Een tijdje terug heb ik van mama haar Eugen Pauli gekregen. Het boek dat in zijn titel claimt ‘het complete leerboek voor de keuken’ te zijn, is mama’s oude boek waarmee ze haar horecaopleiding heeft gehaald. Het boek staat vol met alle essentials die je dient te weten en die essentials worden begeleid door heerlijk retro foto’s. Van bijna alles staat er een recept in dus ik ging lekker bladeren om te kijken wat ik graag wilde maken.

Al snel kwam ik uit bij soezen. Mijn oog viel op de heerlijke Franse benaming voor slagroomsoesjes: choux chantilly, wat zo ongelofelijk schattig klonk dat ik het wel moest maken. Uiteindelijk hebben mam en ik in plaats van slagroomsoesjes gekozen om choux à la crème pâtissiére, oftewel soezen met banketbakkersroom, te maken. Het receptje dat ik hieronder met jullie deel zal dan ook het klassieke Eugen Pauli recept voor pâte à chou, soezendeeg, zijn. De vulling voor de soesjes kun je zelf bepalen. Banketbakkersroom was erg lekker. Maar in de Eugen Pauli staan bijvoorbeeld ook recepten voor chocolade soesjes, élairs met kirsch, mokka éclairs en een St. Honoré taart. Allemaal een keer het proberen waard. Oh trouwens, bij de Hema kun je nu meedoen aan een wedstrijd van wie de mooiste soesjestaart kan maken (oftewel profiteroles taart, als je het echt klassiek wilt houden)

Maar in ieder geval, hieronder een recept voor soezendeeg.

Wat heb je nodig?

0,4 liter melk of water(ik heb zelf half melk half water gedaan), 200 gram boter, 200 gram gezeefde bloem, 8 eieren, 4 gram zout

Hoe maak je het?

Breng je vloeistoffen aan de kook met de boter en het zout. Voeg daaraan de gezeefde bloem toe. Roer het flink met een spatel tot een stijve, gladde massa. Je moet het hier zo droog mogelijk proberen te krijgen, want dan kan je er meer eieren door kloppen en worden je soesjes lekkerder. Neem de pan van het vuur en roer er een voor een de eieren doorheen. Verwarm de oven voor tot 205 graden Celcius en spuit met een spuitzak voorzien van een glad spuitje bolletjes ter grote van een walnoot op de bakplaat. Bak ze voor 15 minuutjes in de oven. Laat ze afkoelen, snijd of knip ze open en vul ze met jou vulling naar keuze. Voor éclairs spuit je met een gekarteld spuitje lange strepen op een bakplaat en bak je ze voor 10 minuutjes gaar in de voorverwarmde oven.

Dit is het moment waarop ik zelf creatief/lui ben geworden. Ik had een bakplaat vol met éclairs gespoten, maar toen ze uit de oven kwamen had ik eigenlijk geen zin meer om ze te glaceren. Dus in plaats van een geglaceerde eclair heb ik er gewoon wat poedersuiker overheen gestrooid. Waardoor ik éclairs had gemaakt met een identiteitscrisis. Gelukkig waren ze wel erg lekker. Dus dat is dan wel weer fijn!

wpid-20150625_121725.jpg

Byee

Advertentie