Het is alweer bijna 5 december en dat betekend dat bijna mijn hele instagramfeed bestaat uit pepernoten. Alle varianten komen voorbij en dat geeft mij reden om de kont tegen de krib te gooien en in plaats van pepernoten ander sinterklaassnoep te maken, namelijk chocoladeletters.

Afgelopen week wilde ik heel graag mijn kamer opruimen, dus ging ik naar de winkel om spullen te kopen om mee te bakken. #uitstelgedrag. Halverwege de winkel bedacht ik me dat ik het ook wel een heel goed idee vond om chocolade letters te maken. In mijn gedachten kon ik dan tijdens het uitharden van de chocolade, mijn kamer mooi opruimen. Uiteraard heb ik dat niet gedaan. Omdat ik dus geen braaf meisje ben geweest en waarschijnlijk geen cadeau’s ga krijgen van sinterklaas ga ik zelf genieten van de chocoladeletter die ik voor mezelf heb gemaakt. #sterkeonafhankelijkevrouw.

 

Ik wil nog even een aantal kleine voetnoten geven bij mijn chocolade letters. Ten eerste over de boter. De eerste keer dat ik zelf chocolade letters maakte vond ik het heel erg gek dat er boter door de chocolade moest en heb ik het gewoon weg gelaten, maar bare with me, de boter heeft daadwerkelijk een nut. Dankzij de boter smelt de chocoladeletter namelijk minder snel en kan je de letter vasthouden zonder dat je hele handen onder de chocolade zitten. De verhouding die je bij de boter en chocolade moet aanhouden is dat de boter 10% is van het gewicht van de chocolade. Dus als je 200 gram chocolade gebruikt, heb je 20 gram boter nodig.

 

Ten tweede heb ik mijn chocolademengsel niet lang genoeg laten afkoelen. Hierdoor is de vorm iets te veel uitgelopen. Laat de chocolade dus voldoende afkoelen voor je de letters gaat opspuiten, want het is erg zonde van al je werk als je mooie chocoladeletter helemaal uitloopt. Ten derde is het wel echt het handigste als je de letters van te voren uitschrijft/print. Mijn handschrift is toevallig echt heel erg lelijk, dus uit de losse pols is geen optie, maar het is oprecht ook makkelijker als je een vorm hebt die je kan volgen voor je letters.

 

Ik had nog wat opmerkingen die ik graag met jullie wilde delen, maar die ben ik helaas alweer vergeten. Ik denk dat het iets te maken had met het temperen van de chocolade. Officieel moet je namelijk chocolade temperen in plaats van gewoon maar smelten. Het temperen van chocolade houdt in dat je de chocolade in 2 stappen op een bepaalde temperatuur brengt. Dit doe je om een soort van kristallen te laten ontstaan waardoor de chocolade mooi stolt en een mooie glans behoud. Het is een vrij technisch verhaal, dus als je het echt goed wilt doen en goed wilt begrijpen raad ik je aan om dit filmpje te bekijken. In het filmpje word zo’n beetje alles over chocolade behandeld. In dit filmpje kan je ook kijken hoe je chocolade in een magnetron kan temperen.

 

Maar goed bij het maken van de chocoladeletters is het temperen van de chocolade nog niet super belangrijk (mede dankzij de boter), maar als je het dus wel correct wilt doen, gebruik dan een suiker- of snoep thermometer. Ik had mijn suikerthermometer bij pap en mam liggen op het moment dat ik deze chocoladeletters maakte, en op gevoel ging het dus ook prima.

 

Wat heb je nodig?

  • 200 gram pure chocolade
  • 20 gram boter
  • Dingen om je chocoladeletters te versieren (ik gebruikte schuddebuikjes als minipepernootjes en ik gebruikte ook zeezout, omdat de combinatie zeezout-chocolade geweldig is.

 

Hoe maak je het?

  1. Het makkelijkste is om te beginnen met alles klaar te zetten. Zet alvast een pannetje water op voor de au bain-marie, doe de boter alvast in een mengkom om op te kloppen en verdeel de chocolade in 2 delen. 80 % van de chocolade (in dit geval is dat dus 160 gram) smelt je au bain-marie. De overige 20 % (in dit geval dus 40 gram) gebruik je om de gesmolten chocolade weer iets te laten afkoelen.
  2. Als je alles hebt afgewogen en in bakjes hebt zitten kan je de 160 gram van de chocolade smelten. Blijf hier goed bij, omdat de chocolade anders te heet kan worden, of in het ergste geval zelfs kan verbranden. In de tussentijd heb je wel de mogelijkheid om de boter even op te kloppen als het goed is.
  3. Als alle chocolade in de au bain-marie gesmolten is kan je de bak met gesmolten chocolade van de au bain-marie halen en de opgeklopte boter en de rest van de chocolade toevoegen. Roer het geheel goed door.
  4. Blijf net zo lang roeren totdat het mengsel ongeveer op kamertemperatuur is. Doe het dan in een spuitzak en spuit er de letters mee. Versier de letters en laat ze voor zo’n 2 uur (is een beetje afhankelijk van de temperatuur) uitharden. Doe de chocoladeletters zeker niet in een koelkast of vriezer. Water en vocht is namelijk funest voor het goed uitharden van chocolade en door ‘warme’ chocoladeletters in een koude koel-/vrieskast te doen is de kans op condens en dus falen te groot.

 

Advertentie