Olaa, vandaag een receptje van mama’s hand. Ik had het mama in de keuken willen dopen, maar mam is ook een meisje, dus ik vond het zo prima! Sinds jaar en dag maakt mama quiches, een kunst die ik nog niet helemaal onder de knie heb. Mijn quiches zijn altijd een beetje te vochtig, maar die van mam zijn perfect. Vandaag voor jullie een quiche met kaas!

Wist je dat de quiche oorspronkelijk komt uit een wisselend Duits/Franse Streek?  Deze streek heet in het Duits Lotharingen, dat bij de meeste mensen geen belletje zal doen rinkelen. Echter, de Franse naam is een stuk bekender: Lorraine! Het woord quiche is hoogstwaarschijnlijk een verbastering van het Duitse woord (Flamm)Kuchen, wat door de Fransen schijnbaar werd uitgesproken als quiche. Weer wat geleerd!

Het recept wat je hieronder vindt is heel erg makkelijk en erg lekker. Mam koos voor gruyère als kaas, omdat de smaak van gruyère lekker sterk is.

Normaliter maak je het deeg van je quiche zelf, maar als je haast hebt, of geen zin hebt om zelf quiche deeg te maken, is bladerdeeg een prima alternatief. Het kant-en-klare ‘hartige taart’-deeg wat je in de winkel in het vriesvak kan koken vinden wij hier thuis vaak een beetje droog, daarom kiezen wij eerder voor bladerdeeg, maar als jij het maakt is het natuurlijk helemaal jouw feestje.

Een normale quiche kan rond of vierkant zijn, vierkant snijd een stuk makkelijker, maar rond ziet er, vind ik, leuker en authentieker uit. Mam heeft hele mooie vierkanten ovenschalen van la Riviera, die ze te pas en te onpas gebruikt. Dus daar werd ook deze keer de quiche in gemaakt. Het recept hieronder is geschikt voor een standaard formaat quiche, in een ronde vorm, met een diameter van 18 cm. Als je een andere vorm, of een andere grootte gebruikt, moet je even knutselen met het recept. Als je dat gaat doen, houd dan de volgende vuistregel in gedachten over de ei en room verhoudingen: gebruik twee delen room op elk deel ei. Een ei weegt 60 gram, dus per ei heb je doorgaans 120 gram aan room nodig (Let op: 120 gram room is niet perse gelijk aan 120 ML room!).

Wat heb je nodig?

Genoeg plakjes bladerdeeg om je vorm mee te bedekken, 1 klontje boter, 3 uien, 3 eieren geklopt, 200 ml kookroom, 150 gram gruyère, 1 eetlepel gedroogde tijm blaadjes, peper en zout.

Hoe maak je het?

  1. Snijd de uien in ringen of halve ringen en fruit ze met de boter in een pan voor zo’n 40 minuten tot ze zacht zijn.
  2. Vet de quichevorm in en bedek de ingevette vorm met het bladerdeeg en verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius.
  3. Vul de quichevorm met bakbonen en bak het deeg blind voor 10 minuten, haal het bakpapier en de bakbonen eruit en bak het dan nog een keer voor 5 minuten (zonder vulling dus).
  4. Rasp de kaas en verdeel dit in tweeën.
  5. Klop de eieren, met de room, de tijm en de helft van de kaas en voeg eventueel wat peper en zout toe.
  6. Verdeel de gefruite uien over de bodem van de quichevorm en verdeel hier ook het ei, room, kaas- mengsel over. Verdeel de overgebleven kaas over de bovenkant van de quiche.
  7. Bak de quiche voor zo’n 40 minuten tot de quiche gestold is, en de bovenkant goudbruin.

 

Mam serveerde de quiche met een (door mij) zelfgemaakte ketchup, maar ik ben nog niet helemaal tevreden met dat recept, dus dat ga ik nog verbeteren voordat ik dat met jullie ga delen!

IMG_0268

X

Advertentie