaise en een beetje van het citroensap bij en zet de keukenmachine aan totdat je een fijne saus hebt. Proef en breng de saus op smaak met eventueel wat mayonaise, citroensap of wat peper en zout, naar een saus die je zelf lekker vindt. Als je hem qua structuur nog wat te dik vindt kan je wat olie toevoegen om hem iets vloeibaarder te maken. Als je tevreden bent met je saus kan je hem in een bakje doen en in de koelkast zetten tot je hem nodig hebt.
 2. Doe de rucola in een kom en doe er een klein beetje olijfolie, peper en zout op. Dit doe je om een paar redenen, ten eerste geeft een klein beetje olie wat extra glans aan je gerechtje, waardoor het er lekkerder uit ziet, daarnaast breng je ook gewoon je sla een ietsiepietsie beetje op smaak wat altijd fijn is.
 3. Nu kan je twee dingen doen. Als je de vitello als voorgerechtje wilt maken, reken ik persoonlijk op 5 plakjes fricandeau per persoon, waarom? Dan kan je precies een mooi bloemetje/rondje/sterretje maken van je fricandeau. Verdeel vervolgens wat van je saus over de vitello, het makkelijkste doe je dit door de saus in een spuitfles te doen. Vervolgens doe je wat van de sla in het midden en verdeel je wat van de cranberry’s en walnoten over de vitello. Wat je ook kan doen, is amuse hapjes maken. Leg hiervoor 1 plakje fricandeau uit, leg hier wat van de rucola in en vouw de fricandeau dicht zodat je een bonbonnetje krijgt. Leg hem met de lelijke kant naar beneden op een lepeltje, en doe een druppeltje saus met een walnoot en een cranberry ter garnering bovenop.

 

Als Vitello gek wordt ik hier heel erg blij van en ik hoop jij ook!

Advertentie