Risotto is ideaal om mee te variëren, je kan het zo gek maken als je wilt en je kan het ook super simpel houden. Maar zo simpel als deze risotto met worst ga je het niet snel krijgen!

Zoals ik al zei gaat het niet heel veel simpeler worden dan deze risotto. Zelfs risotto bianco heeft over het algemeen meer ingrediënten. Dat komt omdat je die risotto maakt met een soffritto, waar je naast ui en knoflook ook nog bleekselderij en wortel voor nodig hebt. Bij deze simpele risotto laat je dat achterwege en heb je dus een stuk minder snijd- en snipperwerk! Als je trouwens nog wat tips zoekt wat betreft risotto, klik dan vooral hier voor mijn risotto do’s en don’ts! En voor mijn andere risotto recepten kan je hier klikken.

Nu hoor ik je denken, ‘maar, als je zoveel ingrediënten achterwegen laat, mist er dan niet iets qua smaak?’. Nee, er mist qua smaak niks, dit komt omdat je ten eerste je bouillon verrijkt, je kookt de ui en de krokante worst stukjes zijn echt om je vingers bij af te likken. Waarom je dan normaal wel een soffritto maakt, is omdat het wel extra diepgang geeft aan je risotto, die diepgang mis je hier inderdaad, maar het voordeel is dat je alleen maar ui nodig hebt. Dus de afweging die je wat dat betreft moet maken is of je een overdaad aan ingrediënten wil met de daarbij horende voorbereidingstijd en smaak/diepgang, of wil je werken met alleen ui, super weinig voorbereidingstijd en een smaak die prima is. De keuze is helemaal aan jou!

Zelf serveer ik trouwens wel altijd een salade naast deze risotto, en soms ik bak/blancheer ik ook kort wat spinazie  voor de extra vitamientjes. Kan je nu niet wachten om deze risotto te maken? Lees dan snel verder voor het recept!

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

 • 300 gram risottorijst
 • 30 gram boter + nog een klontje
 • Scheutje olie
 • 3 grote witte uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 glas witte wijn
 • 2 verse worsten
 • 1 liter bouillon
 • 1 hand Parmezaanse kaas + extra voor eroverheen
 • Zout, peper en tijm naar smaak

Voor erbij: Salade en/of spinazie

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het opzetten van de bouillon. Doe ook de verse worsten en de ui (zonder schil) bij de bouillon in de pan. Laat het geheel voor 10 minuutjes koken en vis vervolgens de ui en de worst uit de pan.
 2. Verwarm, in de tijd dat de ui en worst een klein beetje afkoelt, de boter in een (risotto)pan en snijd de knoflook fijn. Snipper de ui en bak de ui en de knoflook glazig in de boter. Pas trouwens wel op je vingers met het snipperen van de ui, doordat je hem in de bouillon mee kookt kan de ui wat vettig en glad worden. Voeg de risotto rijst toe en bak ook deze voorzichtig een klein beetje. Voeg de wijn toe en roer net zo lang tot de wijn is opgenomen door de rijst. Schep vervolgens steeds ongeveer 1 pollepel van de bouillon bij de risotto rijst en roer goed. Voeg pas weer een volgende schep toe als de vorige hoeveelheid bouillon volledig is opgenomen. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt, of dat je wat meer water nodig hebt. Blijf goed proeven, zodat je weet wanneer je risotto perfect is. Haal vervolgens de risotto van het vuur en doe de geraspte Parmezaanse kaas en een extra klontje boter in de pan en laat de pan even afgesloten staan.
 3. Terwijl je bezig bent met het bouillon toevoegen kan je beginnen met de worst. Haal het velletje van de worst af en verkruimel de gekookte worst in kleine stukjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de verkruimelde worst-stukjes bruin en krokant. Voeg naar smaak wat tijm toe en, als jij dat nodig vind, ook eventueel wat peper en zout.
 4. Als je tevreden bent met de risotto is het slim om hem direct te serveren. De worstkruimels zijn namelijk zo lekker dat je ervan blijft snoepen als je ze in een schaaltje doet totdat je ze nodig hebt. Maar goed, voor het serveren kies ik er zelf het liefste voor om wat van de risotto op een bord te doen, hier doe ik wat spinazie op (puur voor de kleur) en vervolgsens strooi ik een handje van de worstkruimels eroverheen.

Liefs!!

Advertentie