Veel mensen zijn ‘bang’ om zelf een soufflé te maken, maar dat is nergens voor nodig. Ten eerste als het mislukt, boeien, je hebt in ieder geval je best ervoor gedaan. En ten tweede als het mislukt kan je het ook gewoon anders noemen. Het maakt niemand wat uit of je een witte chocolade soufflé of een luchtig witte chocolade cakeje eet. Maar goed, persoonlijk vind ik soufflés altijd een feestje om te maken. Ze zien er vreselijk spectaculair uit en zijn erg lekker.

Je kan erg veel kanten op met een soufflé, je kan zoete varianten maken, zoals wij vandaag gaan doen. Maar je kan ook hartige varianten maken. Denk hierbij aan spinazie-kaas soufflés of aardappel soufflés. Het zijn prima kleine schattige gerechtjes. Maar goed, vandaag maken we er een toetje van met witte chocolade.

Ik zeg vandaag maar ik weet niet precies wat ik daarmee bedoel, omdat ik het twee weken geleden maakte, samen met een vriendinnetje. We hadden elkaar al een tijdje niet gezien en besloten een fancy eetdate te houden met pasta Bolognese, soufflé en heel veel wijn. Die avond is gruwelijk uit de hand gelopen omdat we soufflé en wijn alleen niet fancy genoeg vonden en vervolgens besloten dat liter gin tonic, bier en shotjessss altijd een goed idee is. Voor jullie informatie, dat is het niet. Maar gezellig was het wel. #YOLO #waarom?

Een ding wat ik er nog over wil zeggen is gelukkig hebben we de foto’s nog. Kijk zelf maar, want wat mij betreft is dit volledige eyecandy, foodporn en weet ik veel wat allemaal nog meer.

IMG_0430
ohmy…

Dus waar wacht je nog op?

Wat heb je nodig? (Voor 2 soufflés )

1 eetlepel bloem, 2 eieren, 80 ml volle melk, 50 gram witte chocolade, 1 eetlepel boter, 2 eetlepels suiker, 1 vanille stokje en nog extra boter en suiker voor de vormpjes. Eventueel nog extra poedersuiker en bijvoorbeeld aardbeien voor garnering.

Je hebt ook ‘speciale’ soufflé vormpjes nodig. Dat wil zeggen dat je vormpjes moet hebben waarvan de rand zo recht mogelijk omhoog gaat. Ik heb speciale bakjes ervoor van de hema, maar je kan bijvoorbeeld ook van die kleine le creuset pannetjes gebruiken.

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
 2. Vet de soufflé vormpjes in met de boter en strooi de suiker er zo in dat er overal een beetje suiker zit. Zet ze vervolgens even aan de kant, terwijl je bezig gaat met het beslag.
 3. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur en voeg de bloem toe. Bak de bloem voor 1 minuutje mee, zodat de bloem gaart.
 4. Voeg vervolgens de (warme) melk toe en roer goed, totdat je een dik beslag hebt.
 5. Haal het pannetje van het vuur af en voeg de in stukjes gebroken chocolade toe. Roer totdat de chocolade volledig gesmolten is en je een gelijk beslagje hebt.
 6. Scheid de eieren en zet de eiwitten even apart. Voeg de eidooiers toe aan het chocolademengsel, samen met de vanillezaadjes. Roer ook dit weer goed door totdat je een gelijk beslagje hebt.
 7. Klop de eiwitten op met de suiker, totdat je een glanzend geheel hebt en je er pieken mee kan trekken. Je kan ook controleren of het ei stijf genoeg is door de kom ondersteboven boven je hoofd te houden. Als de eiwitten stijf genoeg is blijven ze gewoon in de kom zitten en blijf jij lekker schoon. Ik wil hier wel een kleine voetnoot bij geven, klop je eiwitten niet te stijf. Dan is de ‘rek’ uit het eiwit, en rijst de soufflé uiteindelijk minder mooi op.
 8. Voeg ongeveer 1/4e van het opgeklopte eiwit toe aan het chocolademengsel en klop dit met een garde goed door elkaar. Vouw vervolgens het chocolademengsel voorzichtig door de rest van het eiwit.
 9. Doe het soufflé mengsel in je bakjes en zorg ervoor dat alle randjes mooi schoon zijn, ga desnoods even met een schone vinger of een stukje keukenpapier langs de randjes. Als er iets zit (dit kan ook beslag zijn wat aan de rand van je bakje hangt) rijst je soufflé niet zo mooi op en dat is zonde van al het werk wat je erin stopt.
 10. Bak de souffle voor zo’n 15 minuten in de oven. Zorg ervoor dat je de ovendeur niet opent tijdens het bakken, dan zakken je soufflés weer in!
 11. Als je soufflés klaar zijn, is het zaak om ze zo snel mogelijk van de oven naar de tafel te krijgen, je hebt namelijk ongeveer 1 minuutje voor je soufflés in beginnen te zakken. Dat doet niks af aan de smaak of aan hoe je soufflé eruit ziet, maar het is wel iets minder spectaculair om te zien.

IMG_0425 IMG_0430

Ik droom hier weg.

Oh op de bij het linker souffleetje zie je trouwens wat er gebeurd als je het bakje niet helemaal goed schoonmaakt. Oeps.

Liefs!

Advertentie