I love bietjes! Niet alleen omdat ze zo mooi roze zijn, maar ik vind ze ook gewoon heel erg lekker. Gister had ik ineens een enorme craving naar bietjes. En dus ging ik nadenken wat ik kon maken met bietjes. Het werd een tarte tatin.

Ik dacht in eerste instantie altijd dat een tarte tatin altijd zoet was, maar dat hoeft dus helemaal niet. Je kan ook een tarte tatin maken met bijvoorbeeld tomaatjes, of zoals ik deed, met bietjes. Een klein dingetje daarbij is dat je er altijd wel een kleine hoeveelheid suiker bij moet doen, om te zorgen dat je een siroop/caramel achtige substantie krijgt zodat de vulling ook echt aan de bodem blijft plakken.

 

Dat er ‘zoet’ in een hoofdgerecht zit hoeft geen probleem te zijn, omdat de combinaties zoetzuur, of zoetzout ook heel goed werken, je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het zuur en het zout dominanter is dan het zoet. No problem.

 

Ik heb geprobeerd te zoeken naar alternatieven voor het bladerdeeg, omdat dat eigenlijk best wel slecht voor je is. Maar filodeeg is niet geschikt, omdat het niet stevig genoeg is, en als je meerdere lagen filodeeg gebruikt is het weer even slecht als bladerdeeg. Alleen zelf een deegje maken zou nog een optie zijn, maar daar wilde ik eerst een goed recept voor hebben voor ik dat ging proberen.

 

Nog een dingetje waar je rekening mee moet houden is de pan waarin je het maakt. Wij hebben hier thuis een kleine koekenpan, die precies groot genoeg was voor wat ik wilde maken. Het is belangrijk dat de pan die je gebruikt ook in de oven kan, hij mag dus geen plastic handvat hebben. Je kan er ook voor kiezen om je vulling over te scheppen in een kleine bakvorm voor je het in de oven schuift, maar dat betekend wel extra afwas en daar had ik geen zin in. Bovendien ziet de tarte tatin uit de pan er erg rustiek uit en dat past heel erg goed bij dit gerecht.

 

Oh ja, ik koos voor feta kaas, omdat ik niet zo van de smaak van schapen/geitenkaas houd, maar smaak technisch gezien past een zachtere geitenkaas beter bij de smaak van de bietjes. Bovendien smelt een zachtere kaas beter dan feta kaas, feta smelt namelijk überhaupt niet, en dan loopt de kaas een beetje uit over de vulling, wat een enorm foodporn effect geeft!

 

Wat heb je nodig? (1 kleine tarte tatin, voor 2 personen)

 • 300 gram rauwe bietjes (dit zijn ongeveer 3 bietjes)
 • 40 gram boter
 • Kleine theelepel lichtbruine basterdsuiker
 • Flink zout en peper
 • Klein scheutje witte wijn
 • Naar smaak balsamico azijn
 • Een paar takjes tijm (plus een paar ter garnering)
 • Vers bladerdeeg (bijvoorbeeld van de ah!)
 • Ongeveer 1 eetlepel grove mosterd
 • 1 ei

 

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en begin met het schillen van de bietjes. Ik deed dit zelf met een kaasschaaf. Snijd de uiteindes er ook af.
 2. Smelt de helft van de boter in je pannetje en snijd de bietjes in stukjes.
 3. Doe de bietjes in het pannetje met gesmolten boter, samen met wat verse tijm blaadjes en wat zout en peper. Bak het geheel voor ongeveer 2 minuutjes.
 4. Voeg de suiker en de rest van de boter toe en laat het op laag vorm smelten tot een siroop. Roer niet met een lepel in de pan, als je denkt dat het nodig is, kan je beter even een beetje met de pan schudden.
 5. Als je een karamel hebt kan je de witte wijn toevoegen. Laat de alcohol een beetje verdampen en voeg dan naar smaak wat balsamico toe. Op dit punt is er belangrijk om te proeven of je tevreden bent met de zoet/zout/zuur balans van de siroop. Als je tevreden bent is dat mooi, anders kan je naar smaak nog zout, balsamico of eventueel zelfs wat suiker toevoegen.
 6. Snijd een cirkel van het verse bladerdeeg die groot genoeg is om de vulling ruim te kunnen bedekken. Het is belangrijk dat de bladerdeeg echt goed past, omdat anders de siroop over de bladerdeeg gaat lopen en dat is niet de bedoeling.
 7. Besmeer de bladerdeeg met de mosterd. Dit geeft net een extra kick aan de tarte tatin. Echt bare with me, dit is enorm de moeite waard!
 8. Haal het pannetje van het vuur en leg de bladerdeeg met de mosterdkant naar beneden op de bietjes en zorg ervoor dat het bladerdeeg echt de vulling bedekt. Het hoeft niet de pan te bedekken, druk het echt met je vingers op bietjes en stop hem als het ware in aan de randjes.
 9. Bestrijk het bladerdeeg met een beetje geklutst ei en schuif het geheel voor zo’n 20 minuutjes in de oven. Als je een grotere portie maakt, laat de tarte tatin dan 5 minuutjes langer zitten, maar blijf wel in de buurt bij de oven, omdat je niet wilt dat het bladerdeeg verbrand.
 10. Haal als het bladerdeeg goudbruin is de tarte tatin uit de oven en leg er een snijdplank of bord op. Houd dit zo vast, terwijl je het pannetje omdraait. En voila daar is je tarte tatin.
 11. Verkruimel er wat kaas overheen en leg eventueel nog wat takjes tijm op je taartje.

 

IMG_0508

 

Liefs!

Advertentie