Pulled pork is iets wat ik best lastig vind om te maken. Ondanks dat het heel erg gehypet wordt, en je het in veel restaurants kan bestellen gaat het nog best wel eens mis. Vaak is het gewoon veel te droog, niet sterk genoeg op smaak of juist veel te sterk op smaak. Kortom niet lekker. Ook moet je het ‘vlezige’ compenseren met iets anders. Vaak word gekozen voor een coleslaw. Echter, als je iets vlezigs en vettigs wil compenseren, moet je geen vettige coleslaw kiezen waar liters mayonaise doorzit.

Als je het nu wel een keertje goed wil proeven raad ik je aan om een goed aantal recepten op te zoeken. Het recept dat ik hieronder met je deel vind ik persoonlijk erg lekker, maar het is wel vrij pittig en dat vind niet iedereen even lekker. Het recept hieronder is enorm geïnspireerd op het pulled pork recept van Sorted, maar helaas raakte ik halverwege het koken het spoor enorm bijster, omdat ik veel te veel dingen tegelijk aan het doen was. Gelukkig was deze versie ook enorm lekker. Ook moet je van te voren bedenken wanneer je het wilt maken. Dit komt omdat je met een groot stuk vlees werkt, wat slagers niet altijd op voorraad hebben. Ook moet je van te voren kiezen of je een stuk vlees wilt waar het bot nog in zit, of een stuk vlees waar het bot al uit is gehaald. Beide stukken hebben zo hun voordelen. Zo geeft het bot in een stuk vlees smaak af, waardoor je pulled pork voller wordt van smaak. En een stuk vlees waar het bot al uit is, is natuurlijk gewoon erg makkelijk. Ik heb in het onderstaande recept gekozen voor een stuk procureur. Dit is het nekstuk van het varken.

 

De portie is enorm ruim. Je hebt genoeg voor 10 flinke porties, dit is met brood en kool. Maar the boyfriend vond de pulled pork volgens mij het lekkerste gewoon zo zonder saus, poespas of andere meuk erop. Ook goed natuurlijk.

 

Wat heb je nodig?

Voor de pulled pork:

1 ui, 2 flinke wortels, 3 tenen knoflook, 1,5 kilo procureur, 2 eetlepels gerookte paprikapoeder, 2 theelepels cayennepeper, 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 flinke handvol donkerbruine suiker, 2 eetlepels tomatenpuree, 500 ml bier, 500 ml water

 

Voor de bbq saus:

2 eetlepels donkerbruine suiker, 1 eetlepel gerookt paprika poeder, 150 ml water, 50 ml ciderazijn, 150 ml tomatenketchup

 

Voor de kool:

Een halve witte kool, 1 limoen, 1 eetlepel witte wijn azijn, 1 eetlepel witte suiker

 

Extra:

10 hotdogbroodjes

 

Hoe maak je het

Zoals je kan zien heb je een behoorlijk aantal ingrediënten nodig. Om te voorkomen dat je in de chaos van het koken 2 eetlepels cayenne peper doet, in plaats van 2 theelepels is het erg verstandig en enorm aan te raden om het van te voren al je ingrediënten af te meten. Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius en begin met het maken van de pulled pork. Deze heeft by far het langste nodig, en het is dus logischerwijs handig om daarmee te beginnen. Snijd de ui, wortel en paprika in grove stukken en bak ze eventjes glazig in een voor de oven geschikte pan. Meng ondertussen de paprikapoeder, cayenepeper, knoflook poeder en suiker door elkaar en smeer de procureur in met je kruidenmengseltje. Bak de procureur even rondom mee met de ui, wortel en knoflook totdat de procureur rondom bruin is. Als dat het geval is kan je voorzichtig de tomatenpuree eventjes meebakken. Voeg na een half minuutje ofzo het bier en het water toe. Zet een deksel op je pan en schuif de pan voor 5 uur in de oven. Na drie uur is het ook wel gaar, maar ik vind het na 5 uur lekkerder. Als je af en toe de pan uit de oven haalt om te kijken hoe het gaat met je vlees kun je het arroseren, dat betekend dat je je vlees met wat van het vocht bedruipt. Hierdoor blijft het lekker mals.

Maar goed terwijl het vlees in de oven staat kan je verder gaan met de bbq saus en de kool. Ik zou beginnen met de kool, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Snijd hiervoor de kool zo fijn mogelijk en roer er de witte wijn azijn, suiker en het sap van 1 limoen door. Roer het goed door en laat het lekker intrekken. Voor de bbq saus zet je een pannetje op een laag vuur en roer je al je ingrediënten door elkaar. Breng het aan de kook en laat het iets indikken zodat je een lekkere niet al te dunne saus krijgt.

Als je pulled pork gaar is, kan je het vlees uit de pan halen en met 2 vorken uit elkaar gaan trekken. Het vocht dat overblijft in de pan kan je inkoken en ook als saus gebruiken, maar dat kost wel weer wat meer tijd. Maar in ieder geval. Als de pulled pork gaar en uit elkaar getrokken is kan je je broodje gaan samenstellen. Snijd je broodje van de bovenkant in, doe er wat pulled pork in, leg er wat kool op en besprenkel het geheel met je zelfgemaakte bbq saus.

wpid-20150709_180245.jpg

 

 

Enjoy!

 

Advertentie