Voor deze CHEWSday heb ik voor jullie geen hapje maar een dip. Ik vind het heerlijk om te borrelen met brood en dips. Je hebt er zelf vrij weinig werk aan. Ik bedoel, je koopt of bakt brood. Je maakt dips en je bent eigenlijk al klaar. Vandaag dus het recept voor een heerlijke dip: Muhamarra.

Muhamarra is een dip of saus op basis van paprika en walnoten die oorspronkelijk uit Aleppo komt. Jaren geleden heb ik deze dip voor het eerst geproefd en gemaakt en hij is voor mij een blijvertje.

Doordat er rauwe knoflook in zit is hij wel vrij heftig van smaak, maar door onder andere de walnoten wordt het echt scherpe er weer uitgebalanceerd. Officieel hoort in muhamarra ook granaatappel melasse, dat kan je vaak wel kopen bij Turkse supermarkten, maar voor het gemak heb ik besloten om dat deze keer weg te laten. Net als komijn, die je ook kan toevoegen aan de muhamarra, maar ik houdt niet zo van de smaak van komijn dus dat heb ik ook maar weg gelaten deze keer.

Omdat ik zoveel dingen weg laat is mijn versie niet helemaal authentiek meer, maar hij is wel echt heel erg lekker. Toch zou ik je aanraden om het ook een keer te proberen met de granaatappel, omdat dat toch wel een beetje meer spanning geeft aan de smaak van de dip.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 pot geroosterde rode paprika’s
  • 2 tenen knoflook
  • 1 handje walnoten
  • Wat oud wit brood (ik gebruikte een restje van het stokbrood wat ik nog overhad)
  • Olijfolie
  • Een half rood pepertje (je kan ook wat sambal of chilipoeder toevoegen, ligt er maar net aan wat je in huis hebt zou ik zeggen)
  • Eventueel granaatappelmelasse of granaatappelpitjes
  • Zout en peper

 

Hoe maak je het?

  1. Gooi alle ingrediënten in een keukenmachine of pureer ze met een staafmixer en klaar. De Olijfolie en het brood voeg ik naar smaak toe. Als ik meer een vloeibare, romige dip wil voeg ik meer olijfolie toe, en als ik een wat stevigere dip wil voeg ik meer brood toe.

 

IMG_0552

Dit is geloof ik by far het makelijkste recept wat ik ooit heb gedeeld. Maar dat is denk ik alleen maar een pluspunt!

 

 

Advertentie