Hello

Het is weer dinsdag en dat betekend CHEWSday. Voor deze CHEWSday heb ik weer een zoet receptje voor jullie! Namelijk deze verschrikkelijk lekkere gemberkoekjes!

Ik ben normaal niet zo’n koekjes eter, maar voor het recept wat ik zo met jullie ga delen maak ik graag een uitzondering. Dat ik dit koekje zo lekker vind, komt waarschijnlijk doordat het niet super zoet smaakt, het is eerder een beetje kruidig, wat ik dan weer lekker vind. Hoe dat komt, weet ik niet, omdat er voor mijn gevoel echt een enorme hoeveelheid suiker in zit, en niet echt kruiden. Maar toch smaakt het zo voor mij.

Het originele recept hiervoor komt uit een van mijn favoriete kookboeken: de bakbijbel, geschreven door Linda Collister. Bij mijn weten is hij nergens meer te koop, wat een doodzonde is, omdat alle recepten uit dit boek altijd lukken en altijd geweldig smaken, en er geweldig uitzien.( Oeps kleine edit, want het boek is toch nog te koop!!! Waar wacht je nog op, bestel hem hier!)

Ondanks dat het een amazing kookboek is, met perfecte recepten heb ik toch aan dit recept lopen sleutelen. Dat heeft te maken met het feit dat ik verschrikkelijk koppig ben, en met het feit dat ik vaak begin met koken voor ik heb gecheckt of ik alles wel in huis heb.

In dit geval is mijn kook improvisatie goed uitgevallen. Als je het originele recept wilt volgen heb je 1 eetlepel gemberpoeder nodig, in plaats van 1 theelepel en laat je de gember siroop weg, en gebruik je in plaats van 55 gram stroop, 85 gram stroop.

Als je zelf ook het recept wilt aanpassen kan je in plaats van de stroop bijvoorbeeld ook ahornsiroop (maple syrup) of golden syrup gebruiken.

Wat heb je nodig?

350 gram zelfrijzend bakmeel, flinke snuf zout, 200 gram lichtbruine basterdsuiker, 1 theelepel bakingsoda, 1 theelepel gemberpoeder, 30 gram gember siroop, 55 gram stroop, 115 gram roomboter, 1 groot ei.

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius
  2. Zeef alle droge ingrediënten in een kom.
  3. Smelt de boter samen met de stroop en het gembersiroop op laag vuur. Laat afkoelen tot lauwwarm.
  4. Voeg het boter/stroop mengsel toe aan de droge ingrediënten en roer dit door met een lepel. Voeg ook het (losgeklopte) ei toe en roer dit ook goed door.
  5. Rol zo veel mogelijk balletjes ter grote van een kleine walnoot.
  6. Leg ze met wat ruimte ertussen op een bakplaat met bakpapier en druk ze een klein beetje plat. Let op er moet echt flink wat ruimte tussen zitten, want door het zelfrijzend bakmeel en het bakingsoda lopen de koekjes nog wat uit.
  7. Bak de koekjes voor 15 minuten in de oven en laat ze daarna voor 1 minuutje buiten de oven hard worden op de plaat, voor je ze laat afkoelen op een rooster.

IMG_0274

De Koekjes zijn zo vrij chewy, dat vind ik persoonlijk erg lekker. Als je zelf meer van een bros koekje houdt zou ik de koekjes 20 minuten bakken in plaats van 15 minuten. Houd er dan wel rekening mee dat het koekje ietsjes donkerder wordt.

XX

Advertentie