Ham en kaas klink oer-hollands. Echter, op het moment dat je fetakaas pakt en een mooie oude jamon, wordt het al een stuk internationaler. In het kader van CHEWsday besloot ik een soort super simpele tapa (yes, het enkelvoud van tapas is toch echt tapa, en niet ook tapas) te maken die ik ooit ergens had geproefd.

Ik serveerde deze feta-ham rolletjes deze keer als mini appetizer, maar op het moment dat je deze hapjes combineert met bijvoorbeeld knoflookgarnalen, aioli en bijvoorbeeld albondigas (spaanse gehaktballetjes) of patatas bravas ben je al een heel eind op weg naar een mega tapas maaltijd. Ik rekende op 1 rolletje per persoon, dat was misschien wat weinig, maar aan de andere kant is een appetizer natuurlijk bedoeld om de eetlust op te wekken en dat was aardig gelukt.

De smaak is vrij heftig, omdat de feta al zout is en de ham is ook nog zout en dan doe ik er ook nog balsamico bij, dus als je het wilt combineren met wijn raad ik je aan om een wijn te kiezen die dat allemaal kan handelen. Qua rode wijn vind ik een goede pinot noir altijd lekker combineren met feta, en wat witte wijn betreft zou ik kiezen voor of een sauvignon blanc of een gewürztraminer. De eerste combineert erg lekker met de feta, de gewürztraminer gaat goed samen met de ham.

 

Wat heb je nodig? (voor pak hem beet 24 rolletjes.)

  • 1 plak feta van 200 gram
  • 12 plakken gedroogde ham (ik koos voor jamon extremadura)
  • Wat olie om in te bakken
  • Eventueel balsamico crème.

 

Hoe maak je het?

  1. Begin met het snijden van de feta, ik sneed van de korte kant plakjes, die ik vervolgens weer door de helft sneed, zodat ik lange, dunne, vierkanten reepjes kreeg.
  2. Snijd de plakken ham in tweeën en wikkel elk reepje feta in een plakje ham.
  3. Verhit wat olie in een pan en bak de feta-ham rolletjes aan alle kanten. Je hebt de olie wel echt nodig, omdat de ham anders aan de pan blijft kleven en dan wordt het een slagveld.
  4. Serveer de feta-ham rolletjes met wat balsamico crème en een lekkere wijn.

Liefs!!

Advertentie