Zoals je ondertussen ongetwijfeld door hebt maak ik erg graag risotto. Vandaag wil ik met jullie het basisrecept voor risotto delen, namelijk risotto bianco!

 

Risotto Bianco is de basis voor heel veel soorten risotto. Je zou een vergelijking kunnen maken met Nederlandse stamppot. Bij een stamppot is de aardappel puree de basis en voeg je bijvoorbeeld boerenkool of andijvie toe om er een andere draai aan te geven. Bij risotto is risotto bianco de aardappel puree en kan je er een draai aan geven met bijvoorbeeld asperges, tomaat en champignons of in dit geval pesto.

Pesto zelf maken is heerlijk om te doen. Je kan het doen met een vijzel en dan al je frustratie van die dag uiten op de zielige pijnboompitjes en basilicumblaadjes, maar je kan er ook voor kiezen om het gewoon in een keukenmachine te doen, of met een staafmixer aan de slag te gaan. Ik kies zelf vaak voor dat laatste.

Het fijne van zelf pesto maken is, dat je bijvoorbeeld de knoflook weg kan laten als je ’s avonds een feestje hebt. Ook heb je zelf in de hand hoeveel zout enzo er in de pesto zit. Persoonlijk vind ik pesto uit een potje altijd veel te zout. De Parmezaanse kaas die door de pesto zit is wat mij betreft vaak al zout genoeg!

Het enige wat nog wel eens ‘mis’ wil gaan bij het zelf maken van pesto, zijn de verhoudingen. Gelukkig kan je vaak nog wel gewoon iets meer van de rest erbij gooien om met een uiteindelijk goede pesto uit te komen. De verhoudingen die ik altijd aanhoudt kan je hieronder vinden:

 

1 teen knoflook, 1 flinke bos basilicum, 50 gram pijnboompitten, 3 eetlepels olijfolie, 50 gram Parmezaanse kaas en eventueel zout en peper naar smaak.

 

Ik blender altijd alles gewoon tegelijkertijd, behalve de basilicum, daarvan houd ik altijd een klein beetje achter om naar smaak toe te voegen. Als je de pesto iets vloeibaarder wilt maken, kan je altijd meer olijfolie toevoegen.

 

Als je tips en tricks nodig hebt voor het maken van risotto klik dan HIER! Oh ik heb dat artikel trouwens ook even aangepast, omdat ik er nog niks in had staan over hoeveelheden. Per persoon houdt ik meestal 75 gram risotto rijst aan. Tenzij ik weet dat ik echt grote of kleine eters krijg, dan pas ik het aan. Maar in principe is 75 gram p.p. echt meer dan prima!

 

Maar goed, Risotto bianco is dus HET basisrecept voor risotto, vanuit een goede risotto bianco kan je gaan variëren met andere smaken, kleuren en texturen.

 

Wat heb je nodig?(voor 4 personen)

 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 stengel bleekselderij
 • 300 gram risotto rijst
 • 1 glas wijn
 • 1 liter bouillon
 • een klontje boter
 • een flinke hand Parmezaan
 • een scheutje olijfolie
 • peper en zout naar smaak

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met je mise en place, dat wil zeggen zorg dat je alle ingrediënten gesneden hebt (maar wel apart van elkaar houdt) en zorg dat je alle ingrediënten afgemeten hebt klaarstaan. Zorg er ook voor dat je bouillon op het vuur staat, zodat hij warm is. In dit geval houdt dat in dat je de ui gesnipperd, de knoflook fijngesneden, de bleekselderij fijngesneden en de rijst, wijn, boter, parmezaan etc. afgemeten hebt klaarstaan.
 2. Fruit de gesnipperde ui in wat olijfolie. Fruit de knoflook mee, als de ui glazig is.
 3. Voeg na 1 minuutje de bleekselderij toe en bak het geheel op een laag vuur tot het zacht is. Voor risotto bianco is het erg belangrijk dat er geen kleur zit aan de soffritto, als de ui bruin wordt is de risotto immers niet meer bianco, maar bianco met bruine stukjes.
 4. Als de soffritto zacht is, voeg dan de rijst toe en bak deze ook even mee. Dit heet de tostatura. Het bakken van de rijst duurt ongeveer 3 minuten.
 5. Voeg vervolgens de wijn toe en als de wijn is opgenomen, voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Als de bouillon op is voor de risotto klaar is, kan je warm water toevoegen.
 6. Haal de pan van het vuur en schep de risotto door met de boter en de Parmezaan, laat vervolgens de risotto voor een minuutje of 2 met de deksel op de pan staan, roer hem vervolgens nog een keer door voor je hem serveert.

 

Voor de risotto met pesto schep je wat pesto op de risotto bianco, ik besloot er nog wat pijnboompitjes bij te bakken, omdat ik die gewoon heel erg lekker vind.

Kind kan de was doen! Of in dit geval, de risotto maken.

IMG_0061

XX

Advertentie