Toen ik een tijdje terug met mama in de appie was zag ik vijgen liggen. Ik bedacht me dat ik nog nooit vijgen had gegeten of gemaakt en zei dat tegen mama, die heel resoluut de vijgen in het karretje gooide en met mij begon te kletsen over hoe we ze zouden kunnen klaarmaken.

Al snel kwamen tot de conclusie dat we kaas met vijgen een heel goed idee vonden. Waarom? Ten eerste omdat we wel eens vijgencompote bij een kaasplankje hadden gehad. En ten tweede omdat we dan altijd nog de kaas zouden hebben als de vijgen geen succes zouden zijn.

 

Voor de vijgen zelf, wist ik in eerste instantie niet zo goed wat ik ermee wilde doen. Ik wist niet of je ze zo ‘rauw’ kon eten of hoe je ze dan wel moest bereiden. Totdat ik in mijn kook-inspiratie schriftje begon te bladeren (iedereen zou zo’n ding moeten hebben). Ergens in een hoekje had ik namelijk een heel kort en bondig ‘recept’ gekrabbeld, van toen ik een keer bij ready steady cook, iemand met vijgen zag koken. Zoals ik al eerder heb gezegd is mijn handschrift niet echt om over naar huis te schrijven, maar ik kon nog een paar dingen ontcijferen: Aluminiumfolie, Balsamico, 5 minuten. Daar kon ik wel mee werken.

 

Ik heb zelf voor 2 soorten kaas gekozen, brie en een blauwe kaas. Kijk hierbij even zelf wat jouw voorkeur heeft. De blauwe kaas is wat pittiger, en bij de brie proef je de vijg wat beter. Allebei is erg lekker!

Onder de kaas en vijgen heb ik brood rondjes gedaan. Hiervoor heb ik brood geroosterd in de broodrooster, vervolgens heb ik met een glas rondjes uit gestoken.

 

Wat heb je nodig? (Voor 16 hapjes)

 • 4 vijgen
 • 16 toastjes of broodrondjes
 • Wat balsamico
 • Suiker, peper en zout
 • Olijfolie
 • Genoeg kaas voor op 16 toastjes.

 

Verder heb je ook nog aluminium folie nodig.

 

Hoe maak je het?

 1. Leg eerst 2 grote stukken aluminiumfolie op elkaar en vouw de randjes om. Zodat je dus dubbel aluminium folie hebt.
 2. Was de vijgen voorzichtig en haal voorzichtig de steeltjes van de vijgen af. Snijd ze vervolgens kruislings in, maar niet helemaal door. Druk vervolgens met je vingers de vijg een beetje in, zodat de puntjes naar buiten gaan staan.
 3. Leg de ‘open’ vijgen in het midden van het aluminiumfolie en vouw het bijna, maar nog niet helemaal dicht.
 4. Giet door de opening een scheutje olijfolie, wat balsamico en wat peper zout en suiker.
 5. Vouw het aluminiumfolie dicht en zet een pannetje zonder iets erin op hoog vuur.
 6. Bak het aluminiumpakketje voor 5 minuutjes en laat de vijgen iets afkoelen voor je ermee verder werkt (anders brand je je vingers en dat doet pijn)
 7. Beleg ondertussen je broodrondjes alvast met wat kaas en snijd, als de vijgen een beetje zijn afgekoeld, de ingesneden stukjes verder door. Leg per brooddingetje 1 kwart vijg op de kaas.
 8. Serveer de hapjes als ze nog een beetje warm zijn.

Liefs!!

IMG_1383

Advertentie