Mama kwam laatst met iets nieuws: pulled chicken. Waar ik eerst sceptisch was, (ik hou niet zo heel erg van kip, en al helemaal niet van de combinatie kip-sinaasappel), draaide ik totaal bij door de rest van het gerecht. De kip word door deze manier van bereiden namelijk echt super zacht en vol met smaak en das super lekker. 

In plaats van mama’s gerecht klakkeloos over te nemen, besloot ik er zelf mee te gaan knutselen. Het broodje pulled chicken wat ik ervan gebreid heb voldoet aan al mijn smaakeisen (eigenlijk bestaan die eisen vooral uit: Is het lekker? Maar als ik semi-pretentieus wil doen kan ik het natuurlijk ook verwoorden als ‘is er een goede balans tussen zout, zoet, zuur en pittig en zijn er genoeg verschillende structuren? Is er genoeg saus etc.’, maar gelukkig ben ik niet zo J).

Ik ben niet heel snel tevreden met wat ik kook, maar dit was serieus enorm lekker. En nog een voordeel is dat het ook echt super makkelijk te maken is. Het valt wat mij betreft enorm in het kader streetfood: makkelijk, lekker, ‘snel’, simpel.

Voor het broodje heb ik mijn eigen rode uien-chutney gemaakt, als je daar geen zin in hebt kan je of kant-en-klare uien-chutney kopen of het bijvoorbeeld vervangen door ketchup of iets dergelijks. Let er in ieder geval op dat je iets zoet-zuurs hebt om erbij te serveren.

Het maken van de chutney is overigens absoluut niet moeilijk. En als je de tijd neemt om 3 uur kip op lage temperatuur te garen, heb je ergens in die 3 uur tijd vast wel 20 minuten om zelf chutney te maken.

Om de chutney te maken snijdt je 4 rode uien in (halve) ringen. Doe het geheel in een pannetje met 1 eetlepel olie en bak de ui zacht en glazig. Voeg vervolgens 2 eetlepels bruine suiker toe en 4 eetlepels azijn. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat het op zacht vuur voor zo’n 20 minuutjes pruttelen.

Oh, trouwens, deze pulled chicken is ergens enigszins geïnspireerd op deze pulled pork, die ik een hele tijd terug maakte! Ook zeker de moeite waard om een keer te proberen!

Wat heb je nodig? (voor 6 broodjes)

 • 6 vloerkadetten
 • 3 kipfilets
 • 80 ml witte wijn
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 à 2 tenen knoflook
 • 4 takjes tijm
 • 3 takjes rozemarijn
 • Franse mosterd
 • Emmentaler (of een andere nootachtige kaas)
 • Rode uien-chutney
 • 6 handjes rucola
 • Klontje boter

 

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 110 graden Celcius
 2. Rits de tijm en rozemarijn van de takjes en snijd de kruiden en de knoflook fijn.
 3. Doe de olie, fijngesneden kruiden en de kip in een ovenschaal. Giet hier ook de witte wijn bij en masseer alles goed in de kip. Dek de ovenschaal af met aluminium folie en schuif het geheel voor 3 uur in de oven. Ik haalde zelf de schaal er eens in de zoveel tijd uit om de kip om te draaien en te bedruipen. Dit heet arroseren.
 4. Haal na 3 uur de kip uit de oven en trek het met 2 vorken uit elkaar, zodat je de pulled chicken hebt.
 5. Bak de vloerkadetten af en verwarm de boter in een koekenpan. Doe de pulled chicken in de pan als de boter gesmolten is en bak het geheel eventjes. Strooi hier de kaas over en laat de kaas smelten zodat de pulled chicken een beetje aan elkaar plakt en je er als het ware plakjes van kan maken. (dit klinkt heel gek, maar is heel logisch. Je wilt namelijk niet dat na 1 hap alle kip uit het broodje dondert. De kaas houdt het geheel iets beter bij elkaar).
 6. Eventueel kan je ervoor kiezen om de opengesneden broodjes nog even de bakken in de pan, zodat de binnenkant ook een soort van krokant is.
 7. Smeer wat mosterd uit op het onderste deel van het broodje en smeer wat van de uienchutney op het bovenste deel van het broodje. Leg hier vervolgens wat van de pulled chicken op, gevolgd door een handje rucola. En vervolgens natuurlijk weer de bovenkant van het broodje.

IMG_1289

Heel veel meer dan ‘omg i love dis’ kan ik er verder ook niet meer over zeggen. Maar oprecht, het is zoooo goed. Als het kon zou ik het vanavond weer maken, maar ik heb geen tijd en ik moet van mezelf vanavond heel veel groente eten…

Liefs!!

Advertentie