Hoewel ik over het algemeen geen uitgesproken zoetekauw ben vind ik cheesecake fantastisch. Je hebt enorm veel verschillende smaken, maar over het algemeen kan je wel stellen dat er eigenlijk maar 2 soorten cheesecake zijn. Gebakken en ongebakken cheesecake.

De ongebakken versie vind ik het lekkerste met kersen. De gebakken versie maak ik in veel verschillende varianten. Het duurt wel wat langer om hem te maken, maar moeilijk is het niet. Wat gebakken cheesecake betreft is er maar één sleutelwoord en dat is geduld.

Mijn advies wat betreft de gebakken cheesecake is, zorg ervoor dat je een recept hebt voor de ‘naturel’ cheesecake, en als je die onder de knie hebt kan je van harte lust variëren met smaak! Zo kan je smaken toevoegen in het roomkaas-gedeelte van de cheesecake, maar je kan ook variëren met de bodem. Kies er bijvoorbeeld door om er wat fijngehakte noten door te roeren, wat chocoladechips, of kaneel door te roeren.

Om je cheesecake altijd goed te laten lukken en zonder barst in het midden te krijgen is het belangrijk om het kaasmengsel niet te kloppen met een garde, hierdoor komt er (te) veel lucht in het beslag, waardoor het tijdens het bakken rijst en vervolgens tijdens het afkoelen inzakt, waardoor je een deukje krijgt in het midden.

Ook is het belangrijk om de cheesecake heel geleidelijk aan te laten afkoelen. Zelf laat ik de cake na het bakken vaak nog een aantal uur in de oven afkoelen, voor ik hem verder laat afkoelen en opstijven in de koelkast.

Er zijn mensen die de cheesecake bakken in een waterbad in de oven, ik ben daar zelf niet heel erg fan van, maar doe vooral wat voor jou werkt!

En dan wat betreft de kooktijd, idealiter verwarm in de oven voor op 100 graden en bak ik hem in 1,5 uur gaar, maarrrrr de laagste stand van de oven in mijn huis is 140 graden. Dus als ik thuis bak, zet ik hem voor 35 minuten op 140 graden in het midden van de oven. En daarna laat ik dus de cheesecake voor een uur of 2 afkoelen IN de oven. De deur van de oven laat ik de hele tijd dicht, wat heel lastig is als je zo nieuwsgierig bent als ik, maar geloof mij, dit is het beste voor je cheesecake.

 

Wat heb je nodig?

  • 210 gram digestive koekjes
  • 50 gram boter
  • 600 gram roomkaas
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 125 gram crème fraîche
  • Wat extra boter voor het invetten

Verder: Een springvorm met een diameter van 24 cm

 

Hoe maak je het?

  1. Begin met het voorbereiden van je springvorm, ikzelf bekleed de bodem met wat bakpapier en ik vet de zijkant in met boter. Zie het filmpje hieronder om erachter te komen hoe je makkelijk bakpapier passend krijgt voor je ronde bakvorm!
  1. Verkruimel vervolgens de koekjes. Je kan ze in een ziplock zakje doen en je frustratie erop uiten met een deegroller, je kan ze ook gewoon in een keukenmachine doen. Smelt vervolgens de boter en voeg deze geleidelijk bij de koekkruimels, tot je tevreden bent met hoe vochtig het is. Doe het koekmengsel in de vorm en druk het stevig aan in de bodem. Zet de vorm vervolgens voor zo’n 20 minuutjes in de koelkast om goed af te koelen.
  2. Verwarm de oven voor op 100 graden en roer in een beslagkom met een spatel de roomkaas, crème fraîche, de suiker en de eieren door elkaar, totdat het mengsel klontvrij en glad is. Doe het mengsel in de springvorm en zet de cheesecake voor 1,5 uur in de oven. Laat hem na de kooktijd nog 2 uur afkoelen in de oven. Laat de gehele 3,5 uur de ovendeur dicht, als je wilt voorkomen dat je cheesecake een barst krijgt. Laat na de 2 uur afkoelen de oven nog op z’n minst 2 uur afkoelen in de koelkast.

 

Advertentie