Normaal gesproken kook ik het liefste Italiaans-achtig, omdat ik dat 1. Facking lekker vind, en 2. Omdat ik de smaken, technieken en weet ik veel wat allemaal prima beheers en het dus heel makkelijk is om er mee te koken/experimenteren.

Maar, ik moest van mezelf uit mijn comfort-zone stappen en ben de laatste tijd bezig geweest met een receptje voor Bibimbap!

Ik leerde Bibimbap kennen toen pap een aantal jaar (?) geleden naar Korea ging en ik uit nieuwsgierigheid de hele eetcultuur heb uitgeplozen om te kijken wat ik allemaal zou missen.

Bibimbap is een van oorsprong Koreaans gerechtje en betekend zoveel als ‘gemengde rijst’. De basis van het gerechtje is dan ook rijst. Daarom heen kan je allemaal groente, en als je wilt eventueel wat vlees, leggen en je maakt het gerechtje af met een gebakken ei bovenop.

 

Je hebt een variatie op de ‘gewone’ bibimbap, Dolsot bibimbap. Deze wordt geserveerd in een gloeiend hete stenen kom, waarbij het ei (en eventueel het vlees) rauw bij in de kom wordt gedaan en vervolgens door de hitte van de kom en de rijst gaart. De warme kom wordt ingesmeerd met wat sesamolie voor de rijst in de kom wordt gedaan, waardoor de rijst als het ware een beetje knapperig wordt gebakken. Sounds good right?

 

Maar, omdat ik niet zo’n kom heb, heb ik een ‘gewone’ versie van bibimbap gemaakt. Ik zeg gewoon met opzet tussen aanhalingstekens, omdat je voor bibimbap best wel een aantal specifieke ingrediënten nodig hebt die je niet zo makkelijk kan vinden. De belangrijkste daarvan is Gochujang, een pasta van rode pepers. Voor mensen in Nijmegen, ze verkopen wel Gochujang bij appie daalse, maar ik heb hem so far nog nergens anders gespot en omdat ik een versie wilde maken die iedereen kan maken besloot het recept te versimpelen en beperkte ik mij tot ingrediënten die je gewoon bij elke supermarkt kan vinden!

 

Mijn recept voor bibimbap is daardoor niet authentiek, maar wel erg lekker. Een groot voordeel van Bibimbap is dat je er heel, heel veel groente in kan doen. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, maar je kan er ook voor kiezen om de restjes van de avond ervoor te gebruiken. Zelf maak ik het meestal met een combinatie van vers en restjes. Maar over het algemeen gebruik ik sowieso wortel, spinazie en komkommer. Idealiter pak ik er ook kool of sla bij, maar je kan bijvoorbeeld ook paprika, courgette, kimchi, tauge of een andere groente gebruiken.

 

Overal las ik dat de saus je bibimbap maakt of breekt en die saus wordt dus gemaakt met gochujang. Omdat ik dat dus niet wilde gebruiken besloot ik voor sambal te gaan, en dat was voor mij qua smaak prima, alleen qua kleur is je saus dan iets minder knallend rood.

 

 

Wat heb je nodig (voor 3 personen)

 • Ongeveer 150 gram rijst
 • 3 eieren
 • 300 gram gehakt
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 eetlepel mirin (als je dat niet kan vinden kan je ook sherry gebruiken)
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • Groente naar smaak
 • Sesamzaadjes
 • Sesamolie
 • Saus

 

 

Voor de saus:

 • 1 appel
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel sambal
 • 1,5 eetlepel citroensap
 • 1,5 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel sesamolie
 • peper

 

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het marineren van je gehakt. Meng hiervoor 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, 2 eetlepels bruine suiker en 1 eetlepel mirin door elkaar en roer dit voorzichtig door het gehakt. Je wilt het gehakt zo ‘los’ mogelijk houden dus roer het echt heel voorzichtig dat je sliertjes krijgt in plaats van op elkaar gedrukte brokjes. Laat het gehakt zo op z’n minst een half uurtje marineren.
 2. Begin vervolgens aan de saus. Schil de appel en snijd deze in blokjes, maak ook de ui en de knoflook schoon en snijd deze ook iets fijner. Gooi alle stukjes, appel, ui en knoflook in een keukenmachine en maal het fijn (je kan het ook met een staafmixer fijn pureren, het ligt er maar net aan wat je zelf in huis hebt). Voeg de sojasaus, sambal, citroensap, suiker en sesamolie toe en proef de saus. Breng op smaak met wat peper en voeg eventueel nog wat meer sambal, soja, sesam, citroensap of suiker toe om de saus meer naar jouw smaak te maken.
 3. Begin vervolgens met het voorbereiden van de groentes. Ik koos ervoor om alles zelf met de hand julienne te snijden (behalve de spinazie). Maar je kan wortel bijvoorbeeld ook al voorgesneden kopen, groente gewoon in plakjes snijden of een mandoline gebruiken. Doe in ieder geval alle gesneden groente in aparte kommetjes.
 4. Vervolgens ga je alle groente afmaken/op smaak brengen. Ik koos er in dit recept voor om alles op dezelfde manier te doen, omdat het me anders te veel tijd ging kosten. Maar ook hier kan je variëren wat je wilt. Ik zelf deed per groente 1 eetlepel sesamolie in een wokpan, waarna ik de groente in een minuut of 2-3 iets zachter wokte.
 5. Als je alle groentes hebt gewokt kan je het vlees gaan bakken. Ik heb zelf het vlees nog wat extra op smaak gebracht met de saus, dit omdat ik ten eerste de saus zo lekker vindt dat ik hem wel kon drinken en ten tweede omdat het vlees van mij best wel ‘pittig’ mocht zijn.
 6. Zet, als het gehakt rul gebakken is, een koekenpan op hoog vuur en bak je eieren in wat sesamolie. ‘Officieel’ moet je de dooier heel en een beetje zacht houden, maar ik vind dat vies dus maakte m’n dooier lekker kapot en bakte m’n eitje lekker over Terwijl je ei bakt kan je beginnen met het samenstellen van je bibimbap. Ik deed zelf een schepje rijst in het midden van een kommetje en heb de groente (en het gehakt) op kleur eromheen gelegd. Het gebakken ei leg je in het midden van je kommetje en daarna schep je er wat saus op waarover je dan weer wat sesamzaadjes strooit.
 7. Wanneer je gaat eten roer je alles door elkaar, en ziet je kleurige gerechtje er ineens uit alsof je het aan het herkauwen bent. Dus zorg ervoor dat je je instagram-proof foto van te voren maakt 😉

Liefs!

 

Ohja, sinds ik ben verhuisd vind ik het lastig om een goede foto-spot te vinden en dus om goede foto’s te maken. Als je tips hebt (over bijvoorbeeld een goede daglichtlamp) let me know!!

Advertentie