Kip marineren voor saté is iets wat ik vroeger altijd met mam deed. Ik weet nog goed hoe ik als mini-babs op een keukentrapje stukjes kip aan in water geweekte bamboestokjes mocht rijgen. Het was me altijd een raadsel hoe mam het toch voor elkaar kreeg om elke keer weer de allerlekkerste sateetjes te maken.

Met al mijn ervaring als mama’s keukenhulpje heb ik het voor elkaar gekregen om een vergelijkbaar lekkere marinade te maken al zeg ik het zelf. Twee kleine voetnoten erbij, een deel van de marinade bestaat uit ketjap manis, wanneer je dit bakt in een grillpan wil het nog wel eens wat heftiger karamelliseren dan je zelf verwacht had. Dit hoeft geen probleem te zijn zolang je het maar goed in de gaten blijft houden en de sateetjes regelmatig omdraait en de saté niet volledig laat aanbranden.

Daarnaast houd ik zelf van redelijk pittig dus mik ik altijd een behoorlijke hoeveelheid sambal door mijn marinade, in het onderstaande recept heb ik het al een beetje aangepast zodat deze marinade behoorlijk mild is. Als je nu bang bent voor de sambal, laat hem dan vooral lekker weg! Dat geld overigens voor alle ingrediënten die ik gebruik in mijn marinade, lust je iets niet of wil je het vervangen door iets anders. Vooral doen!

Een suggestie voor variatie is bijvoorbeeld het vervangen van knoflookpoeder door verse knoflook, houd er hierbij wel rekening mee dat de knoflook kan verkolen als je de kip bakt.

 

Hoe maak je het?

 • 300 gram kipfilet
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
 • ½ theelepel djintan (gemalen komijnzaad)
 • 3 eetlepels ketjap manis
 • 1 eetlepel sambal
 • 1 scheut arachideolie
 • Eventueel een scheutje worchestershire saus (ik vind dit zelf heeeeeel lekker)
 • Eventueel peper en zout
 • Ongeveer 10 bamboestokjes (beter te veel dan te weinig)

 

 

Hoe maak je het?

 1. Maak de kipfilets schoon en snijd er blokjes van voor je saté, je kan ook voorgesneden kipfiletblokjes kopen, maar het is net zo makkelijk om ze zelf te snijden. Doe de blokjeskipfilet in een goed afsluitbare diepvrieszak en voeg hier de kruiden, de ketjap, de sambal, de olie en eventueel de worchestershire saus aan toe. Maak het zakje dicht en kneed alles goed door elkaar. Als je geen diepvrieszakjes hebt kan je alles ook gewoon in een kom doen en door elkaar roeren, maar ik vind dat dat altijd te veel plek in neemt in de koelkast, dus de diepvrieszakjes hebben mijn voorkeur!
 2. Laat de kip minstens drie kwartier marineren en rijg de blokjes aan de bamboestokjes. Je kan deze stap overslaan en de gemarineerde kip gewoon los bakken. Maar ik vind persoonlijk dat de stokjes altijd wel bij horen. Als je de saté aan stokjes rijgt zorg er dan voor dat je de stokjes van te voren even laat weken in wat water. Op die manier voorkom je dat de stokjes aanbranden/verkolen tijdens het bakken van de saté!
 3. Verwarm een (grill)pan en bak de sateetjes in zo’n 6 tot 8 minuutjes gaar en goudbruin!

 

Liefs!!

Advertentie