De afgelopen dagen had ik ongelofelijke zoete trek en besloot daarom dat ik iets wilde bakken. Omdat de halve koelkast hier om een of andere reden vol ligt met chocolade, leek het me verstandig om een poging te doen die op te maken. Of in ieder geval een klein deel ervan. Het werden chocolate chip cookies.

Normaal maak ik chocolate chip koekjes op een andere manier, maar omdat ik een beetje aan het stunten was met eenheden/meetverhoudingen en dergelijke besloot ik een hele strakke receptuur te volgen met waarin ik de cups en dergelijke omrekende in grammen enzo. (Het resultaat van mijn rekenwerk vind je hier).

De koekjes zijn aan de buitenkant lekker krokant en aan de binnenkant heerlijk chewy, waardoor je wat mij betreft de ultieme koek ervaring krijgt. Het enige waar ik een beetje spijt van heb is dat ik half melk chocolade/half puur heb gebruikt. Als ik ze nu nog een keer zou maken zou ik alleen maar pure chocolade gebruiken. Ook miste er wat mij betreft iets nootachtigs in het koekje. Dit komt omdat ik normaal mijn chocolate chip koekjes maak met een bult macadamia noten. Waarom ik het nu weggelaten heb weet ik niet, vooral omdat ik zowel macadamia’s als walnoten klaar had staan. Maar goed, het is dus en tip om er een noot of bijvoorbeeld cranberry’s door te mengen.

 

Wat heb je nodig (voor 15 mega cookies of 22 normaal formaat koekjes)

142 gram bloem, 1/4 theelepel baking soda, 1/4 theelepel bakpoeder, 1/2 theelepel zout, 115 gram boter, 150 gram lichtbruine basterdsuiker, 1/2 theelepel vanille essence, 1 ei, 150 gram chocolade, in stukjes gehakt

 

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout door elkaar en zet het even apart. Klop in een ander e kom de boter romig met de suiker. Als het een romig geheel is, klop dan de vanille en het ei door het boter mengsel. Als ook dit weer een streeploos, romig geheel is kan je beetje bij beetje de bloem erbij kloppen. Hak de chocolade in stukjes en meng deze voorzichtig door je koekjesdeeg. Maak bolletjes die iets kleiner zijn dan een pingpong bal (of iets groter dan een pingpong bal als je mega koekjes wilt) en leg ze ruim uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes moeten echt op een flinke afstand van elkaar liggen want ze lopen enorm uit en anders krijg je één enorme aan elkaar gegroeide koek.

Schuif je de koekjes voor 9 tot 11 minuten in de oven. Ik vond 9 ruim voldoende, maar kijk vooral zelf wanneer je ze er het lekkerste uit vindt zien. Laat ze 2 minuten afkoelen op de bakplaat en laat ze daarna verder afkoelen op een rekje.

De koekjes op zich zijn al erg lekker, maar als je jezelf nu echt volledig wilt onderdompelen in een zalig badje zoetigheid kan je er een ice cream sandwich van maken. Dat is zoveel als 2 koekjes met daartussenin een laag ijs. Je raad het al, dat is wat ik heb gedaan 🙂

wpid-20150722_212015.jpg

 

Ciaooo

Advertentie