Zoals jullie wel weten ben ik verzot op stoofvlees. Het is ook dat het er het weer niet echt voor is, anders zou ik het nog steeds elke dag eten. Maar goed, omdat ik af en toe best creatief kan nadenken, –schouderklopje voor mezelf- heb ik daar een oplossing voor bedacht. Want wat is er nu zomerser eten dan Mexicaans en dan specifiek fajitas (en nu niet met allemaal dingen aan komen als bbq, watermeloen feta salade, gazpacho, etc.. Vandaag is Mexicaans het meest zomerse wat er is). Die fajitas kan je met verschillende dingen vullen, groente, kip, biefstukreepjes. Maar ik vond het prima kunnen om ze te vullen met Mexicaans stoofvlees! (edit: Ik heb dit stuk geschreven toen het nog echt warm was, maar met de zomerstorm van gister en de weersvoorspelling van vanavond heb je natuurlijk reden te meer om jezelf te verwennen met stoofvlees)

En toen stond ik in de keuken met Mexicaans achtige boodschappen en besloot ik ook nog aan rest verwerking te doen en een beetje van de bult chocolade, die we proberen op te maken, te gebruiken. Het klinkt misschien gek: Chocolade in een ‘hartig’ gerecht, maar als je een goed pure chocolade pakt valt de zoetigheid weg en krijg je een heerlijk diepe smaak. Als je mijn blog al wat langer volgt zal je weten dat ik vaker chocolade door mijn eten gooi, namelijk bij deze chili con carne.

Omgekeerd werkt het trouwens ook goed. Stel je maakt een kop warme chocolademelk, is het erg lekker om er een klein beetje chilipeper door te roeren. Dit brengt de cacao smaak naar boven en geeft je chocolade melk net een beetje meer pit.

Als je nu denkt dat ik compleet van de pot gerukt ben, raad ik je aan de geweldige foodie-proof film chocolat te kijken. Als je hem nog niet gezien hebt, moet je je echt diep diep diep gaan schamen, want een film waar de hoofdrollen zijn weggelegd voor o.a. Johnny Depp en chocolade moet iedereen gezien hebben. Maar goed in de film, mengt hoofdrolspeelster Julliette Binoche in haar chocolaterie naar hartenlust chilipeper door haar chocolade.

Als je het niet aandurft om chocolade door je stoofvlees te roeren kan je het natuurlijk gewoon weg laten, maar geloof mij nu maar gewoon als ik je vertel dat je dan echt iets mist!

 

Wat heb je nodig? (ruime 4 persoons portie)

600 gram magere riblappen, 1 ui, 2 tenen knoflook, flinke scheut olijfolie, peper en zout, 1 theelepel paprikapoeder, 0,25 theelepel cayennepeper, 0,25 theelepel chilipoeder, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 blokje runderbouillon, 1 scheut rode wijn (Ik had eigenlijk een glas, maar wijn wordt altijd 10 keer zo aantrekkelijk als je aan het koken bent), wat water, 20 gram super pure chocolade.

 

Hoe maak je het

Zet een stoofpan op het vuur en verwarm de olijfolie. Snipper snel de ui en de knoflook fijn, omdat de olie anders te heet wordt en fruit het eventjes in de pan. (Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alles mise en place te snijden, maar dat is mijn stijl niet) Terwijl de ui en knoflook zachtjes fruit, snijd je de riblappen in grote dobbelstenen. Bak deze rondom bruin en breng op smaak met de peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper en de chilipoeder. Als de kruiden ook eventjes meegebakken hebben (is erg belangrijk voor de smaak) kan je de tomatenpuree toevoegen. Ook die bak je eventjes mee, dit om het zuurtje als het ware weg te bakken. Als je denkt dat het zo goed is kan je de wijn toevoegen. Laat de alcohol verdampen en voeg net zo veel (warm) water toe tot het vlees lekker onder staat. Voeg het bouillonblokje toe en laat het met een deksel op de pan voor ruim 3 uur op laag vuur pruttelen. Als je vooruit kan denken en kan plannen raad ik je aan om als het kan het vlees langer dan 3 uur op te laten staan. Daar wordt het alleen maar lekkerder van. Blijf wel een beetje in de buurt, zodat je af en toe door de pan kan roeren en als het nodig is weer wat water kan toevoegen. Hak zo’n 10 minuutjes voor je het vlees wilt gaan serveren de chocolade fijn en roer dit door het stoofvlees.  Ik serveerde het stoofvlees onder andere met tortilla’s, guacemole, en rijst met bonen.

Net als bij de chili con carne is het erg leuk om je gasten te laten raden wat het geheime ingrediënt is!

wpid-20150722_184421-1.jpg

P.s.

Ik was het chili recept ook even aan het terug lezen en las dat ik daar ook kaneelstokjes door had gegooid. Dat kan je natuurlijk ook hierbij proberen! Ga ik de volgende keer ook doen denk ik.

Advertentie