Als er een ding is waar ik van houd is het stoofvlees. Mijn winter is dan ook niet compleet als ik niet minstens 1 keer stoofvlees heb gegeten.

Vroeger Lees: voordat ik op kamers woonde was dit nog wel eens lastig, omdat pap en mam overdag gewoon werkten en in het weekend vaak geen zin hadden om de hele dag in de keuken te staan, of om mij de hele dag te supervicen (Ik las net dat het Nederlandse woord hiervoor superviseren is, maar dat klinkt gek) in de keuken. Op die manier was mijn stoofvlees liefde er een beetje uitgeslopen. Echter, sinds ik in Nijmegen woon begon het weer een beetje te kriebelen, tot het afgelopen november zover was. Met riblappen in de bonus en de kans om een le creuset pan te winnen begon ik mijn collegevrije dagen in de keuken te besteden om mijn stoofvleesreceptje te perfectioneren. Met gepaste trots deel ik dan ook graag mijn recept voor vlaams stoofvlees met jullie!

Spread the love en laat iedereen die je tegenkomt proeven hoe stoofvlees hoort te smaken!

 

Wat heb je nodig: 

let op: Stoofvlees is in mijn ogen ook een smaakkwestie, dus met kruiden moet je doen wat je zelf wilt. Ik houd bijvoorbeeld heel erg van kruidnagel, dus gebruik dat ook veel, als je kruidnagel niet lekker vindt, laat het vooral weg! En als je iets wat ik niet gebruik erdoor wilt gooien, ook vooral doen! Dit geldt ook voor de hoeveelheid winterpeen, prei, ui, knoflook etc. 🙂

Ongeveer 500 gram doorregen riblappen, 1 grote witte uit, 1 grote winterpeen, 2 stengels prei, 2 tenen knoflook, wat takjes tijm, 4 laurierblaadjes, 6 kruidnagels, 1 flesje donker bier, 250 ml water, 1 bouillon blokje , 3 bastogne koeken, 2 witte boterhammen zonder korst, mosterd, peper, zout, suiker, boter.

 

Hoe maak je het:

Begin met het in blokjes snijden van de riblappen en smelt de boter in een pan met een dikke bodem op heet vuur. Wanneer de boter niet meer bruist kun je de blokjes rundvlees erin doen en flink op smaak brengen met zout en peper. Begin alvast met het snijden van de ui, winterpeen, prei en knoflook terwijl je de riblappen blijft omroeren. Wanneer de blokjes vlees rondom bruin zijn, kun je de ui toevoegen, daarna de winterpeen, de prei en als laatste de knoflook. Laat het geheel een minuutje of 2 een beetje sudderen. Voor de kruiden vind ik het persoonlijk handig om in ieder geval de laurier en de kruidnagel in een los theezakje of een thee ei te doen, op die manier krijg je namelijk wel gewoon de smaak, maar hoef je niet 3 uur te zoeken naar het laatste verloren kruidnageltje. De tijmblaadjes kun je gewoon van de takjes afritsen en er lekker doorheen roeren. Voeg nadat je de kruiden hebt toegevoegd het flesje bier, het water en het bouillon blokje toe en laat het met de deksel op de pan stoven. Zorg ervoor dat je het vlees goed in de gaten blijft houden en dat je, wanneer nodig, wat extra water toevoegt om aanbakken te voorkomen. Ik zou zeggen dat je het minimaal 3 uur op moet laten staan om het ‘eetbaar’ te maken, maar het wordt pas echt lekker als je het een uur of 6 of langer op laat staan. Breek ongeveer een half uur voor je het gaat serveren de bastogne koekjes in stukjes en roer dit door het stoofvlees. Besmeer ook de witte boterhammen flink met mosterd en leg dezen met de mosterd kant naar beneden op het stoofvlees, wanneer ze zacht zijn kun je ze er ook doorheen roeren. Dit kun je niet eerder doen, omdat de koekjes en het brood het stoofvlees binden. Wanneer je het al aan het begin erbij zal gooien bakt het de hele tijd aan en zal je stoofvlees een aangebrande bittere smaak krijgen, en dat is niet lekker.  Als je het brood en de koekjes erdoorheen geroerd hebt moet je de kruiden er nog uitvissen en kun je eventueel nog wat peper, zout en suiker toevoegen naar smaak.

Ik vind het zelf heerlijk om het stoofvlees met bakaardappeltjes te serveren en met een frisse simpele salade. En the day after is het heerlijk om het op een boterham op te eten.

image

image

Smakelijk!

 

 

Advertentie