Bonjour, je m’appelle baguette et j’aime du pain! (en heel veel verder dan dit gaat mijn Frans helaas niet meer.)

Als enorme liefhebber van brood is zondag bakdag voor mij vaak een excuus om een nieuw broodrecept uit te proberen. Met zin in Italiaans eten wilde ik graag ciabatta maken, helaas kwam ik er achter dat het maken van een ciabatta op z’n minst 1,5 dag duurt. Je maakt een beslag met gist wat een hele nacht moet gisten. Dus dat ging niet door. Gelukkig vond ik dat helemaal niet erg toen mijn zelfgemaakte stokbroodjes uit de oven kwamen.

 

Ze zien er misschien niet zo ‘perfect’ uit als de fabrieksstokbroden die je in de supermarkt koopt en het kost even wat tijd om ze te maken en het beslag is niet heel erg makkelijk werkbaar, maar ze zijn lekker, niet normaal!

 

Let wel, je bent er op z’n minst 2,5 uur mee bezig. Het deeg moet 2 keer rijzen en dan ook nog in de oven. Houdt er bovendien ook rekening mee dat het deeg best wel plakkerig is. Ik weet nu niet of dat dat aan mij en mijn recept ligt, of dat het aan stokbrooddeeg in het algemeen te wijten valt.

 

Wisten jullie trouwens dat er een wezenlijk verschil is tussen een stokbrood en een baguette. Ik dacht altijd dat baguette gewoon Frans was voor stokbrood, maar er is dus een verschil. Dat verschil zit hem vooral in de lengte en het gewicht. Een Pain (stokbrood) weegt zo’n 400 gram en een baguette weegt tussen de 200 en de 250 gram.  Maar goed in Nederland is het verschil niet zo duidelijk dus laten we het voor het gemak maar gewoon op stokbrood houden hier.

 

Met dit recept krijgt je stokbrood een heerlijk knapperige korst, terwijl het van binnen heel zacht en luchtig is. Als je erop klopt klinkt het ook een beetje ‘hol’ van binnen. Dat komt onder andere door het kopje water wat je ook in de oven zet. Je kan ervoor kiezen om dat weg te laten, maar houdt er dan rekening mee dat het effect van de knapperige buitenkant en zachte binnenkant iets minder heftig is. Terwijl dat juist het lekkerste is!

Ik hoop dat ik jullie nu genoeg heb kunnen overtuigen om als de wiedeweerga dit brood te gaan maken!

 

Wat heb je nodig? (voor 2 stokbroden)

 • 340 gram patentbloem
 • 1 zakje gist (7 gram)
 • 235 ml lauwwarm water
 • 1 flinke snuf zout
 • 1 eierdooier
 • 1 kopje water
 • wat olie of boter om dingen in te vetten

 

Hoe maak je het?

 1. Meng de patentbloem, de gist en het water door elkaar in een mengkom. Meng het voor zo’n 5 minuten
 2. Laat het deeg een kwartier rusten en kneed vervolgens met je handen het zout door het deeg.
 3. Maak een bolletje van het deeg en laat het voor minstens 1 uur rijzen in een ingevette kom, die is afgedekt met een vochtige, schone doek. Idealiter is de deegbol daarna verdubbeld van grootte.
 4. Maak van de gerezen bol deeg, twee kleine bollen deeg en rol hier lange broden van. Je kan zelf een beetje variëren met wat je een mooie vorm vind. Leg de lange broden op een ingevette bakplaat en dek dit af met een droge doek. Laat het geheel voor 40 minuten rijzen.
 5. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
 6. Snijd eventueel de stokbroden een beetje in voor de karakteristieke streepjes en bestrijk de broden met geklutst eigeel.
 7. Zet het kopje water in de warme oven en schuif de broden voor 20 tot 25 minuutjes in de oven. Ik zelf ging voor 20 minuten en dat was voor mij perfect. Let op dat de baktijd afhankelijk kan zijn van hoe sterk jouw oven is.
 8. Laat de broden een klein beetje afkoelen voor je ze snijdt. Als je ze direct snijd droogt het brood altijd een klein beetje uit, en dat is super zonde!

 

IMG_0528

Liefs!!

Advertentie