14 maart is de lievelings feest-dag van the boyfriend. Het is dan namelijk steak&blowjob day!

Omdat ik jullie natuurlijk graag help met goede recepten zal ik een aantal steakrecepten met jullie delen. Er staan al een aantal recepten met met steak op mijn site, zoals bijvoorbeeld tagliata (met ugly foto, ik beloof dat ik er snel wat aan zal doen), steak sandwich of deze noedels, maar ik heb eigenlijk nog nooit gedeeld hoe je de perfecte biefstuk bakt.

Het goed bakken van een biefstukje begint ongeveer een half uurtje voor je daadwerkelijk gaat bakken. Je wilt namelijk dat je biefstuk ongeveer op kamertemperatuur is voor je gaat bakken. Als je het biefstukje koud in de pan doen, gebeuren er een aantal dingen. Ten eerste ‘schrikt’ het biefstukje, waardoor het taai wordt. Ten tweede blijft de binnenkant van je biefstuk koud, wat niet lekker is.

 

Als je biefstukje op kamer temperatuur is, kan je hem gaan kruiden. Gebruik op z’n minst peper en zout, maar als je extra wilt uitpakken kan je een hele teen knoflook en wat takjes rozemarijn of tijm in de pan bij de olie/boter doen.

 

Dan over het bakken, zorg ervoor dat je pan gloeiend heet is en bak in wat jij lekker vindt. Voor mij is dat een combinatie van olie en boter, maar mijn moeder bakt biefstukjes het liefste in croma bakt en opa al z’n biefstukjes in margarine bakt.

Bron: https://www.reddit.com/r/lifehacks/comments/28fc4q/saw_this_on_the_front_page_thought_you_guys_would/

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er verschillende manieren om een biefstukje te bakken. Maarrr hoe weet je of je biefstukje goed gebakken is? Daar is een heel makkelijk trucje voor! Door aan de muis van je hand te voelen weet je precies hoe ver je biefstukje is. Ik moet toegeven dat het wel wat oefening kost voor je goed voelt hoever je biefstukje precies is. Maar op den duur, na een aantal biefstukjes ga je het zelf ook voelen.

 

Als je nu toch twijfelt of je het goed kan voelen, heb ik een kleine richtlijn voor je. Hou er wel rekening mee dat hoe een biefstukje gebakken is, ook afhankelijk is van hoe dik je biefstukje is. Dus houd het zelf ook goed in de gaten

Bron: https://nl.pinterest.com/debratelkes/weber-bbq/

Als je je biefstukje ‘raw’ wilt, of ‘blue’ in het Frans, moet je hem alleen even dichtschroeien. Voor rare bak je hem zo’n 30 seconden per kant. Medium rare is 1 minuut per kant, medium 2 minuten en voor well done moet je je biefstukje 3 minuten per kant in de pan leggen.

 

Tijdens het bakken is er nog iets extra’s wat je kan doen. Je kan het biefstukje namelijk arroseren. Arroseren houdt in dat je tijdens het bakken wat van de olie/boter over het biefstukje blijft scheppen. Zo blijft het biefstukje extra mals en krijgt het meer smaak!

 

Als je dan je biefstukje gebakken hebt ben je nog niet klaar, want, als je wilt dat je biefstukje goed mals is, moet je hem nog even laten rusten. Over het algemeen hou ik bij deze kleine stukjes aan dat de rust tijd de helft is van de baktijd. Dus, bak je je biefstukje medium, laat je hem vervolgens op z’n minst 2 minuutjes rusten.

 

En zooo bak je dus een goed biefstukje!

Advertentie