Hej , idag har jag något speciellt i beredskap för dig !

Eftersom jag har gjort en maträtt för livsmedel utmaning för IKEA !

Als je Zweeds kan lezen weet je dat daar staat, dat ik vandaag voor jullie iets bijzonders heb, namelijk het recept voor de fishpie’s die ik maakte voor de Foodchallange van IKEA. Als je benieuwd bent naar de challange, of naar mijn gerecht, lees dan vooral verder!

IKEA zoekt een nieuw gerecht voor op haar menukaart en dat kan zomaar jouw gerecht worden! Om mee te doen maak je een gerecht met ten minste 1 van de volgende producten uit de Swedish Food Market van IKEA en post je vervolgens een foto van je creatie op instagram.

3

2

1

Vergeet daarna niet je inzending te verzilveren op www.ikea.nl/foodchallange, omdat je inzending anders niet meetelt. Als je mijn gebrabbel onduidelijk vind, kijk dan vooral op de site (www.ikea.nl/foodchallange ) daar staat het allemaal heel erg duidelijk uitgelegd.

Ohja, ook niet geheel onbelangrijk. Uit alle deelnemingen worden door de jury 13 finalisten gekozen. Uit die 13 finalisten worden weer 4 finalisten gekozen en uit die 4 finalisten 1 winnaar. Die winnaar krijgt naast de eer en de plek op de menukaart ook nog een leuk prijsje, namelijk een droomkeuken van de IKEA ter waarde van 6500 euro. Ja, dat lees je goed. Ik schrok er ook van.

Maar goed, als blog insider van www.uitpaulineskeuken.nl kreeg ik een pakket opgestuurd met daarin een aantal producten, waaronder de producten die ik voor de fish pie gebruikte. De rest blijft voor jullie nog een verrassing, omdat ik daar ook nog uitgebreid mee ga koken.

Voor de fish pie gebruikte ik onder andere de gepelde garnalen(Rakor utan skal), de gerookte zalm(Lax kallrokt) en de kaas(Ost herrgard).

Voor de bovenkant van de pie heb ik zelf aardappelpuree gemaakt, maar ik kwam er later achter dat de IKEA ook kant-en-klare aardappel puree verkoopt (potatismos) en die kan je natuurlijk ook prima gebruiken hiervoor.

Wat ik erg fijn vind aan deze pies is dat je heel makkelijk 1 persoons porties kan maken, en je kan ze ook heel goed voorbereiden. Stel je krijgt ’s avonds (veel) eters, dan kan je het geheel ’s ochtends volledig voorbereiden, in de koelkast schuiven en ’s avonds in de oven schuiven (houdt er dan wel rekening mee dat de pies dan iets langer in de oven moeten, omdat de vulling dan koud is vanuit de koelkast, en dus meer moet opwarmen).

Wat ik ook erg fijn vind is dat de vis smaak niet super overheersend is. Hoewel ik garnalen ondertussen wel erg lekker vind, ben ik geen enorme liefhebber van vis.  Door de combinatie met de groente, aardappel en de kaas is het gerechtje heel erg in balans, waardoor de vissmaak er wel is, maar niet overheerst. Als je dus een keer vis wilt proberen zonder direct een full-on haring te happen (de horror), probeer dit dan!

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen

1 prei, 1 wortel, 300 gram spinazie, wat olijfolie, 600 gram aardappel puree(eventueel potatismos, anders maak je het zelf), 1 pakje Lax Kallrokt (200 gram gerookte zalm), 100 tot 150 gram gepelde garnalen (Raktor untan skal), 250 gram kabeljauw haasjes, 160 gram kaas (Ost herrgard), 200 ml room, 1 eierdooier, klontje boter, peper en zout naar smaak, ½ citroen, 1 handje verse dille

Hoe maak je het?

 1. Als je je aardappelpuree zelf maakt, doe dat dan nu. Anders warm je voorzichtig de kant-en-klare aardappel puree op.
 2. Snijd de prei en de wortel in kleine stukjes en bak deze totdat ze zacht zijn in een pan met olie.
 3. Snijd ondertussen de vis in stukjes en doe deze samen met de garnalen in een kom. Hak de dille fijn, en voeg dit toe aan de vis, samen met het sap van een halve citroen.
 4. Rasp de kaas en voeg 100 gram toe aan de vis, de overige 60 gram roer je door de aardappelpuree. Breng dit eventueel op smaak met zout en peper (of zout en nootmuskaat, of wat jij lekker vindt)
 5. Doe de spinazie in de pan bij de prei en wortel en voeg hier ook 120 ml room aan toe (de overige 80 ml room gebruikte ik voor het maken van mijn aardappelpuree, als je kant-en-klare aardappel puree gebruikt heb je die niet nodig)
 6. Roer de eidooier door de aardappelpuree, dit doe je voor de smaak en romigheid van de puree. Je hoeft niet bang te zijn voor salmonella ofzo, want salmonella ‘gaat dood’ bij een temperatuur van 63 graden en naast dat je aardappelpuree nog flink warm is, gaat hij ook nog voor 30 minuten de oven in, dus no worries.
 7. Over de oven gesproken, verwarm deze voor op 180 graden Celsius!
 8. Gooi het groente/room-mengsel over de vis en roer/hussel dit goed door, zodat het goed verdeeld is. Breng het eventueel op smaak met zout en peper
 9. Verdeel het vis/groente/room-mengsel over 4 ovenschaaltjes. Ik gebruikten ovenschaaltjes met een diameter van 8,5 centimeter, dit kwam precies uit met de hoeveelheid.
 10. Dek de gevulde ovenschaaltjes af met de aardappelpuree. Ik vind aardappelpuree erg lekker, dus ik gebruikte lekker veel J Maar als je minder wilt gebruiken kan dat natuurlijk ook, zolang het hele potje maar afgedekt is. Op die manier kan het vocht van de room niet uit de potjes ontsnappen en gaart de vis in de room, waardoor het heel erg lekker wordt. Als je wilt kan je nog met een vork streepjes trekken in de puree. De puree bruint iets in de oven, en als je streepjes trekt krijgt je pie een mooie ‘tekening’. Ik heb het gewoon lekker met een lepel (en m’n vingers) uitgesmeerd.
 11. Schuif de fish pies voor 30 minuutjes in de oven en serveer ze met doperwtjes of ander groenvoer en brood.

IMG_0364IMG_0361

Massor av pussar!

Advertentie