Wie hier houdt er nog meer van thee? Ik in ieder geval wel! En hoewel een kopje warme thee schijnt helemaal zo slecht nog niet schijnt te zijn met dit warme weer, kies ik in ieder geval veel liever voor de koude variant. 

Ik hou zelf niet heel erg van superzoet, dus de ijsthee die je kant en klaar koopt valt voor mij al snel af. Het zelf maken van ijsthee is voor mij echt een alternatief.

 

Nu zijn er verschillende manieren om zelf ijsthee te maken. Je kan bijvoorbeeld gewone thee zetten en deze laten afkoelen in de koelkast. Je kan supersterke thee zetten, eventueel met suiker, deze laten afkoelen en vervolgens aanlengen met water en ijsklontjes(dan maak je er dus een soort ranja van). Je kan wat losse thee in een pot of kan doen en deze vervolgens vullen met ijs, en de kan vervolgens in de koelkast zetten, wanneer het ijs smelt trekt het ook langzaam de thee van de theeblaadjes onderin en zo zijn er nog 100 manieren, waaronder mijn eigen favoriet de cold brew manier.

 

Bij de cold brew manier vul je een kan met water en doe je hier losse thee of een theezakje bij. Deze kan zet je vervolgens in de koelkast waar hij minstens 4 uur moet trekken. Zelf maak ik vaak voor ik ga slapen 2 kannen thee die ik in de koelkast laat trekken, als de ene kan dan op is, vul ik die weer opnieuw en kan die kan trekken terwijl ik nooit zonder lekker koude ijsthee zit.

 

Ik schrijf hier trouwens de hele tijd over waterkannen, maar als je het niet heel erg belangrijk vind hoe het eruit ziet kan je het natuurlijk ook prima in een lege frisdrankfles maken. Of in een lege wijnfles. Whatever you like!

 

Vroegahh maakte ik eigenlijk altijd mijn ijsthee met gewoon simpele earl grey thee, die ik dan vervolgens dronk met wat schijfjes citroen. Heerlijk, maar wel een beetje saai. Door de hitte van de afgelopen dagen heb ik weer lekker kunnen experimenteren met ijsthee smaakjes en hieronder vindt je de benodigdheden van mijn favoriete combinatie van het moment, die net zo verfrissend is als een duik in het zwembad.

 

Citroen & Munt

  • 1 zakje groene thee met munt (Als je een grote waterkan gebruikt heb je misschien 2 theezakjes nodig, afhankelijk van wat jij zelf het lekkerste vind) (je kan ook losse thee gebruiken, maar dan moet je een zeefje hebben voor het uitserveren.
  • 1 waterkan
  • Genoeg water voor in de waterkan
  • 3 takjes verse munt
  • 3 schijfjes citroen
  • ijsklontjes

 

Hoe je de cold brew iced tea maakt heb ik hierboven ook al uitgelegd, maar hieronder de korte samenvatting:

 

  1. Vul je waterkan met water en de thee en zet de kan in de koelkast, zodat de thee kan trekken.
  2. Vul een glas met ijsklontjes, citroen en munt en vul het glas af met de getrokken ijsthee en enjoy!

1 voetnoot, ik dacht op een gegeven moment dat ik de groene thee met munt ook wel kon vervangen door morrocan mint thee, maar dat vind ik een stuk minder lekker, omdat die thee toch wat zoeter is.

 

Andere combinaties die ik nu drink zijn lapsang souchong thee met citroen, bergamot-rozen thee met komkommer en rooibos met sinasappel en munt.

Hebben jullie nog leuke en lekkere combinaties voor ijsthee? let me know!!

Oh en trouwens, het andere drankje dat je op de foto ziet is zelfgemaakt gingerbeer. Het recept dat ik daarvoor aanhoud is van Yvette van Boven en staat in haar kookboek Home made. Echt een aanrader!

Liefs!

 

Advertentie